Men hvordan kan du som sitter i styret i et boligselskap bidra til å skape gode bærekraftige løsninger for fremtiden? Og hvordan kan dere få ned driftskostnadene når alle kostnadene bare øker?
Det og mye mer håper vi du skal få gode svar på når Nobl inviterer til Afterwork på Thon Hotel Svolvær 6. juni fra klokken 17.00-19.00.
Vi serverer gratis bærekraftig pizza!
Program:
Randi Lervik, Lofoten de grønne øyene: Energieffektivisering og egenproduksjon i boligselskapene
For å møte morgendagens krav må vi alle omstille oss til at energien vi bruker er fornybar energi – også i boligselskapene. Men hvordan skal vi lykkes med en grønn omstilling i Lofoten?
Lofoten De Grønne øyene er Lofotens vekststrategi gjennom den omstillingen vi er inne i, vedtatt i alle seks kommunene, og i samarbeid med Lofotkraft, Destinasjon Lofoten og en rekke andre aktører. Prosjektleder Randi Lervik i Lofotkraft Muligheter Lofoten De Grønne Øyene kommer til Afterwork med Nobl for å snakke om den den viktige energiomstillingen vi alle må jobbe målrettet for, hva som er prognosene for fornybart kraftbehov og hvordan vi ligger an i Lofoten så langt.
Videre vil hun gi dere konkrete eksempler på hvordan boligselskapene kan ta grep for å bli mer energieffektive og samtidig bidra til produksjon av ny kraft.
Magnus Nøvik, DNB: Hva vil skje med renta fremover?
Renta skal videre opp. Renta skal nå ned. Renta vil nå stabilisere seg. Rentemeldingene er mange og ustabile. Hva skal vi forbrukere egentlig tro på når ekspertene kommer med så mange ulike beskjeder om renten fremover? Magnus Nøvik fra DNB Markets kommer til Afterwork for å gi dere i styrene et innblikk i bankens syn på renten fremover basert på DNBs kvartalsvise rapport Økonomiske Utsikter.
Cato Holmstrøm, DNB: Nye krav fra EU – slik påvirkes boligselskapene
Nylig vedtok EU en betydelig innskjerping i kravene til energieffektivisering. Selv om kravene formelt ikke omfatter Norge, er det liten grunn til å tro at ikke vi må følge etter. Hvordan vil disse kravene påvirke boligselskapene? DNB oppsummerer hovedtrekkene og hva vi kan forvente skjer innenfor både krav til grønne bygg og strammere energikrav, som vil være fornuftig å ha med i en langsiktig plan.
Cato Holmstrøm, DNB: Grønne lån:
Oppgraderinger av dagens bygg er positivt både for klima og for beboerne. Dette krever investeringsvilje og insentiver. DNB kan tilby boligselskapene lavere rente og lengre nedbetalingstid og avdragsfrihet på grønne lån som kan brukes til både grønn rehabilitering og grønne tiltak som gir miljømessige gevinster i borettslaget eller sameiet. På Afterwork får du vite mer om hvordan dere kan søke grønne lån.
Tom Mentzoni og Hans Kristian Rabben: Hvorfor tenke bærekraft ved vedlikehold og rehabilitering av boligselskapet?
Om lag 80 prosent av alle boligene i Norge i 2050, er allerede bygd – også i Lofoten. Vi får med andre en eldre boligmasse som må ivaretas for å oppfylle morgendagens krav til klima og energieffektivitet.
Mange av dagens borettslag og sameier har behov for omfattende vedlikehold og rehabilitering de neste årene. Samtidig har EU nylig vedtatt betydelige innskjerpinger i energieffektivisering som etter all sannsynlighet vil omfatte norske boligselskaper i løpet av få år.
Da er det både fornuftig og økonomisk smart å tenke bærekraftige løsninger, selv om det på kort sikt kan være dyrere.
Men hvorfor skal du velge et vindu som er dobbelt så dyrt som det rimeligste alternativet. Og hvor effektivt er det egentlig å etterisolere?
Hans Kristian Rabben og Tom Mentzoni fra Nobl Prosjekt vil gi dere mange gode råd og anbefalinger for et mer bærekraftige vedlikehold, som ikke bare sparer boligselskapet og omgivelsene for mye energiforbruk, men også holder i mange flere år enn ved å velge de billigste variantene. Og ved å planlegge for morgendagens krav, slipper du å risikere å måtte gjøre hele jobben på nytt igjen om noen år.
Bente Hardy, Polar Kraft: Solcellepanel – er det mulig i Nord-Norge?
En undersøkelse NBBL har gjort viser at norske borettslag og sameier har 12,3 millioner kvadratmeter med tak som kan kles med solceller. Det tilsvarer 1800 fotballbaner. Likevel er de de færreste boligselskaper som har installert solceller på taket. Er solcellepanel fremtiden også for boligselskapene i Nobl? Er det mulig å etablere solcellepanel så langt nord? Og vil solcellepanel i det hele tatt gi en effekt på strømprisen i Nord-Norge?
Rådgiver Bente Hardy i Polar Kraft har mange gode svar om etablering av solcellepanel og hvordan dit boligselskap kan bli en plusskunde – det vil si å produsere strøm til eget forbruk og redusere kostnadene betraktelig.
Det kan komme endringer i programmet.