På grunn av regjeringens nye tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset, ber vi deg som ønsker å ta kontakt med Nobl om å IKKE besøke våre kontorer i Svolvær og Bodø. Her vil det være begrenset bemanning i første omgang til 18. januar. Benytt vår e-post nobl@nobl.no, eller kontakt oss pr. telefon på 75 50 67 00
Visste du at det hvert 9. minutt oppstår en vannskade, og hvert 30. minutt oppstår en brannskade i en bolig i Norge? Skader fra brann og vann skjer hyppig og har ofte store konsekvensene. Her får du noen tips for hvordan du som er boligeier kan minske risiko for skade, og spare deg selv og boligselskapet ditt for unødvendige utgifter.
Publisert: 21.08.2019
Å bo i et boligselskap gir gunstige stordriftsfordeler. Selskapet får gode rentevilkår i banken, rimelig og stabil strømavtale, gunstig forsikring og rimelig fiberaksess. Avtalene gir gode besparelser for boligselskapet og dermed for eierne ved å bidra til å holde felleskostnadene nede. Mange velger å bo i et borettslag nettopp for å nyte godt av fordelene det gir å bo sammen, og samtidig kunne overlate deler av ansvaret for rehabilitering og vedlikehold til andre.
Men, vinninga går fort opp i spinninga om andelseiere og beboere ikke trekker sin del av vogna, blant annet ved å sluntre unna nødvendig vedlikehold. Om du bor i borettslag, sameie eller enebolig, kommer du aldri helt fri fra vedlikeholdsansvaret eller kostnader som vedlikehold utgjør. For dem som bor i borettslag kan det være lett å glemme at forsikringspremien til selskapet ikke er skjermet for økning ved gjentatte eller store skader, siden den dekkes igjennom et spleiselag i felleskostnadene.
Prosjektleder i Nobl, Lasse Elsbak har samlet noen enkle tips for vedlikehold og sjekk av bolig basert på de skadene og skadeårsakene vi oftest ser i Nobl. I svært mange tilfeller kunne skadene vært unngått om noen hadde vært føre var og oppdaget faretegnene i tide.
Sissel Bjerke Nordvik har vært styreleder i Steinhaugmyra borettslag siden 2006, og er enig i at det er mye beboere og andelseiere kan gjøre for å spare selskapet for unødvendige utgifter. På en annen side er et viktig moment at styret bør ta ansvaret for å informere om hva som bør gjøres, og tilrettelegge for at det blir gjort. For, man må ta høyde for at det er mange ulike oppfatninger hos beboerne av hvordan det å bo i borettslag skal foregå:
-Satt på spissen, der noen ønsker at styret i borettslaget skal komme inn og rydde opp om noe går galt i leiligheten, mener andre at borettslaget ikke har noe med hvordan ting gjøres innenfor veggene i de enkelte andelene, forteller Sissel.
Det er en realitet som kan gi styret noen utfordringer når det skal tilrettelegges for forebyggende arbeid. Men, første bud er å så langt det er mulig å sørge for at viktig informasjon når frem.
-Vi har brukt generalforsamlinger og allmannamøter, men siden ikke alle møter opp her, eller leser all informasjonen som sendes ut, har vi også vært i oppgangene og pratet. Da har i det minste alle en nabo de kan spørre om det er noe de lurer på. Vi vet jo at når man har små barn eller er dårlig til beins, så er det ikke alltid så lett å finne tid til disse tingene.
I tillegg til å være på tilbudssida når det kommer til informasjon, tilrettelegger styret i Steinhaugmyra for at vedlikeholdet skal bli enklere for den enkelte andelseier. En relativt vanlig operasjon i større borettslag, er at rørene må spyles for å holdes åpne.
-Når vi spyler rørene får andelseierne muligheten til å «koble seg på». Borettslaget står for spylingen av hovedrørene, mens rørene innenfor leilighetene er andelseiers ansvar. De kan da får spylt sin del uten å måtte betale for utkjøringen, forteller Sissel.
Som et siste tips, nå i ferietiden, følger den erfarne styrelederen Nobls tips om å tenke på potensielle vannskader før en reiser bort:
-Et tips før sommeren er å holde sluk og rør åpne. Kontroller berederen før du drar bort. Vannskader er svært kostbare og omfanget kan bli betydelig.