Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret

Nå blir det mer lønnsomt med solenergi

Fra 1. oktober 2023 blir det mer lønnsomt for borettslag og sameier å produsere sin egen strøm. – Det er gode nyheter for de boligselskapene som ønsker å etablere for eksempel solceller, sier forvaltningsrådgiver Aud Elin Jensen i Nobl.

Årsaken til at det nå blir mer lønnsomt med egenproduksjon av strøm, er at regjeringen innfører en forskrift som sikrer at borettslag og sameier kan produsere strøm fra solceller på eget bygg, uten å betale nettleie og elavgift, slik de må i dag.

– Det er en ekstra gledelig nyhet til boligselskapene som nå får mulighet til å produsere egen strøm på lik linje med eneboliger, uten at de må betale nettleie og elavgift. Det betyr at borettslag og sameier kan etablere for eksempel solceller og produsere strøm til seg selv, fremfor å kjøpe utenfra. Det gir boligselskapene mulighet for å spare penger på sikt og samtidig ta gode bærekraftige valg som både gagner dagens og ikke minst fremtidens beboere, sier Aud Elin Jensen.

Gode forhold for solenergi

Hun er forvaltningsrådgiver i Nobl og har i tillegg et ekstra ansvar for å bidra til bærekraftig utvikling i boligselskapene. Jensen håper den nye forskriften skal få fart i etableringen av solceller og annen egenproduksjon av strøm blant Nobls forvaltningskunder.

– I motsetning til hva mange kanskje tror, så har Nordland ekstremt gode forhold for solenergi med lange lyse sommerdager og mye vind, som er viktig for gunstig fangst av solenergien. Når det nå blir rimeligere for boligselskapene å produsere egen strøm, håper vi det kan bidra til et skikkelig solcelleløft i nord, sier hun.

Aud Elin Jensen påpeker videre at selv om Nordland har hatt god forsyning av strøm, uten at det har kostet skjorta, så vil vi i fremtiden ha for liten tilgang på strøm til å opprettholde dagens produksjon. Samtidig må også vi forvente økte priser.

– Vi trenger mer fornybar strøm, og med disse endringene vil det bli mer aktuelt og lønnsomt for flere å investere i lokal energiproduksjon, håper hun.

Mer fart i det grønne skiftet

Også NBBL jubler over forskriften som nå er vedtatt av regjeringen. De mener imidlertid det har tatt unødvendig lang tid.

– Det er veldig bra at regjeringen nå går fra ord til handling og fastsetter forskriften som gjør det mer lønnsomt med solenergi i borettslag og sameier. Selv om det er brukt urimelig og uforståelig lang tid før denne iverksettelsen trer i kraft, velger jeg i dag å glede meg over gjennomslaget. Dette likestiller boligtypene og vil legge til rette for mer fart i det grønne skiftet. Fremtiden er jo at vi produserer egen energi og deler den med hverandre, da kan vi ikke ha hindringer for dette, sier administrerende direktør i NBBL (Norske boligbyggelags landsforbund), Bård Folke Fredriksen i en pressemelding.

Enova øker søknadspotten

Samtidig som det blir mer lønnsomt å produsere egen strøm i boligselskapene, har også Enova omdisponert 500 millioner i 2023, som skal gå til energieffektiviseringstiltak. Det betyr mer midler som boligselskapene kan søke om støtte til – for blant annet etablering av egen strømproduksjon.

– Vi hadde håpet at Enova ble styrket med 1 milliard til energieffektiviseringstiltak i husholdningene. Slik ble det ikke – vi har derfor en forventning om at en betydelig opptrapping av satsing på «enøk» kommer i høstens statsbudsjett, sier Bård Folke Fredriksen.

 

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.