Gå til hovedinnhold
Bærekraft

Nå blir det mer lønnsomt med solenergi i borettslag og sameier

Regjeringen innfører en forskrift som sikrer at borettslag og sameier kan produsere strøm fra solceller på eget bygg uten å betale nettleie og elavgift, slik det i dag er for eneboliger og rekkehus.

Eier du en enebolig kan du produsere og bruke egenprodusert strøm uten å betale elavgift og nettleie. Slik er det imidlertid ikke for borettslag og sameier med flere strømmålere.

Ifølge NRK vil olje- og energiminister Terje Aasland øke effektgrensen på anlegg som kan dele strøm innenfor en og samme eiendom fra 500 kW til 1000 kW, og det blir mulighet til å selge overskuddsstrøm ut på nettet.

– Dette er en urettferdig forskjellsbehandling som regjeringen nå signaliserer at de vil rydde opp i, skriver Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) i en pressemelding.

Skulle hatt høyere grense

Den nye forskriften vil minske forskjellsbehandling mellom boligtyper.

– NBBL skulle gjerne sett at det både ble en høyere grense enn 1000 kW, men også fritak for nettleie når egenprodusert strøm deles mellom bygninger i et større område enn begrenset til hver enkelt eiendom. Jeg har likevel forståelse for at myndighetene har behov for å avgrense en ny ordning når den iverksettes, men håper den utvides når vi vinner erfaringer, sier administrerende direktør i NBBL, Bård Folke Fredriksen.

Trenger fart i det grønne skifte

Han mener det er en selvfølge at borettslag og sameier skal ha samme regler som eneboliger og rekkehus, og forstår ikke hvorfor det har tatt så lang tid å endre forskriften.

­­– Så selv om forskriften kunne vært bedre, er det aller viktigste nå at forskriften trer i kraft umiddelbart slik at det lønner seg for vanlige folk i borettslag og sameier å ha solceller på tak. Fremtiden er jo at vi produserer egen energi og deler den med hverandre, avslutter Fredriksen.

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.