Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret Idé og inspirasjon Bærekraft

Ønsker å bygge solceller på taket – fikk 345.000 i støtte fra Samfunnsløftet

Planlegger ditt boligselskap å bli mer grønnere i driften? Da kan dere søke Samfunnsløftet om etableringsstøtte. Det gjorde Erik Mäkitaavola i Sameiet Sjøsiden Boligpark og det resulterte i 345.000 kroner i støtte til nytt solcelleanlegg.

Publisert: 21. september 2023

Det er midler som kommer godt med når Sjøsiden Boligpark planlegger å investere 3 millioner kroner på det som kan bli det første boligselskapet i Lofoten med solceller på taket. Og det var slett ikke vanskelig å søke, skal vi tro Erik Mäkitaavola.

Enkelt å søke

Det var veldig enkelt å forstå og søke og vi fikk veldig raskt svar på søknaden vår. Så dette kan jeg trygt anbefale andre boligselskaper å vurdere, sier styrelederen i Sjøsiden Boligpark.

Med sine 47 enheter fordelt over to blokker er de ett av de største og nyeste sameiene i Lofoten og er opptatt av å finne energieffektive løsninger som er bra både for miljøet og lommeboken til eierne.

Alle leilighetene har vannbåren gulvvarme og på taket har de etablert en luftvarmepumpe som ifølge Mäkitaavola har vært en svært nyttig investering for å få ned strømforbruket.

– Luftvarmepumpen passer utmerket for klimaet i Lofoten. Den fungerer dårlig når det blir mer enn 15-20 minusgrader og det er sjelden det blir så kaldt her. Den fungerer såpass bra at når vi kjøper 1 kWh får vi ut 3 kWh.  Vi er nok et av få boligselskaper som ikke har vært nødt til å øke felleskostnadene etter at strømprisene gikk opp, konstaterer Mäkitaavola.

I tillegg er det etablert elbilladeranlegg i garasjen hvor de også kan styre forbruket til når det er lavest strømforbruk og det var med denne etableringen at ideen om solcelleanlegg på taket dukket opp.

Mange fordeler med solceller

Sameiet Sjøsiden Boligpark, ligger som navnet tilsier i sjøkanten i Svolvær. Og det er ikke bare idyll å ligge 50 meter havet. Det kan også by på utfordringer når man ønsker å etablere solceller.

– Flere av leverandørene vi har vært i kontakt med kunne ikke garantere for produktet når det ble så værutsatt med en god del vind og med fare for sjøvann på elementene. Men vi har funnet en leverandør som er villig til å ta risikoen. Samtidig er det viktig å understreke at det er mange fordeler med solceller i Nord-Norge. Det er positivt med milde somrer og vi har det lyst hele døgnet i sommerhalvåret, noe som gikk god produksjon av strøm, påpeker styrelederen.

Lønnsomt på sikt

Totalt vil Sjøsiden Boligpark måtte investere om lag 3 millioner korner for å etablere solcelle på taket til begge blokkene, dette utgjør 1000 kvadratmeter med solceller.

– Helt uten form for støtte vil det ta 30 år å nedbetale investeringen gjennom lavere strømkostnader. Med støtten fra Samfunnsløftet er vi nede i 25 år, sier Mäkitaavola.

I tillegg vil det trolig i løpet av de neste månedene bli klart om også borettslag og sameier kan søke om støtte fra Enova.

– Vi venter på en klargjøring på dette nå i høst og dersom vi mottar støtte fra Enova er vi klare for å sette i gang med etableringen av solceller på taket, sier Erik Mäkitaavola.

Har mye midler igjen

Sparebank1 Nord-Norge satte i fjor av 200 millioner kroner til Samfunnsløftet og grønne tiltak, som nå altså borettslag og sameier kan søke om tilskudd til etablering av solceller.

I et intervju med Avisa Nordland nylig etterlyste banksjefene Kristian Haubakk og Bertil Aas flere søknader. For hittil er det bare delt ut 23 millioner kroner av potten på 200 millioner kroner til prosjekter som handler om bærekraft.

– Vi skulle svært gjerne hatt langt flere søknader, sier banksjef Bertil Aas i Sparebanken Nord-Norge til Avisa Nordland.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.