Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret Bærekraft

Nobl inviterer til Afterwork på Ramsalt: Grønnere drift med lavere kostnader

Ustabile strømpriser og en rente som har steget mye det siste året, merkes godt på økonomien i boligselskapene. Samtidig stilles det stadig krav fra myndighetene og omgivelsene om at vi må bli grønnere i driften. Men går det an å både drifte boligselskapet mer miljøvennlig og samtidig spare penger?

Ja, er det klare svaret fra både Polar Kraft og DNB som sammen med Nobl inviterer styrene til gratis inspirasjonsseminar med Afterwork på Quality Hotel Ramsalt onsdag 8. mars fra klokken 17.00 til 19.30.

Foredrag og pizza

Vi må alle bidra til å minske ressursbruken og sikre mer bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre. Både når vi skal bygge nye boliger, renovere gamle bygg og ikke minst ta vårt felles sosiale ansvar for menneskene som bor i boligene.

Men hvordan kan du som sitter i styret i et boligselskap bidra til å skape gode bærekraftige løsninger for fremtiden? Og hvordan kan dere få ned driftskostnadene når alle kostnadene bare øker?

Det og mye mer håper vi du skal få gode svar på når Nobl inviterer til Afterwork på Quality Hotel Ramsalt hvor vi spør om du kan få grønnere drift til en lavere pris?

– Dette er andre gang vi arrangerer Afterwork og den første ble en kjempesuksess. Vi håper derfor vårt neste arrangement blir like godt tatt imot av styrene. Her er det mange gode tips å plukke med seg og vi spanderer i tillegg pizza på deltakerne, sier forvaltningssjef i Nobl, Jan Braastad.

Med oss på dette inspirasjonsseminaret har vi fått våre samarbeidspartnere Polar Kraft og DNB for å snakke om to av de største hodebryene vi har hatt det siste året – strøm og rente. I tillegg vil Nobl bidra med faglige innlegg. Dere vil også få muligheten til å stille spørsmål både under og etter at programmet er avsluttet.

Meld deg på Afterwork med Nobl

Program for Afterwork:

Hva vil skje med renta fremover?
Renta skal videre opp. Renta skal nå ned. Renta vil nå stabilisere seg. Rentemeldingene er mange og ustabile. Hva skal vi forbrukere egentlig tro på når ekspertene kommer med så mange ulike beskjeder om renten fremover? Magnus Nøvik fra DNB Markets kommer til Afterwork for å gi dere i styrene et innblikk i bankens syn på renten fremover basert på DNBs kvartalsvise rapport Økonomiske Utsikter.

EUs taksonomi – nye krav til eiendomsmarkedet
EUs taksonomi er et klassifiseringssystem for bærekraftig økonomisk aktivitet og vil i fremtiden stille strengere boligkrav. Hvordan vil disse kravene påvirke boligselskapene? DNB oppsummerer hovedtrekkene og hva vi kan forvente skjer innenfor både krav til grønne bygg og strammere energikrav, som vil være fornuftig å ha med i en langsiktig plan.

Grønne lån:
Oppgraderinger av dagens bygg er positivt både for klima og for beboerne. Dette krever investeringsvilje og insentiver. DNB kan tilby boligselskapene lavere rente og lengre nedbetalingstid og avdragsfrihet på grønne lån som kan brukes til både grønn rehabilitering og grønne tiltak som gir miljømessige gevinster i borettslaget eller sameiet. På Afterwork får du vite mer om hvordan dere kan søke grønne lån.

Hva skjer med strømprisene?

Hvis renta blir betegnet som ustabil, kan man i beste fall si det samme om strømprisene. For er det noe som er helt sikkert så er det at strømprisene ikke er noe du kan budsjettere med om du ikke har inngått fastpris på strøm. Prisene spriker for tiden stort, men vil dette fortsette? Hvordan ser prisene ut fremover og vil vi i verste fall ende opp med et prisnivå som lenger sør i landet? Polar Kraft har ikke fasiten for fremtiden, men kan gi deg en pekepinn på hva dere kan forvente i strømmarkedet.

Etablering av El-biladere og betalingsløsninger
Stadig flere går til innkjøp av elbil, noe som også utløser et behov for flere elbilladere i boligselskapene. Det finnes et stort antall ulike typer elbilladere i markedet, men hvilken type lader og betalingsløsning egner seg best i et boligselskap?

Få ned strømprisene med varmepumpe eller? Med økte strømpriser og et behov for å redusere vårt totale energiforbruk kan varmepumpe være et godt alternativ for mange. Men vil varmepumpe være et godt alternativ for alle boligselskap?

Hilde Dypaune og Bente Hardy fra Polar Kraft vil gi dere flere gode forslag til løsninger både når det gjelder elbilladere og varmepumper i boligselskapene.

Meld deg på Afterwork med Nobl

Solcellepanel – er det mulig i Nord-Norge?
En undersøkelse NBBL har gjort viser at norske borettslag og sameier har 12,3 millioner kvadratmeter med tak som kan kles med solceller. Det tilsvarer 1800 fotballbaner. Likevel er de de færreste boligselskaper som har installert solceller på taket. Er solcellepanel fremtiden også for boligselskapene i Nobl? Er det mulig å etablere solcellepanel så langt nord? Og vil solcellepanel i det hele tatt gi en effekt på strømprisen i Nord-Norge?

Rådgiver Anette Skjelstad Hüttepohl i Polar Kraft har mange gode svar om etablering av solcellepanel og hvordan dit boligselskap kan bli en plusskunde – det vil si å produsere strøm til eget forbruk og redusere kostnadene betraktelig.

På tide å sjekke vedtektene?
Vedtektene er boligselskapets interne regler som eierne plikter å rette seg etter. Men er vedtektene oppdatert og i henhold til regelverket? Og er det forhold dere burde ha med for å sikre at vedtektene er tilpasset dagens drift av boligselskapet?

Advokatfullmektig i Nobl, Karen Fagervik Omnes vil gi gode tips til vedtektene og hvilke endringer dere bør vurdere å ta inn i forkant av vårens ordinære generalforsmaling og årsmøte. Karen vil også være til stede under hele Afterwork og tilgjengelig for spørsmål og hjelp i ditt boligselskap.

Meld deg på Afterwork med Nobl

Det kan komme endringer i programmet

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.