Begrenset bemanning på kontorene grunnet utviklingen i Korona-pandemien

På bakgrunn av nasjonale tiltak grunnet Korona-pandemien har vi begrenset bemanning på våre kontor i Bodø og i Svolvær. Vi ber derfor om at du ikke besøker våre lokaler om det ikke er høyst nødvendig. Vi er som vanlig tilgjengelig på telefon: 75 50 67 00 og e-post: nobl@nobl.no.

 

Mest relevante sider:

Grilling på balkonger og fellesareal

I takt med sommerens innmarsj trilles grillene ut på balkonger, terrasser og fellesarealer. Her får du som er beboer noen tips om grilling i borettslag og sameier.

Publisert: 03.07.2018 Tekst: Øystein Wasmuth

Nobl får ofte spørsmål om hva loven sier om grilling på balkonger og terrasser. Men det finnes ingen paragrafer som omhandler grilling i verken borettslagsloven eller eierseksjonsloven. Her er det hvert enkelt boligselskaps vedtekter eller husordensregler som gir føringene.

Styret kan forby grilling eller begrense bruk av grill ved å anvise til steder hvor grilling er lov, og bestemme hva slags griller som er tillatt å bruke på fellesarealer og balkonger.

Som regel tillates bruk av gassgrill eller elektrisk grill på balkong og terrasse. En forutsetning er at balkongen har god utluftning både langs gulv og tak.

Innglassede balkonger er derfor ofte ikke egnet til grilling.

Kullgrill og engangsgrill er sjeldent lov å benytte på balkong. Ukontrollerbar varme, bruk av tennvæske og store mengder røyk og os gjør at Norsk Brannvernforening omtaler bruk av kullgrill på balkong og terrasse som en særdeles dårlig idé.

Engangsgrill er et miljøproblem og utgjør en fare etter bruk fordi den kan etterantenne.

Flere borettslag og sameier har etablert grillplasser i fellesarealene. Bruk av fellesarealene til sosiale tiltak er alltid positivt.

 

Grillvettregler fra norsk brannvernforening:

  • På balkong skal man aldri bruke kullgrill på grunn av stor fare for brannspredning. Elektrisk grill og gassgrill er tryggere alternativer fordi man i større grad kan kontrollere varmen.
  • Sørg for at grillen står stødig og i god avstand fra brennbart materiale. Det forutsettes også at balkongen har god utlufting langs gulv og tak uten noen form for innglassing, slik at røyk og eventuell lekket gass raskt luftes ut (røyken er lettere enn luft og stiger, mens propangassen er tyngre enn luft og synker).
  • Hold grillen under oppsikt hele tiden mens den er varm. Pass på at røyk fra grillen ikke sjenerer naboer.
  • Merk at borettslag og sameier ofte har egne husordensregler som må følges.