Gå til hovedinnhold
Beboer Nobl forklarer

Nå finner du skatteopplysningene på Min side

Skatteopplysningene for andelseiere i borettslag og sameie er nå lagt ut på Min side. Vi anbefaler at du går igjennom og kontrollerer at tallene er riktig.

Vi har også sendt ut SMS til alle andelseiere fredag 17. mars med skatteopplysningene. Dersom du ikke har mottatt SMS er det trolig fordi du ikke er registrert med mobiltelefonnummer i medlemskapet. Dette kan du enkelt oppdatere under profil og samtykker på Min side.

Ved utsendelse av tredjepartsoppgaven (tidligere kalt ligningsoppgave) for eiere av andel i borettslag og boligsameie, oppstår det ofte spørsmål. Her finner du oversikten over de viktigste postene i boligøyemed.

Hvor finner du din tredjepartsoppgave?

Andels- og seksjonseiere i borettslag og sameier tilknyttet Nobl finner nå sin tredjepartsoppgave på Min side. Her finner du oppgaven under dokumenter og med navn «Årsoppgave 2022». Om du ikke allerede har opprettet tilgang til Min side, kan du klikke her og følge instruksjonene. Om du har Digipost får du også tilsendt oppgaven digitalt til din Digipost-adresse. Har du ikke Digipost blir oppgaven sendt per post.

I år ble tredjepartsoppgaven sendt fra Nobl i slutten av januar og skal være deg i hende i disse dager. Har du ikke mottatt din tredjepartsoppgave i løpet av februar, bør du kontakte Nobl.

Sjekk opp mot skattemeldingen

Du vil finne igjen tallene i tredjepartsoppgaven i den forhåndsutfylte skattemeldingen for formues- og inntektsskatt (tidligere kalt selvangivelsen). Vi oppfordrer til å gå over skattemeldingen og se om tallene stemmer med oppgaven du har fått fra oss.

Skattefradrag

Skattefradrag for renter på lån i banken er for 2022, 22 prosent.

Boligens ligningsverdi – Skatteetaten

Tidligere ble ligningsverdien av boliger i tilknyttede borettslag og sameier beregnet av boligbyggelaget. Med unntak av borettslag bestående av fritidsboliger, er denne praksisen endret. Boligens ligningsverdi er et anliggende mellom eier og skatteetaten. Har du spørsmål angående ligningsverdien på din bolig, bør du kontakte Skatteetaten.

Solgt eller kjøpt bolig i borettslag eller sameie?

Har du solgt eller kjøpt bolig i løpet av ligningsåret 2022, er det eier per 31. desember 2022 som får gjelds- og formuesposten. Din andel inntekter og utgifter fordeles etter antall hele måneder du har stått som eier av boligen. Fordelingen skjer ved at overdragelsesmåneden fordeles i sin helhet til ny eier.

Punkt for punkt

Nobl innrapporterer en rekke tredjepartsopplysninger til skatteetaten for deg som eier andel i borettslag eller seksjon i sameie. Her ser du de postene i tredjepartsoppgaven som er aktuelle i boligøyemed:

Post 2.8.1, Andel andre inntekter

Posten inneholder eierens andel av boligselskapets renteinntekter. Har borettslaget solgt eiendom, vil en eventuell andel gevinst også være ført her.

Post 3.3.4, Andel utgifter

Her ser du eierens andel av boligselskapets rentekostnader.

Post 4.3.3, Andel ligningsverdi

Nobl rapporterer ligningsverdi kun for borettslag bestående av fritidsboliger.

Post 4.5.3, Andel annen formue

Oversikt over eierens andel av boligselskapets samlede midler – for eksempel bankinnskudd og kontanter.

Post 4.8.2, Andel gjeld

Posten viser eierens andel av boligselskapets langsiktige gjeld. Negativ formue (se post 4.5.3) vil rapporteres her.

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.