Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret

Klare Finans – boligselskapets økonomiske sikkerhet

Å være forvaltet av Nobl gir deg ikke bare god rådgiving og trygg oppfølging fra forvaltningsrådgiveren din. Gjennom Klare Finans er du også sikret økonomisk dersom en beboer ikke betaler felleskostnadene.

Den norske økonomien er under press. Levekostnadene øker med dyrere strøm, mat og drivstoff. Det samme gjør renta som øker jevnt og trutt oppover, sist på rentemøtet nå i juni hvor den økte med 0,5 prosentpoeng. Samtidig sitter mange med høye boliglån som følge av en ellevill prisfest i boligmarkedet de siste årene. Og med alle disse prisøkningene, vil dessverre flere få større problemer med å betjene alle kostnadene. Hva gjør styret den dagen en eller flere beboere ikke lenger klarer å betjene fellesgjelden?

Garantert innbetalinger uansett

Er du forvaltet og et tilknyttet lag i Nobl, kan du puste rolig dersom de faste innbetalingene plutselig uteblir. For da har du Klare Finans i ryggen, som sørger for at dere får pengene på konto når dere skal gjennom finansiering av ubetalte felleskostnader. Dersom ditt boligselskap ikke har avtale om finansiering/ forskuttering, kan du få tjenesten fra Klare Finans ved å kontakte Nobl.

– Vi jobber i sanntid med boligselskapene, og finansiering innebærer at boligselskapet får utbetalt betalte og ikke innbetalte felleskostnader på en fastsatt dato hver måned, uansett om alle beboerne har betalt eller ikke betalt inn felleskostnaden. Så er det vi som følger opp manglende innbetalinger mot beboeren uten at styret trenger å bekymre seg, forklarer Merete Hauan i Klare Finans.

– Dette er en stor trygghet for våre boligselskap og en helt unik ordning du ikke får av andre boligforvaltere, sier leder for forvaltning og kundekontakt i Nobl, Jan Braastad.

Han forteller at svært mange av boligselskapene som er forvaltet av Nobl, har tegnet denne avtalen – og med de økonomiske utfordringene mange nå står overfor, er det mange styrer som ser behovet for å ha en slik trygghet.

I tillegg til finansiering av felleskostnadene som uteblir, tilbyr Klare Finans en sikringsordning mot tap av felleskostnader. En ordning som sikrer andelseierne mot å bli ansvarlig for naboens felleskostnader. Dersom ditt boligselskap ikke har avtale om sikring, kan du få tjenesten fra Klare Finans ved å kontakte NOBL.

– En stor del av boligselskapene som har avtale med Klare benytter seg av dette tilbudet om sikring av felleskostnadene, sier Merete Hauan.

Klare Inkasso

Dersom betalingen fra en beboer uteblir, til tross for oppfølginger fra Klare Finans, trenger fortsatt ikke styret å bekymre seg. Da går saken videre til Klares eget inkassobyrå som følger saken helt i mål.

– Vi følger opp de regningene som uteblir og ivaretar prosessen helt til saken er løst. Her er vi alltid opptatt av å finne gode løsninger og hvor målet alltid er å unngå rettslige prosesser, sier Hauan.

Vi jobber hele tiden for å løse saken på en best mulig måte både for boligselskapet og beboeren. Etter at vi tok i bruk SMS-varsling når betalingen har uteblitt og før den går til inkasso har vi lyktes enda bedre med å få ned antall saker. Av i alt tre millioner krav er det bare 2000 som har endt i rettslige prosesser og av dette igjen er det gjennomført 50 tvangssalg, forteller Hauan.

Kortsiktig kreditt

En annen tjeneste som Klare Finans har lansert er muligheten for å tilby boligselskapene kortsiktige kreditter.

– Den tjenesten lanserte vi i forbindelse med strømkrisen – hvor flere boligselskaper fikk en betydelig økning i strømskostnadene og hvor vi kunne tilby dem kortsiktig kreditt uten å måtte gå i banken å låne penger. Denne ordningen kan også brukes til for eksempel mindre vedlikehold og vi utbetaler pengene i løpet av kort tid uten at boligselskapet må betale høye etableringsgebyr slik de må i banken.

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.