Gå til hovedinnhold
Nyheter

Nesten to av tre forventer høyere boligpriser om ett år

Hele 88 prosent forventer høyere boliglånsrente ett år frem i tid. Samtidig er det hele 63 prosent av husholdningene som forventer at også boligprisene vil stige det neste året.

Det viser NBBLs boligmarkedsbarometer for juni.

– Husholdningene venter høyere priser og økte renter. Optimistiske prisforventninger kan bidra til å stimulere aktiviteten og etterspørselen i boligmarkedet, sier Hilde Karoline Midsem, sjeføkonom i NBBL i en pressemelding.

Hilde Karoline Midsem, sjeføkonom i NBBL. Foto: Nadia Frantsen

Mens det store flertallet fortsatt forventer at boligprisene skal stige, svarer 13 prosent at de forventer boligprisfall, mens 24 prosent venter uendrede boligpriser det neste året. Ifølge NBBL var boligprisforventningene i juni på et høyere nivå enn det som har vært gjennomsnittet siste 5 år.

Nesten 9 av 10 venter høyere boliglånsrenter

Men det er ikke bare boligprisene som forventes å øke det neste året. Hele 88 prosent venter høyere boliglånsrenter ett år frem i tid. Av disse er det 19 prosent som tror at rentene skal øke mye. Andelen som venter at boliglånsrentene skal videre opp holdt seg om lag uendret fra mai til juni.

– Renteforventningene har tatt seg relativt kraftig opp siden januar, skriver NBBL i pressemeldingen.

Undersøkelsen ble gjennomført før Norges Banks rentebeslutning i juni. Da ble styringsrenten hevet med 0,5 prosentpoeng og rentebanen oppjustert.

– Vi får først se ved neste undersøkelse om husholdningene justerer sine forventninger som følge av dette. Selv tror jeg det kan gå mot et omslag i boligmarkedet de neste månedene, med noe nedgang i boligprisene, sier Hilde Karoline Midsem.

Boligmarkedsbarometeret svekket

Forventningene til boligpriser og -renter holdt seg om lag uendret fra mai til juni i år, mens jobbtryggheten gikk litt ned i samme periode. Samlet innebærer dette en marginal svekkelse av boligmarkedsbarometeret fra mai til juni.

– Boligmarkedsbarometeret svekket seg litt fra april til mai, etter å ha styrket seg over flere måneder. Indeksverdien falt fra 17 i april til 15 i mai, og videre til 14 i juni. Dette er om lag på nivå med gjennomsnittet siste 5 år. I månedene september til og med desember i fjor var indeksverdien negativ, skriver NBBL.

Les hele boligmarkedsbarometeret. 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.