Gå til hovedinnhold
Nyheter Nobl Prosjekt

Fra Molobyen til Nobl

Etter fem år med å utvikle Molobyen, tar Håvard Engseth (54) fatt på nye utfordringer som prosjektdirektør i Nobl. Og det er spesielt én oppgave han mener blir viktig når fremtidens boliger skal bygges.

– Jeg gleder meg stort til å begynne i Nobl. Jobbskifteprosess er alltid litt spesielt og man er alltid litt spent på valget som er tatt. Valg er ofte basert på verdier og de verdiene jeg har som menneske er veldig i tråd med de verdiene som Nobl har – spesielt målet om å bygge boliger for alle uansett hvilken fase de er i livet, sier Håvard Engseth.

Han har de siste fem årene jobbet med å utvikle Bodøs helt nye bydel – Molobyen. I Nobl skal han lede både nyboligvirksomheten samt alle tekniske tjenester som Nobl leverer ut til boligselskapene.

– Jeg har fått være med på hele planprosessen og det er et arbeid som jeg er veldig stolt av og har hatt mye glede av å følge. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på nye utfordringer.

– Hvorfor Nobl?

– Det er to grunner til at Nobl er veldig spennende. Vi er i en spesiell tid med økonomiske utsikter hvor nyboligsalget er redusert eller kraftig redusert som følge av konjunkturene. Nobl har tatt sitt samfunnsvar som går mye bredere enn konjunkturene, ved å bestemme seg for å bygge Kvartal 3, til tross for nedgangstidene vi nå er inne i. Nobl er tøff som tør å ta risikoen og det heier jeg veldig på – å kunne få være med og bidra til å holde samfunnshjulene i gang. Det er ekstremt viktig og kan vise seg å være en veldig god strategi. For om to år når Kvartal 3 står ferdig er det ingen andre nyboligprosjekter som ferdigstilles. Og vi trenger nye boliger i omløp. Så vil jeg også trekke frem Nobl som en annerledes utbygger hvor det ikke tas ut noe overskudd til eierne, men pløyes tilbake i nye boligprosjekter.

Seniorboliger

Og det er spesielt en gruppe i befolkningen han tror det blir veldig viktig å satse på i fremtidige byggeprosjekter – den voksende seniorgruppen.

– Vi må tenke helt nytt når seniorboligene skal bygges. Bodø kommune har varslet at de ikke kan ta ansvaret alene for fremtidige boliger for eldre – vi må selv ta større ansvar for egen bolig på grunn av stor mangel på sykehjemsplasser. Det betyr at når vi bygger seniorboliger må vi ta høyde for at beboerne skal kunne motta hjelp i hjemmet på en helt annen måte enn det vi planlegger for i dag. Bodø kommune ønsker samarbeid med private aktører om denne oppgaven og her skal vi definitivt være med, fastslår Håvard Engseth.

– Hvordan ser du for deg at slike seniorboligkonsepter kan se ut?

– Det vil være egne boliger som i dag med kvaliteter som i en vanlig leilighet. I tillegg må det være gjennomtenke fellesrom for å legge til rette for det sosiale og forebygge ensomhet. Så må det legges til rette for at kommunen kan ha sin base i bygget med helsepersonell. Så finnes det mange gode prosjekter som er realisert som vi kan hente mye inspirasjon fra.

Når vi i fremtiden bygger seniorboliger må vi ta høyde for at beboerne skal kunne motta hjelp i hjemmet på en helt annen måte enn det vi planlegger for i dag. Bodø kommune ønsker samarbeid med private aktører om denne oppgaven og her skal vi definitivt være med, fastslår ny prosjektdirektør i Nobl, Håvard Engseth.

Innovative bygg

For å møte fremtidige krav til boliger, er Håvard Engseth opptatt av at vi må bygge og vedlikeholde smarte og energibesparende hjem og tenke langt mer innovativt enn det vi gjør i dag.

– Det er noe helt annet å bygge og rehabilitere bolig i dag enn for bare noen år siden. Politiske føringer både nasjonalt og internasjonalt stiller langt strengere krav til blant annet energieffektivisering, så her må vi følge med i timen, sier Engseth.

I Nobl prosjekt får han og de ni prosjektlederne en viktig oppgave med å bistå Nobls over 300 forvaltede boligselskaper med å tenke bærekraftige og innovative løsninger ved vedlikehold og rehabilitering.

– Vi må tenke helhetlig på en helt annen måte og bestillingskompetansen blir utrolig viktig i prosjektarbeidet. Vi skal levere et univers av produkter som fungerer over tid og som også tilfredsstiller morgendagens krav, sier Engseth som ikke lar seg skremme av oppgavene som ligger foran han.

For Håvard som er elektriker i bunnen, med videreutdanningen både som elektroingeniør og sivilingeniør, røper at han allerede jobber med å teste ut gode innovative løsninger når han nå installerer smart hjem i sin egen bolig.

– Jeg leker meg med systemet hjemme og ser mange muligheter for fremtiden, både i nybygg og eksisterende boligprosjekter.

Muligheter som han vil ta med seg i sin nye jobb i Nobl prosjekt.

 

 

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.