Gå til hovedinnhold
Medlem

Fargerike Malerstuas guide for utvendig vask av kledning  

Årlig husvask forlenger levetiden på ytterpanelet ditt, bevarer maling og farge godt i flere år. Trond Christensen hos Fargerike Malerstua gir deg her tips til hvordan rengjøre utvendige fasader – og husk at du som medlem i Nobl har gode rabatterte priser hos Fargerike Malerstua.

I løpet av vinteren og tidlig vår har veggene dine vært utsatt for sur nedbør, pollen og svevestøv. Det er ikke spesielt pent med svartsopp og begroing på fasaden, samtidig som dette kan skade huset ditt.

– For et pent og varig resultat anbefaler vi at du vasker grundig med husvask årlig. Og det er enklere enn du tror å gjennomføre husvasken, sier Trond Christensen hos Fargerike Malerstua.

Dette trenger du:

Slik går du frem:

Steg 1 – Fjern smuss fra husveggen

Børst bort alt løst smuss og rester som ikke hører hjemme på veggen, og dekk til vinduer med plast slik at disse ikke blir skjoldete.

Steg 2 – Påfør husvask

Deretter påfører du utblandet husvask med en trykksprøyte. Følg anvisningen for blandeforholdet på pakningen.

Sprøyt over med et jevnt lag og la det virke i 3-5 minutter før du børster med en egnet veggbørste. Her kan det være lurt å investere i en trykksprøyte som du fester på ryggen, da vil du med enkelhet kunne klatre opp i en stige for å nå vanskelige steder.

TIPS: Husvask skal alltid legges på nedenfra og opp for å unngå at skitten renner nedover, og etterlater striper og skjolder.

Steg 3 – Spyle huset

Deretter skyller du av med en hageslange. Det anbefales aldri høytrykkspyler til dette arbeidet, det blir for høyt trykk som gjør at vann kan trenge inn bak kledningen og risikere råteproblemer på sikt.

Alle hus er satt opp med tanke på at regnet naturligvis kommer ovenfra og renner nedover. Det er en grei huskeregel når man skal spyle med hageslangen på liggende panel, slik at man ikke spyler nedenfra og opp innunder panelet. For å spyle huset ovenfra og ned må du opp på en stige. Husk å bruke vernebriller og hansker for å beskytte deg.

Husk at du som medlem i Nobl har gode rabatter hos Malerstua og en rekke andre butikker. Se alle dine medlemsfordeler. 

 

Alternativt så kan du skumvaske huset!

Det er ikke alltid så morsomt å vaske huset utvendig hvert år, men hvis du bruker en skumkanon kan det bli det. Dette produktet legger på et tykt skum som henger godt på husveggen, og som rengjør i dybden. Det tar bort skitt, sot, fett, grønske, alger og sopp på fasader av mur, betong, stein og tre, samt gjerder og levegger.

Dette trenger du:

  • Høytrykksspyler
  • Skumkanon
  • Skumvask
  • Koplingspakke til høytrykksspyler
  • Vernebriller, hansker og gode klær som tåler å bli fuktig

Steg 1: Oppkobling av skumkanon

Rydd vekk blomsterpotter, hagemøbler og annet du ikke ønsker at skal bli med i vaskingen.

Du trenger en høytrykkspyler for å bruke skumvask, og du trenger en kopling eller en overgang. Dette fins til de fleste høytrykkspylere og er enkle å bruke. Du finner kobling som passer til din høytrykkspyler hos Fargerike.

Følg instruksen som medfølger din koblingspakke.

Steg 2: Blandingsforhold

Stabil Skumvask er et biologisk nedbrytbart rengjøringsmiddel. Dette vaskemiddelet er konsentrert, derfor må du tynne ut med 1 del såpe og 3 deler vann. Du finner instruks til blandeforhold på vaskemiddelet.

Dette produktet er velegnet for påføring av utvendig vegg med beis og/eller maling, eller som generell rengjøring utendørs. Den motvirker også ny fremvekst av sopp, alger, mose og mye mer.

Steg 3: Påføring

Velg deg en dag med grått vær. Om det regner litt er det en ypperlig dag for å vaske huset. Kle på deg godt med klær, og beskytt deg selv med hansker og vernebriller.

For å unngå at såpen renner nedover husveggen og lager skjolder og striper, bør skummet legges nedenfra og opp. Pass på at overflaten ikke er varm fra solen slik at såpen tørker under virketiden.

Ingen behov for stige eller stilas
En skumkanon har god rekkevidde, og rekkevidden kan justeres ved å stille på dysen. Dermed er det stort sett ikke behov for bruk av stige eller stilas.

Tykkelsen på skummet kan også justeres på skumkanonen. Ved å åpne for mer vann, blir skummet mer rennende. Velg en konsistens som henger godt på veggen, slik at såpen trenger godt inn i alle porene og får virke i dybden.

Steg 4: Skyll av med rent vann
La skummet virke i 3-4 minutter før du skyller det av med rent vann fra hageslange. Vær nøye med å skylle vekk all såpe fra områder du har vasket. Unngå å bruke høytrykkspyler med kraftig vannstråle på trefasade.

Vask terrasse og hagemøbler med skumkanon
Skumvask er også genialt til å vaske utemøbler av for eksempel plast eller rotting. La produktet virke i 3-4 minutter, men ikke la det tørke. Skyll av med rent vann.

Du kan også bruke skum til å vaske terrassen. Skummet går i dybden og fjerner blant annet alger som man ofte ser på terrasser. Noen flekker sitter bedre og her bør du gå over med en vaskekost eller børste på terrassen. La såpen virke, før du skyller av med rent vann fra hageslange.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.