Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret Bærekraft

Så enkelt kan du få grønt lån ved rehabilitering

Planlegger ditt borettslag eller sameie å gjennomføre en rehabilitering som reduserer energiforbruket. Da kan dere raskt kvalifisere til grønt lån hos DNB, slik som Alsgård borettslag i Bodø. De fikk innvilget grønt lån for mindre utskiftninger, men som bidrar til mer energieffektive leiligheter.

Forvaltningsrådgiver i Nobl, Elisabeth Eide Nilsen sammen med styreleder Marianne Breivik og styremedlem Ellen Holmberg i Alsgård borettslag er glade for at DNB gir grønne lån også til mindre vedlikeholdsprosjekter.

Alsgård er et lite borettslag i Bodø med bare 40 enheter, og er i tillegg forbeholdt for kjøpere under 35 år. Borettslaget ble bygd i 2006 og nå begynner styreleder Marianne Breivik å merke at vedlikeholdsbehovet melder seg.

– Selv om vi har gjort litt forfallende arbeid underveis, ser vi nå at behovet melder seg for større oppgaver. Vi skal derfor bytte ut noen vinduer, balkongdører og skifte varmtvannsberedere.

– Stort pluss for oss

Kanskje ikke de helt store tiltakene, men kostnadene blir likevel på om lag 3,5 millioner kroner – penger borettslaget ikke har på bok. Så da må de i banken og låne. De tok kontakt med sin forvaltningsrådgiver Elisabeth Eide Nilsen i Nobl etter at generalforsamlingen hadde vedtatt planene. Med hjelp fra Nobl søkte de DNB om lån til å gjennomføre tiltakene.

– Det var faktisk rådgiveren i banken som gjorde oss oppmerksomme på at disse tiltakene kvalifiserte til grønne lån. Det gir borettslaget flere fordeler som at de kan velge 30 eller 50 års nedbetalingstid og at de får 0,1 prosentpoeng lavere rente, forklarer Elisabeth Eide Nilsen.

–  Det høres ikke så voldsomt ut med renten, men for oss er dette et stort pluss. Vi har ganske trang økonomi og alle monner drar, sier Marianne Breivik.

Hun hadde ikke hørt om muligheten for grønne lån før de fikk innvilget det.

– Derfor ble dette et ekstra pluss for oss som vi ikke hadde regnet med.

Elisabeth Eide Nilsen trekker frem at det er mange fordeler for borettslaget å ha grønt lån når de vedlikeholder.

– De unge fremtidige beboerne er opptatt av bærekraftige tiltak og et grønt lån er et bevis på at borettslaget tar bærekraftige grep. At lånet er litt rimeligere er absolutt en fordel, spesielt for borettslag med unge beboere som ofte ikke har like mye økonomiske muskler, sier hun.

Elisabeth Eide Nilsen viser hvor Ellen Holmberg og Marianne Breivik skal sette signaturen på lånepapirene som gir borettslaget grønt lån fra DNB.

Vedlikeholdsplan

Nylig signerte Marianne Breivik og styremedlem Ellen Holmberg lånepapirene som sikrer borettslaget den grønne finansieringen. Så snart alt av papirarbeid er i orden og anbudet er valgt, er målet å sette i gang arbeidet.

Vi gleder oss til å komme i gang og målet vårt er å jobbe for å gjøre borettslaget mer attraktivt. For vi henger etter på vedlikeholdsarbeidet og nå ønsker vi å ta tak i dette. Vi skal fremover få laget en vedlikeholdsplan og skal også øke felleskostnadene for å ha litt penger på bok til andre prosjekter som vi vet vil komme. Og dersom vi trenger å låne mer penger, så må målet være å gjøre vedlikeholdet mer energibesparende slik at vi igjen kan kvalifisere til grønne lån i DNB, sier Marianne Breivik og Ellen Holmberg.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.