Gå til hovedinnhold
Idé og inspirasjon Bærekraft

Nå får borettslag og sameier investeringsstøtte til energitiltak

Regjeringen og Enova innfører nå en egen ordning med investeringsstøtte til energitiltak i norske borettslag og sameier. Merk at frist for å søke støtte i år, går ut allerede 24. november.

Det har vært signalisert en god stund, men endelig er det nå klart at regjeringen og Enova åpner opp for borettslag og sameier – på lik linje med privatboliger, kan søke om investeringsstøtte til energitiltak som for eksempel etablering av solceller.

– Dette er en seier NBBL har jobbet lenge med. Nå vil flere borettslag og sameier kunne kutte kostnader ved å spare og produsere energi – basert på kjent teknologi, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL (Norske Boligbyggelags Landsforbund) i en pressemelding.

Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør NBBL. Foto NBBL, Nadia Frantsen

Kan få dekket 30 prosent

Det er foreløpig uklart hvor mye penger Enova totalt tenker å bruke på investeringsstøtte, men på Enova sine nettsider kommer det frem at støtten kan dekke inntil 30 prosent av kostnadene, og maksimalt 10 millioner kroner.

Videre kommer det frem at for å kunne søke om investeringsstøtte, må målet minimum være 20 prosent energiforbedring for den totale bygningsmassen som omfattes av søknaden. Det er opp til søker å bestemme hvilke energitiltak man vil gjennomføre for å oppnå målet, men søknaden skal være forankret i styret.

Kort frist

Vurderer ditt borettslag eller sameie å etablere solceller eller andre energitiltak? Merk at det er svært kort frist for å søke investeringsstøtte i år.

Søknaden må være innsendt innen 24. november klokken 12 og ifølge Enova vil søknader prioriteres basert på søkt støttebeløp og mål for energitiltak som er ønsket forbedret. Dersom dere ikke rekker å søke i år, så vil det åpne seg flere søkemuligheter i 2024.

Les mer om støtteordningen og hvordan du søker. 

Enkel og ubyråkratisk ordning

NBBL forventer at det vil komme en sterk økning i søknader til neste år.

– Men for de borettslag og sameier som allerede har gryteklare prosjekter, er det løp og søk, sier Fredriksen.

Han mener det er viktig at Enova etablerer en enkel og ubyråkratisk støtteordning for å få helt vanlige folk i borettslag og sameier med på dugnaden slik at det monner.

– NBBL mener det bør settes av en ENØK-milliard til borettslag og sameier. Bare slik kan regjeringen nå sine mål om å kutte CO2 når boligeiere sparer og produsere energi, sier Bård Folke Fredriksen.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.