Gå til hovedinnhold
Beboer

Du finner årsoppgaven fra Nobl på Min side

Alle andelshavere i borettslag og sameier skal nå ha fått tilsendt årsoppgave for 2023. Sjekk denne opp mot skattemeldingen som nå kommer i Skatteetaten.

Ved utsendelse av Årsoppgaven for andelshavere i borettslag og boligsameier, oppstår det ofte spørsmål. Her finner du oversikten over de viktigste postene i boligøyemed.

Hvor finner du din Årsoppgave?

Andels- og seksjonseiere i borettslag og sameier tilknyttet Nobl finner nå sin tredjepartsoppgave på Min side. Du finner den ved å klikke på konvolutt-ikonet øverst til høyre på min side. Her finner du oppgaven under dokumenter og med navn «Årsoppgave 2023». Om du ikke allerede har opprettet tilgang til Min side, kan du klikke her og følge instruksjonene. Om du har Digipost får du også tilsendt oppgaven digitalt til din Digipost-adresse. Har du ikke Digipost blir oppgaven sendt per post.

Årsoppgaven ble sendt fra Nobl i perioden januar – februar. Har du ennå ikke mottatt din årsoppgave, bør du kontakte Nobl.

Sjekk opp mot skattemeldingen

Du vil finne igjen tallene fra årsoppgaven i den forhåndsutfylte skattemeldingen for formues- og inntektsskatt. Vi oppfordrer til å gå over skattemeldingen og se om tallene stemmer med oppgaven du har fått fra oss.

Skattefradrag

Skattefradrag for renter på lån i banken er for 2023, 22 prosent.

Boligens ligningsverdi – Skatteetaten

Ligningsverdien av boliger i tilknyttede borettslag og sameier beregnes av skatteetaten, med unntak av borettslag som består av fritidsboliger. Ligningsverdi på borettslag og sameier som fastsettes av skatteetaten er ført opp i den forhåndsutfylte skattemeldingen, og er ikke med på årsoppgaven fra forretningsfører. Boligens likningsverdi er et anliggende mellom eier og skatteetaten. Har du spørsmål angående ligningsverdien på din bolig, må du kontakte Skatteetaten.

Solgt eller kjøpt bolig i borettslag eller sameie?

Har du solgt eller kjøpt bolig i løpet av ligningsåret 2023, er det eier per 31. desember 2023 som får gjelds- og formuesposten. Din andel inntekter og utgifter fordeles etter antall hele måneder du har stått som eier av boligen. Fordelingen skjer ved at overdragelsesmåneden fordeles i sin helhet til ny eier.

Punkt for punkt

Nobl innrapporterer en rekke tredjepartsopplysninger til skatteetaten for deg som eier andel i borettslag eller seksjon i sameie. Her ser du de postene i årsoppgaven som er aktuelle i boligøyemed:

Andel av inntekt i boligselskap:
Posten inneholder eierens andel av boligselskapets renteinntekter. Har boligselskapet solgt eiendom, vil en eventuell andel gevinst også være ført her.

Andel av kostnader i boligselskap:
Her ser du eierens andel av boligselskapets rentekostnader.

Andel i fritidsboligselskap:
Nobl rapporterer ligningsverdi kun for borettslag bestående av fritidsboliger.

Andel av formue i boligselskap:
Oversikt over eierens andel av boligselskapets samlede midler – for eksempel bankinnskudd og kontanter.

Andel av gjeld i boligselskap:
Posten viser eierens andel av boligselskapets langsiktige gjeld. Negativ formue vil rapporteres her.

 

 

Karianne Mæhlum

Kunderådgiver og teamkoordinator kundesenter

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.