Gå til hovedinnhold

Slik fungerer forkjøpsretten

Som medlem i Nobl har du forkjøpsrett ved kjøp av nye og brukte boliger i store deler av landet. Det betyr at du har rett til å kjøpe en bolig til den prisen selgeren har akseptert, uten at du trenger å være med i budrunden. Kort fortalt kan du bruke forkjøpsretten til å komme foran i køen.

For å sikre deg en bolig med forkjøpsrett må du først melde forkjøp. Her er en 5-stegs guide for hvordan du gjør det:

1. Bli Nobl-medlem

Som medlem i Nobl har du forkjøpsrett ved kjøp av nye og brukte boliger. Det betyr at du har rett til å kjøpe en bolig til den prisen selgeren har akseptert, uten at du trenger å være med i budrunden. Kort fortalt kan du bruke forkjøpsretten til å komme foran i køen.

Bli medlem i Nobl

2. Finn drømmeboligen

Gå inn her for å se listen over kunngjøringer av forkjøpsrett. Her ser du alle boliger det er mulig å melde forkjøpsrett på. Her kan drømmeboligen din plutselig ligge og du har en større sjanse for å få tak i den til en rimelig pris!

3. Meld forkjøpsrett

Medlemmer som er interesserte i boligen melder interesse for å bruke forkjøpsretten på nobl.no. Hvis du ikke allerede er medlem på dette tidspunktet, kan du fremdeles melde deg inn og bruke forkjøpsretten innen fristen løper ut. Meldingen av forkjøpsrett er ikke bindende på dette stadiet.

4. Vent mens budrunden pågår

Budrunden går som normalt. Har du meldt forkjøpsrett, velger du selv om du vil være med i budrunden. Selger aksepterer deretter et bud.

5. Lykkelig boligeier

Medlemmet med lengst ansiennitet får tilbud om å kjøpe boligen, til samme pris og vilkår som selgeren har akseptert. Takker personen nei til å benytte forkjøpsretten, går tilbudet videre til medlemmet med nest lengst ansiennitet, og så videre. Kjøpet er forpliktende.

Du samler ansiennitet fra det øyeblikket din innmelding er registrert betalt hos oss. Din ansiennitet forteller hvor lenge du har vært medlem og er avgjørende når forkjøpsretten skal brukes. Dersom flere medlemmer melder forkjøpsrett til samme bolig, er det medlemmet med lengst ansiennitet som først får muligheten til å kjøpe boligen. Du kan overføre ditt medlemskap og ansiennitet i Storby til andre innen din familie som trenger et forsprang på boligmarkedet.

Forkjøpsretten må utlyses før en borettslagsbolig får ny eier. Det er selger som bestemmer når utlysningen skal skje. Ved forhåndsavklaring utlyses boligen før den legges ut på det åpne markedet. Ved fastprisavklaring har selger allerede godtatt et bud på boligen før forkjøpsretten lyses ut. I tillegg gjelder egne regler om du skal benytte ditt medlemskap for å melde forkjøpsrett på boliger i andre byer tilknyttet Storbysamarbeidet.

 • Forhåndsavklaring

  I de aller fleste tilfeller avklares forkjøpsretten ved forhåndsavklaring. Ved forhåndsavklaring utlyses boligen på forkjøpsrett for Nobls medlemmer før boligen er solgt og uten at prisen er oppgitt. Derfor kan du melde interesse for boligen uten forpliktelser.

  Les mer
 • Fastpris

  Fastprisavklaring er aktuelt for boliger til fasptris eller når boligens selger allerede har akseptert et bud. Dersom du får boligen på forkjøpsrett trer du her inn i de betingelser som selger og kjøper har avtalt.

  Les mer
 • Storbysamarbeidet

  Du kan benytte ditt medlemskap i Nobl til å melde forkjøpsrett på boliger i byer tilknyttet Storbysamarbeidet.

  Les mer

Godt å vite

Hva er ansiennitet?
Som medlem av Storbybolig samler du ansiennitet fra det øyeblikket din innmelding er registrert betalt hos oss. Din ansiennitet forteller hvor lenge du har vært medlem og er avgjørende når forkjøpsretten skal brukes. Dersom flere medlemmer melder forkjøpsrett til samme bolig er det medlemmet med lengst ansiennitet som først får muligheten til å kjøpe boligen. Du kan overføre ditt medlemskap og ansiennitet i Storby til andre innen din familie som trenger et forsprang på boligmarkedet.

Forkjøpsrett på nye boligprosjekter
Når boligprosjekter annonseres for første gang, utlyses boliger også på forkjøpsrett, og da vanligvis med tidsfrist på én uke. Av de som har meldt sin interesse innen fristen, vil de som har lengst ansiennitet få velge bolig først. Etter at fristen er utløpt og de interesserte medlemmene har signert sine kontrakter, er det førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder.

Hva forplikter jeg meg til?
Innen selger har akseptert et bud, forplikter du deg ikke til noe ved å melde din interesse i en bolig utlyst på forkjøpsrett. Det er først når du trer inn i budet som selgeren har akseptert og gjennomfører et kjøp av en bolig med forkjøpsretten, at du er bundet. Da gjelder de samme forpliktelsene som ved et vanlig boligkjøp.

Utfyllende regler om medlemskap og ansiennitet

Har du spørsmål om forkjøpsrett kan du ta kontakt med vårt kundesenter. Vi svarer deg gjerne!

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.