Begrenset bemanning på kontorene grunnet utviklingen i Korona-pandemien

På bakgrunn av nasjonale tiltak grunnet Korona-pandemien har vi begrenset bemanning på våre kontor i Bodø og i Svolvær. Vi ber derfor om at du ikke besøker våre lokaler om det ikke er høyst nødvendig. Vi er som vanlig tilgjengelig på telefon: 75 50 67 00 og e-post: nobl@nobl.no.

 

Mest relevante sider:
  1. Forside
  2. Nyhetsoversikt
  3. Kjøpe ny bolig? Dette må du vite

Det er et av de absolutt viktigste kjøpene du gjør i løpet av livet. Men hva er det egentlig som er viktig å huske på når du skal kjøpe bolig? Her får du svar fra ekspertene.

Å kjøpe bolig er et stort steg for de fleste, og det kan være vanskelig å finne ut av hvor man skal begynne og hva som betyr mest. Både tanker og forhåpninger er mange, men det er viktig å begynne med de store spørsmålene, ikke med fargevalg på soverommet eller tapetprøver. 

– Helst i startfasen ville jeg fokusert på beliggenhet, trivsel og økonomi, tipser takstmann Ståle Limstrand ved M2 Verditakst.

– Beliggenhet er stort sett det eneste ved en bolig du ikke får endret og dermed kanskje den viktigste faktoren. Med trivsel mener jeg «den gode følelsen», følelsen av at her vil jeg virkelig bo. Likevel er nok økonomi den vanskeligste faktoren for folk flest, både fordi det setter begrensninger og fordi det ofte ikke er lett å se hva som ligger bak tallene.

Et eksempel på dette er om et borettslag har betydelig høyere felleskostnader enn et annet i samme område. Ser man på grunnen til at det er forskjell på kostnadene, kan en naturlig årsak være at det ene laget har gjort betydelige påkostninger og det andre ikke. Det er ingen lag som er immun mot nødvendig vedlikehold, så det er viktig å ikke se seg blind på kostnadene slik de er i kjøpetidspunktet.

 

God pris eller blodpris?

De aller fleste som skal kjøpe ny bolig, er opptatt av å gjøre et godt kjøp og få mest mulig for pengene sine. Likevel er det vanskelig å få grep om hva man betaler for når det er snakk om så store summer, og like vanskelig å vurdere om det faktisk er et godt kjøp eller ikke.

– Prisen bestemmes i hovedsak av tilbud og etterspørsel. Boligen er verdt den prisen kjøperne er villig til å betale. Det er ikke alltid sammenheng mellom den verdien man setter og prisen man oppnår. Her er det individuelle vurderinger som avgjør prisen. Beliggenhet er også en meget avgjørende faktor, sier Thomas Normann, daglig leder ved Garanti Eiendomsmegling.

Å gjøre en grundig vurdering av tiltak som må gjøres i boligen, er også viktig. Kjøper du helt nytt er dette ikke en faktor, mens eldre boliger ofte trenger mer jobb. Kritiske punkter som kan bli kostbart er ventilasjon, energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger, samt loft og tak.

Tilsynelatende like boliger i samme område kan ha store avvik i pris, uten at det er åpenbart for kjøperen hvorfor. Her spiller beliggenhet en sentral rolle, en attraktiv eller sentral beliggenhet koster naturlig nok mer. Andre faktorer kan være modernisering, etterisolering, fornyelse av rør eller oppgradert elektrisk anlegg.  Påkostninger som ikke er lett synlige, men øker kvaliteten på boligen, ifølge takstmannen.

 

Arealforvirring

Om du føler at du går i surr i de ulike begrepene som brukes om areal i bolig, er du ikke alene. Hva betyr de ulike begrepene og hva skal du egentlig se etter for å vite hvor stor boligen egentlig er innvendig?

Det man plikter å oppgi er P-rom og BRA, som står for primærrom og bruksareal. P-rom er bruksarealet av den primære delen av boligen, det vil si stue, kjøkken, bad, soverom og andre rom det er naturlig å oppholde seg i.

Bruksareal er målt fra innsiden av alle ytterveggene, samme hva rommene brukes til. Her inkluderes bod, kott, matkjeller, osv. Takhøyden må være over 1,9 meter for å inkluderes i arealet.

Noen ganger brukes begrepet BTA, det står for bruttoareal. Det er arealet av hele boligen, inkludert boder og lignende, men er målt fra yttersiden av ytterveggene. S-rom står for sekundærrom og er de resterende rommene i boligen som ikke er egnet for opphold, som boder og garderobe. Summen av P-rom og S-rom blir bruksarealet.

 

Unngå bommertene

Den største feilen boligkjøpere gjør, er likevel å ikke gjøre nok research.

– Etter kjøpet oppdager mange svakheter ved boligen som det er kostbart å utbedre. Utgiftene kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt budsjett, sier Normann, og ber kjøpere legge god vekt på tekniske forhold samt økonomien i borettslaget eller sameiet før du kjøper.

Siden det er så mange forskjellige faktorer man legger vekt på og hvor mye de de vektlegges, skal man være forsiktig med å si at noen gjør feil vurderinger. Men det er en del kjøpere som ser seg blinde på flott presenterte boliger og fine møbler.  Det ser fint ut og det er lett å argumentere for seg selv at det er verdt det, mener takstmann Limstrand, og er ikke i tvil om hva som er hans beste tips til boligkjøpere:

Jeg ville satt meg godt inn i takstrapportene, samt økonomien og framtidsplanene til de forskjellige borettslagene eller sameiene. Sett en øvre ramme på hva du er villig til å by på boligen, og vær litt hard med deg selv. Slik ender du ikke 500.000,- over det du egentlig hadde tenkt å by.

– Ikke la følelsene avgjøre. Hold deg til budsjettet og ikke la deg blende av flotte farger og fine møbler, legger megler Thomas Normann til.