Vi oppfordrer samtlige som ønsker å komme i kongakt med oss i Nobl om å benytte telefon 75 50 67 00, eller e-post: nobl@nobl.no. På grunn av smitteverntiltak har vi begrenset bemanning på kontorene i Bodø og Lofoten .
Mange blir overrumplet av lokale bestemmelser når de drar på bilferie i Europa. Og sjokkert over hvor vanlig det er med bilinnbrudd i Gøteborg.
Publisert: 04.07.2018 Tekst: If Forsikring, Therese Sandvik
I perioden juni-august får forsikringsselskapet If rundt 500 henvendelser fra nordmenn med biltrøbbel i Europa utenfor Norden.
– Påfallende mange av dem som får problemer medgir at de nok ikke forberedte seg godt nok før turen, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.
Å forberede seg betyr blant annet å sette seg inn i spesielle regler og ordninger i hvert enkelt land, for eksempel om det er lokale avgifter som du bør ha betalt på forhånd.
– Du skal for eksempel betale bompenger før du kjører inn i Østerrike. I mange tyske byer er det eget miljøoblat, Umweltplakette. Deler av London er miljøavgiftområder skiltet med hvit C på rød bakgrunn, sier Clementz.
Mange steder i Frankrike reduseres fartsgrensene automatisk i regnvær. I Italia, Spania og Frankrike risikerer du å få bilen konfiskert hvis du får fartsbot og ikke kan gjøre opp for deg på stedet. I Tyskland får du en klekkelig bot om bilen skulle gå tom for drivstoff eller strøm på autobahn. I tillegg bør du forberede deg litt på en annen type trafikk.
– Mange kollisjonsskader har sin årsak i at norske bilførere ikke kan den lokale kjørekulturen. Den norske kjørestilen kan oppfattes som defensiv og uforståelig mange steder, særlig når du kommer sørover i Europa, sier Clementz.
Bilveien til Europa innebærer for mange familier en rast i Gøteborg. Det har blitt en ublid start på ferien for mange nordmenn.
– Gøteborg er en by med usedvanlig mange bilinnbrudd. De kriminelle vet at mange er på vei gjennom byen fra Nord-Sverige, Finland og Norge. En fullastet bil med utenlandske skilt er et utsatt mål, også i parkeringshus, sier Sigmund Clementz i If. I tillegg til å låse bilen forsvarlig, bør du være nøye med å tømme bilen for bagasje hvis dere tar inn på hotell eller blir borte i noen timer.
I tide før avreise bør du bestille et såkalt grønt kort av forsikringsselskapet, som er et bevis på at du kjører i bil som er forsikret. Det kan du vanligvis enkelt gjøre via nettsiden til forsikringsselskapet ditt.
– Vi vet om flere norske sjåfører som har fått bøter fordi de ikke kan bevise at bilen har en gyldig forsikring, sier Clementz. Nok olje, fersk bremsevæske, gode dekk og et oppladet batteri, er ting som bør være på plass før du drar i vei. Enten det er på ferietur i Norge, Norden eller ellers i utlandet.
Clementz anbefaler å ha bilen på service først hvis den begynner å trekke på årene og det er lenge siden forrige gang.
Bilforsikring fra Forsikring for medlemmer dekker for eksempel skade på egen bil, feil fylling av drivstoff, tyveri av bagasje fra bilen og veihjelp. Du får:
Forsikringen leveres av If. Sjekk forsikringformedlemmer.no eller ring 22428500.