Gå til hovedinnhold
Idé og inspirasjon Boligforvaltning Jus

Tid for dugnad: – Ulovlig å straffe hjemmesitterne

Våren er dugnadstid i sameier og borettslag, men ikke alle er like flinke til å møte opp. For noen boligselskaper kan det være fristende å bøtelegge de som uteblir, men er dette egentlig lov?

Dugnad handler ofte om å gjøre uteområdene trivelige for en ny utesesong eller få utført enkelt vedlikeholdsarbeid uten for store kostnader. Dessuten er det en god anledning for beboerne til å treffes og bli bedre kjent, men ikke alle beboere ønsker eller har anledning til å delta i dugnaden.

– At enkelte beboere ikke stiller opp på dugnad for felleskapets beste, kan oppleves som urettferdig. Spesielt dersom vedkommende ikke har en god grunn til ikke å stille. Da kan det være fristende for styret å sette i verk tiltak for å få flere til å prioritere dugnadsarbeidet, som for eksempel ved å ilegge bøter til beboere som ikke stiller opp for fellesskapet. Det er ikke lov, er den klare beskjeden fra advokat i Nobl, Benedicte Björkfors.

Gjør dugnaden til noe hyggelig

Hun påpeker at det ikke er en plikt å delta på dugnad, og dermed ikke ulovlig å sitte hjemme mens resten av borettslaget jobber dugnad.

– Vedlikehold av fellesarealene er fellesskapets ansvar, og ingen eier kan pålegges en arbeidsplikt selv om det kan være en fin måte for boligselskapet å spare penger på. Et standard gebyr vil heller ikke være i tråd med reglene som gjelder for fordeling av felleskostnader, tilføyer hun.

Hun oppfordrer i stedet borettslagene til å legge opp til at dugnaden blir en hyggelig sammenkomst som gjør at flere ønsker å delta.

– Inviter til felles grilling eller annen hyggelig sammenkomst som en del av dugnaden. Lag gjerne oppgaver som barna kan være med på slik at dette blir en dugnad tilpasset alle beboerne. Og er det beboere som ikke har mulighet til å bidra med tyngre fysisk arbeid, så kan kakebakst eller kaffekoking også være en del av dugnadsarbeidet, er rådet fra Björkfors.

Et annet godt tips er å henge opp gjøremålsliste for dugnaden i forkant, der beboerne selv kan tegne seg til ulike oppgaver som må gjøres. Mange har også egne facebookgrupper der dugnadsaktiviteter kan avtales. Det er styret som har ansvar for vedlikehold av fellesarealene, og det er de som bestemmer at vedlikehold skal gjennomføres og på hvilken måte det skal skje.

Kompensasjon for dugnadsarbeid er lov

Alternativet til dugnad er at styret leier inn profesjonelle til å utføre oppgavene. Styret kan også bestemme at de som deltar på dugnaden kan få en rimelig godtgjørelse for arbeidet. De som ikke deltar, må betale kostnadene som tilkommer når arbeidet må bestilles av profesjonelle.

Dersom borettslaget for eksempel skal male garasjene på dugnad, må den som ikke maler selv finne seg i å betale malekostnadene. I praksis løses dette ved at de eierne som har deltatt på dugnaden får redusert felleskostnad den aktuelle måned, mens de som uteblir må ta kostnaden tilsvarende sin del av arbeidet som ikke ble utført. Beløpene skal tilsvare en normal godtgjørelse for denne typen arbeid.

Det er viktig at styret gjør en risikovurdering av dugnadsoppgavene, slik at beboerne ikke utsettes for unødvendig risiko for skader, for eksempel ved arbeid i høyden uten tilstrekkelig sikring. Farlige oppgaver bør overlates til profesjonelle.

Kan vi fyre opp hageavfallet?

Bråtebrenning kan føles som en enkel måte å kvitte seg med hageavfall og annet brennbart avfall på, men før du tenner fyrstikken må du undersøke reglene for bråtebrenning der du bor, og at det du ønsker å fyre opp er lovlig å brenne ute. Hovedregelen er nemlig at det ikke er lov med bråtebrenning i tettbygde strøk. Det er mange kommuner som har totalforbud mot all bråtebrenning, også hvis du gjør det i egen hage. Vi anbefaler derfor å unngå bråtebrenning.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.