Gå til hovedinnhold

Her har han bodd i nesten 50 år

Rolf Brantsæter Iversen (82) har bodd i samme borettslag i nesten 50 år. Her har han sett naboer komme og gå. Her har han skapt minner og gode historier. Og her har han skapt seg trygghet for resten av livet.

Klokka er rett over to, og Rolf setter i gang kaffemaskinen. For andre gang denne dagen.

– Forskere har jo funnet ut at det er sunt å drikke kaffe, sier han.

Kaffen er klar, og Rolf fyller forsiktig opp koppen sin, før han setter seg godt til rette i den gamle skinnstolen – foran det store vinduet med panoramautsikt. Bak ham skinner solen mot havet, og mot toppene av Børvasstindan.

Og han trives godt der, i akkurat den stolen, som har stått akkurat der i snart 50 år.

– Da jeg flyttet inn, i 1975, fikk jeg litt hjelp av tre soldatkompiser. De hadde en gammel pickup, som kunne ta noen av de store møblene mine.

Resten av tingene fraktet Rolf i en tralle. Så bar de alt sammen, opp de de tre bratte trappene.

– Og da innredet jeg det slik det er i dag. Sånn cirka.

Rolf lener seg tilbake og iakttar den nokså ærverdige leiligheten, fylt av historier.

Fylt av et levd liv.

Og fylt med minner.

Vokste opp i krigstid

Rolf er født og oppvokst i Kristiansund, og var bare ett år gammel da krigen brøt ut i Norge.

Hjembyen ble totalskadd av bombeangrepet i 1940, barndomshjemmet okkupert av nazistene og lokale krigsfanger brutalt henrettet like foran øynene på fire år gamle Rolf.

– Jeg lærte tidlig viktigheten av å beskytte landet, sier han dystert.

Rolf vokste opp i krigstid, og lærte tidlig viktigheten av å forsvare landet. Kanskje var det dette som banet vei for Rolfs karrierevei – og som fikk han til Bodø.

Og det var trolig denne lærdommen som banet vei for Rolfs karrierevei.

For på slutten av 1950-tallet fullførte han forsvarets sivilutdanning. Og det var altså forsvaret som brakte Kristiansunderen til Bodø, en sen og våt augustnatt i 1964.

– Da jeg fikk jobb her i Bodø, flyttet jeg rett inn på befalsmessa i Bodin leir i tre år. Det var en veldig fin tid.

På tide å etablere seg

Da tiden i Bodin leir var over, kunne Rolf endelig finne seg et sted for seg selv. Han nærmet seg tross alt 30 år, og det var på tide å bli selvstendig.

– En liten periode leide jeg en leilighet i Rønvik, men så dukket denne leiligheten opp.

Året var da 1975. Et flunkende nytt borettslag i Bodøsjøens vakre omgivelser var klart for innflytning.

Byggingen av Bodøsjøen borettslag startet i 1973, og sto ferdig mellom 1975 og 1978. Borettslag er i dag ett av Bodøs eldste og største borettslag …

… men Bodøsjøen borettslag har både blitt renovert og utvidet siden 1970-tallet. I dag består borettslaget av 10 blokker på mellom 2-4 etasjer, i tillegg til et bygg med 15 mindre leiligheter.

Var beregnet familier

Å få seg bolig i Bodøsjøen, skulle imidlertid vise seg å være litt utfordrende for Rolf.

– De ville de ikke ha meg her, utbryter Rolf, og man kan så vidt skimte en 50 år gammel irritasjon blusse opp i øynene hans.

Rolf fikk nemlig beskjed om at leilighetene ikke var beregnet en som ham. En ungkar. De var beregnet folk med barn. Familier.

– Det er ikke så lett å bli kvitt meg, skal jeg si deg. Jeg ga borettslaget klinkende klar beskjed om at jeg hadde krav om å få bo her, forteller han.

Og sånn gikk det seg til. Den sta 35-åringen hadde funnet boligen sin, og i 1976 ble toppleiligheten i Tofteveien 5 hans. For den nette sum av 34.500 kr (dette tilsvarer om lag 215.000 kr i dagens valuta).

– Livet i borettslag er stort sett veldig behagelig. Du slipper store vedlikeholdssaker, annet enn i dit eget hus, og du slipper å styre med hagen. Du har kun ditt, og det setter jeg mer og mer pris på jo eldre jeg blir.

Sliter med trappene

Rolf er dårlig til beins, og sliter med å komme seg opp og ned trappene.

Rolf har alltid satt pris på leiligheten sin, i øverste etasje med flott utsikt.

Med gode naboer, matbutikk, busstopp og fine turområder rett utenfor døren.

– I mine yngre dager var jeg veldig aktiv, og jeg var ofte på turer ute i marka. Men i 2007 hadde jeg en ulykke, og nå er det slitsomt nok å komme seg opp og ned alle trappene, forteller han.

Rolf mener det er et sterkt behov for heis i bygget. Denne saken kjempet han hardt for under utbyggelsen på midten av 90-tallet, men forslaget ble nedstemt.

– Istedenfor har det blitt mer og mer fokus på barn og lekeplasser.

Flere tanker i hodet

Han fremstår for all del ikke bitter når han forteller dette. Han bare fastslår at dette er en naturlig utvikling. Flere og flere eldre forsvinner, og unge familier flytter inn.

– Men jeg skulle ønske at man kunne ha to tanker i hodet samtidig. At også vi eldre ble ivaretatt. Vi som har vært her fra starten, vi som har vært med på å bygge opp borettslaget, og vi som vil fortsette å bo her.

For selv om hans gamle naboer erstattes med nye, er det fremdeles flere eldre som bor i Bodøsjøen borettslag. Og han tror flere eldre kunne tenkt seg å her hvis forholdene lå til rette for det.

–  Men eldre har ikke vært villig til å flytte inn fordi det mangler heis, og fordi det er for lite garasjeplass. Bodøsjøen borettslag er et enkelt sted å bo i flotte omgivelser, men det er vanskelig å bli gammel her.

Men Rolf kommer til å bli boende i Bodøsjøen så lenge han kan.

Ingen tanker om å flytte

De siste 50 årene borettslaget har bydd på både oppturer og nedturer for Rolf.

Uenigheter med styret, gode samtaler med naboene. Tunge turer opp trappene, fine turer i Bodømarka. Gode naboer har gått bort, nye naboer har kommet til.

– Jeg er stort sett veldig fornøyd med dagens situasjon. Vi har fått det fint her, og borettslaget er veldig villige til å hjelpe til hvis det er noe, sier han og tar en slurk av kaffen som nå er blitt kald.

Han reiser seg fra den gamle skinnstolen, tusler sakte mot kjøkkenet og fyller på ny koppen med varm kaffe.

– Jeg er en av de få i borettslaget som har bodd her siden starten. Og her blir jeg boende til den dagen jeg må bæres ut, sier han og tar en slurk av kaffekoppen.

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.