Begrenset bemanning på kontorene grunnet utviklingen i Korona-pandemien

På bakgrunn av nasjonale tiltak grunnet Korona-pandemien har vi begrenset bemanning på våre kontor i Bodø og i Svolvær. Vi ber derfor om at du ikke besøker våre lokaler om det ikke er høyst nødvendig. Vi er som vanlig tilgjengelig på telefon: 75 50 67 00 og e-post: nobl@nobl.no.

 

Mest relevante sider:
  1. Forside
  2. Nyhetsoversikt
  3. Brannvarslerens dag

Det er ingen dum ide å markere starten på årets mest brannfarlige måned med å teste utstyret. Å sjekke at røykvarsleren fungerer er ditt ansvar, enten du bor i borettslag eller sameie.

En trygg julefeiring starter med å ta brannvern på alvor. Bruk derfor 1. desember til å ta det årlige batteriskifte i røykvarslerne, og test dem gjerne i samme slengen ved å trykke på test-knappen. Sitter du i styret i borettslag, kan det nå være lurt å forsikre seg om at alle boligene har nødvendig brannvernutstyr.

Det sies at en lenke aldri er sterkere enn det svakeste ledd. Det stemmer dessverre nokså godt for beboere i boligselskap. Tar ikke naboen brannvern på alvor, kan det fort bli alle sitt problem.

La Nobl hjelpe med å sikre felleskapet

Om du bor i borettslag eller sameie bør du vite at begge selskapsformene har krav om system for helse, miljø og sikkerhet, HMS. Har boligselskapet en god og oppdatert HMS-plan, og følger den, er det ikke bare felleskapet som sikres, men styret har også ryggdekning om uhellet skulle være ute. Nobl leverer skreddersydd HMS-plan for boligselskap, Bevar HMS, som alltid er oppdatert i henhold til gjeldende krav. Med Bevar HMS sikrer du at ditt boligselskap til enhver tid kan oppfylle de lovpålagte kravene om internkontroll – og viktigst av alt, skape et sikkert bomiljø.

Ansvar – styre og beboer

Ansvar rundt brannsikkerhet er et område der ulikheten mellom å bo i borettslag og boligsameie gjør seg gjeldende.

I borettslaget er styret ansvarlig for at brannvernutstyr som røykvarsler, brannslange eller brannslukningsapparat finnes i alle boligene. Styret skal informere om dette og oppfordre andelseiere i borettslag til å melde fra til styret dersom utstyret ikke finnes eller ikke fungerer.

Andelseieren har ansvaret for funksjonskontroll av røykvarslerne. Det vil si at andelseierne må skifte batterier, rengjøre varslerne og teste at varslerne virker. Borettslaget har ansvaret for service og utskifting av røykvarslerne og slokkeutstyret. Andelseierne må imidlertid melde fra til styret dersom de oppdager feil ved utstyret. 

For beboere i sameie er det den enkelte sameieren som har ansvaret. Det vil si at eieren har plikt til å skaffe til rette, foreta funksjonskontroll, sørge for service og skifte ut brannvernutstyret.