Gå til hovedinnhold
Nyheter

Senker kravet til egenkapital for boliglån

Regjeringen senker kravet til egenkapital for boliglån fra 15 til 10 prosent. I tillegg endres forskriften for å legge bedre til rette for fastrenteavtaler, og det understrekes at bankene kan gjøre individuelle vurderinger blant annet for barnefamilier.

Publisert: 4. desember 2024

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum med en gladmelding til alle som sliter med kravet til egenkapital. Nå senkes denne fra 15 til 10 prosent. Foto: Stortinget/Istock

– Jeg er opptatt av at det skal være trygt og godt å eie bolig i Norge og at flest mulig skal få muligheten til å eie sin egen bolig. Endringen kan bidra til at flere kommer seg inn på boligmarkedet, samtidig som en videreføring av forskriften bidrar til tryggheten i økonomien, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Finanstilsynets forslag om å videreføre forskriften uten større endringer har vært på høring i høst. Mange av høringsinstansene støttet å videreføre forskriften, men flere tok til orde for lettelser, blant annet Norges Bank.

Endringer i kravet til belåningsgrad

Den viktigste endringen i forskriften er at grensen for hvor store boliglån kan være i forhold til boligens verdi (belåningsgrad) økes fra 85 til 90 prosent Det betyr at låntakere fremover som hovedregel må stille med 10 prosent egenkapital når de søker om boliglån, mot 15 prosent etter gjeldende regler.

– Det er viktig at forskriften stiller krav til egenkapital. Det gjør at husholdningene er bedre rustet til å møte et eventuelt boligprisfall. Samtidig fremstår dagens krav som noe strengt sammenlignet med gevinstene det har i form av redusert sårbarhet i husholdningene. Derfor justerer vi nå egenkapitalkravet, sier finansministeren.

Videre påpeker regjeringen at bankene ofte bruker standardberegninger for å vurdere utgiftene til barnefamilier, og tar for lite hensyn til individuelle forskjeller. Regjeringen presiserer at det ikke er noe i regelverket som hindrer bankene fra å gjøre individuelle vurderinger av låntakers økonomi.

– Det er generelt viktig for meg at folk har mulighet til å eie sin egen bolig, men jeg tror det er ekstra viktig at familier med barn får mulighet til å etablere seg i trygge og gode boliger i hele landet, sier finansministeren i pressemeldingen.

Andre viktige endringer:

  • Fastrentelån: Bankene kan nå ta hensyn til forventet inntektsvekst i rentebindingsperioden.
  • Fleksibilitetskvoter: Bankene kan fortsatt gi en andel lån som ikke oppfyller alle krav.
  • Varighet: Utlånsforskriften gjøres varig for å gi stabile rammer.

– Vi har lyttet til Finanstilsynet og Norges Bank. Det er viktig med stabile og gode rammevilkår, og vi mener vi nå har funnet en god balanse mellom folks behov for lån for å finansiere bolig og hensynet til finansiell stabilitet. Derfor fjerner vi utløpsdatoen, sier Slagsvold Vedum.

 

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.