Gå til hovedinnhold
Medlem

Fargerike Malerstua sin guide for behandling av terrassen

Når du skal vedlikeholde en terrasse, har du flere valgmuligheter når det gjelder produkter. Men, uavhengig om du bruker olje, beis, oljebasert beis eller SIOOX, så er forbehandlingen lik. Trond Christensen hos Fargerike Malerstua gir deg rådene for et vellykket vedlikehold av terrassen.

Terrassen er for mange det viktigste rommet i huset når solen titter frem. Etter en lang vinter er det ofte mye skitt og løv på terrassen. For å få et godt resultat med ny terrassebeis, er det viktig å gjør en god rengjøringsjobb.

Rydd bort hagemøbler og blomsterpotter. Bruk en kost til å fjerne løv og smuss, og spyl bort de siste restene med en hageslange.

Dekk til

Dekk til vegg og andre ting som kan ta skade av terrasserensen. Rensemidlene er etsende, så her er det viktig å benytte riktig verneutstyr. I tillegg til å utstyre deg selv med riktig verneutstyr, må du dekke til områder du ikke vil at skal falme. Bruk maskeringstape og plastfolie. Lite tips! Sleng litt plastfolie over blomsterbed og prydbusker og!

Terrasserens

En terrasse som er behandlet fra før eller har stått ubehandlet over vinteren, må renses med terrasserens før du kan sette i gang med å beise. Terrasserens klargjør treverket for beising og hjelper til med å fjerne gammel beis eller olje fra terrassen.

– En regnværsdag er en perfekt dag for vasking, da er terrassen allerede våt – så hvorfor ikke utnytte det? Kle deg opp i regntøy, vernebriller og hansker. Gå ut i regnet med terrasserens og skrubb på forlengerskaft, sier Trond Christensen.

Trond Christensen hos Fargerike Malerstua gir gode rås om vedlikehold av terrassen. Og du som er Nobl-medlem får gode rabatter på det meste du trenger hos Fargerike Malerstua,

La middelet virke

Terrasserensen påføres ufortynnet ved hjelp av en tykk rulle eller en utendørs pensel. Når den er påført, har rensen en virketid på 10-15 minutter. I dette tidsrommet er det viktig at overflaten ikke tørker, bruk rulle til å påføre mer rens hvis den ser ut til å tørke. Når det har gått 10-15 minutter kan du ta frem en hard terrasseskrubb og skrubbe i vei på terrassen. Spyl så av rensen med hageslangen. La terrassen tørke i 1-2 dager, dersom temperaturen er på 10 grader eller over.

– Hvis du har en stor terrasse kan det være lurt å seksjonere rensingen, ved hjelp av maskeringstape eller rørepinner. Du kan også påføre terrasserensen med en lavtrykkssprøyte med samme fremgangsmåte. Dersom du bruker en sprøyte, er det utrolig viktig å rengjøre denne etter bruk med rent vann, råder Christensen.

Når treverk nettopp har blitt vasket vil det ofte oppstå fiberreisninger, dette fjernes enkelt ved å gå lett over med ett pussepapir. Fest pussepapiret på et pussebrett som kan brukes sammen med et forlengerskaft. På denne måten sparer du både tid og ryggen din for hard belastning. Børst bort pussestøv med en mikrofiberklut.

Slik beiser du terrassen din

Det er veldig viktig at terrassen er helt tørr før du beiser. Hvis den er fuktig når du påfører beisen, kan du risikere at den flasser av. Sjekk derfor værmeldingen, og se til at det ikke er meldt regn det neste døgnet.

– Terrassebeis er gjennomsiktig, og skal ikke skape en dekkende overflate slik som maling. Det er viktig at beisen trekker inn i treverket, vi anbefaler at du har en mikrofiberklut tilgjengelig for å kunne tørke av mellom strøkene. Beis som blir liggende på overflaten av terrassebordene vil bli klissete og du risikerer at du må gjenta hele prosessen, sier Trond Christensen.

Terrasseolje skal mette trevirket, men heller ikke bygge lag.

Start beisningen eller oljepåføringen med en pensel som du bruker på alle kanter og skjøter mellom terrassebordene. Vi anbefaler at du bruker en smal pensel for å komme godt til mellom bordene. På overflaten anbefaler vi å bruke terrassepad fra Jordan, da denne sikrer god og jevnt resultat, med ideal metningsgrad.

Beis to eller maks tre bord i hele lengderetningen av gangen. Du kan også bruke en malerulle for påføring av beisen, men holde seg til 1-2 rullebredder av gangen. Bruk en mikrofiberklut mellom strøkene, for å tørke av overflødig beis som ikke har trukket inn.

Avslutt med å fjerne maskeringstapen. Vi anbefaler å gjøre dette før beisen rekker å tørke.

La terrassen hvile ett døgn etter påføring før du begynner å bruke den aktivt.

Det spesielle alternativet til beis og olje

– Vi er vant til å dekke over terrassen vår med farger og glatte overflater, men nå vil vi slippe treverkets naturlige farger tilbake. SiOO:X er en miljøvennlig og annerledes behandling som blir stadig mer populær, forteller Trond Christensen.

Imiter naturens beskyttelsesteknikk, forbedre tresortens egenskaper og beskytt dine treflater i opptil 15 år. SiOO:X danner naturlige beskyttelse, og forlenger treverkets levetid. Behandler du ditt treverk med dette produktet får du en vakker, sølvgrå og myk overflate. Produktet er enkelt å påføre og krever lite vedlikehold.

Steg for steg:
Rydd og spyl av terrassen. Vask med SiOO:X Forvask.
Påfør 2 strøk av SiOO:X Trebeskyttelse Premium Overflate Steg 1 av 2.
Påfør 1 strøk av SiOO:X Trebeskyttelse Premium Overflate Steg 2 av 2.
Neste sesong: Vask med SiOO:X Vedlikeholdsvask og ett nytt strøk med SiOO:X Trebeskyttelse Premium Overflate Steg 2 av 2.

Forholdsregler

Et godt tips fra Fargerike Malerstua er å sjekke værmeldingen før du begynner. Det er viktig at det ikke regner mens du skal utføre jobben. Hvis det skulle begynne å regne etter du har påført steg 1, og før du har påført steg 2, bør du påføre et ekstra strøk til av steg 1. Unngå også behandlingen i direkte sollys, da tørker behandlingen fortere enn den skal og holdbarheten blir ikke best mulig. Velg deg en dag det er tørt og overskyet.

Forarbeid og forvask

– For å få et flott sluttresultat, er det alltid viktig med godt forarbeid. Rydd bort hagemøbler og blomsterpotter. Sørg for at terrassen er helt ren og fri for tidligere påført olje, beis eller andre behandlinger. Spyl terrassen med rent vann fra hageslange. Vi anbefaler at du deretter vasker med forvask. Denne forvasken tynnes ut med 1 del forvask og 4 deler vann. En kanne med forvask holder for opptil 50 kvm avhengig av hvor skitten terrassen er, forklarer Trond Christensen.

Påfør vaskemiddelet med pensel, rulle eller svamp. La den virke i 10 minutter. Når virketiden er over, kan du begynne å skrubbe med terrasseskrubb. Skyll av og spyl terrassen godt. Steg 1 kan påføres når terrassen er helt tørr, det kan ta 1-2 dager avhengig av solforholdene.

Påfør trebeskyttelse 1 av 2

Rist kannen med SiOO:X Trebeskyttelse Premium Overflate Steg 1 av 2 godt. Det er viktig at du ofte rører godt om under påføring av middelet. Les anvisningen på produktet nøye før du setter i gang.

Her er dekkevne 4-5 kvm per liter. Første strøk påføres på en helt tørr overflate. Stryk produktet ut med en bred pensel, og husk å mette endene på terrassebordene godt.

Vent i minst to timer før du påfører et nytt strøk med steg 1 av trebeskyttelsen. Det andre strøket må tørke i minst fire timer før du fortsetter videre på neste trinn.

Påfør trebeskyttelse 2 av 2

For påføring av SiOO:X Trebeskyttelse Premium Overflate Steg 2 av 2 bør du dele inn terrassen i seksjoner. Dette strøket skal påføres tynt over hele terrassen med en pensel.

Les anvisningen på produktet nøye. Her er dekkevne 8-10 kvm per liter.

La det gå 3 minutter før du går tilbake og stryker laget godt ut. Etter 30-60 minutter har overflaten tørket, og du kan ta i bruk terrassen.

Nytt strøk neste sesong

Etter 12-18 måneder fra forrige behandling, anbefaler vi å påføre et nytt strøk med SiOO:X Trebeskyttelse Premium Overflate Steg 2 av 2 for terrasser. Dette gjøres for å forsegle behandlingen og sikrer holdbarheten på opptil 15 år.

Før påføring bør du vaske med SiOO:X Vedlikeholdsvask kombinert med en myk børste. Skyll godt av med rent vann fra hageslange. La overflaten tørke helt opp før påføring av trebeskyttelse steg 2 av 2.

Fargeprossessen – ferdig grånet etter ca 1 år

Etter påføring første året vil overflaten få en gulbrun og litt ujevn farge. Gråfargen begynner å komme frem etter 2-4 uker, og er ferdig grånet etter om  lag 1 år.

Er sommeren spesielt tørr eller har du behandlet treverk som står under tak, kan gråningen fremskyndes ved å dusje terrassen forsiktig med vann av og til.

Husk at du som Nobl-medlem får gode rabatter hos Fargerike Malerstua og en rekke andre butikker. Ikke medlem? Meld deg inn i dag og nyt godt av vårt populære fordelsprogram.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.