Gå til hovedinnhold
Nobl samfunn Bærekraft

Fikk støtte fra Nobl spons – gir tilbake som besøksverter på sykehjemmet

Da Nobl skulle dele ut sponsormidler, ble det stilt krav om at mottakerne skulle gi noe tilbake til samfunnet.  Den utfordringen tok 16-åringene på FC Hulløy på strak arm – og det får beboerne på Sølvsuper nå glede av!

Publisert: 1. februar 2023

Fotballspillerne Torje Fabian Skårn-Johansen (.v.) Henrik Andreas Åvangen Johnsen og Mathias Moen Hagen tok utfordringen fra Nobl på strak arm om å gi tilbake til samfunnet for å motta sponsorstøtte. Her sammen med virksomhetsleder Trond Skårn og beboer Bjørn Nilsen-Nygaard på Sølvsuper korttidsavdeling.

Fotballspillerne på juniorlaget til FC Hulløy har nemlig forpliktet seg til å være ukentlige besøksverter for beboerne på korttidsavdelingen på Sølvsuper mot at de mottar 20.000 kroner i sponsormidler fra Nobl. En ordning både 16-åringene Henrik Andreas Åvangen Johnsen, Mathias Moen Hagen og Torje Fabian Skårn-Johansen og virksomhetsleder ved Sølvsuper helse- og velferdssenter, Trond Skårn, mener er en vinn-vinn-situasjon for alle.

– Det er jo bare rettferdig at vi skal gi noe tilbake når vi får penger fra Nobl for å spille fotball. Dette blir som å gjøre en dugnad, og er bra for både oss og de som bor her. Ikke minst fordi vi kan spre litt glede til eldre mennesker, påpeker Mathias, Henrik Andreas og Torje Fabian.

– Vi ser at slike besøk kvikker opp hjernen og gjør noe med humøret til de som bor her. Samtidig lærer også ungdommene mye av å være her og snakke med de eldre, supplerer virksomhetsleder Trond Skårn.

Meget gode erfaringer

Han mener det er ypperlig at Nobl stiller krav til at de som skal motta spons også må kunne gi noe tilbake til samfunnet.

– Ungdommene er vant til at vi alltid stiller opp på dugnad. Nå må de selv gjøre noe for å få penger. Det lærer de mye av – ikke minst hvor viktig dugnadsånden er, sier Skårn.

Han forteller at Sølvsuper de siste årene har benyttet besøksverter som en del av kommunens sommerjobbtilbud til ungdommene og mener disse besøkene er av større betydning enn mange er klar over.

– De har veldig god effekt og de unge er for mange et lysglimt og noe de gleder seg stort til. FC Hulløy skal være besøksverter på korttidsavdelingen med en del beboere som kommer fra distriktet og som ikke har så mange pårørende i nærheten. Da blir disse besøkene ekstra viktig. Så ser vi også at det er enda mer behov for slike besøksverter i mørketiden enn det er på sommeren. Så vi skulle gjerne hatt enda flere, sier han.

Mathias Moen Hagen (f.v.), Torje Fabian Skårn-Johansen og Henrik Andreas Åvangen Johnsen synes det er helt riktig at de må gi noe tilbake til samfunnet for å motta støtte til fotballklubben. Her kikker de i bilder fra gamle Bodø sammen med Bjørn Nilsen-Nygaard.

Gir tilbake

Torje Fabian har allerede opparbeidet seg god erfaring som besøksvert på sykehjemmet gjennom sommerjobb i Bodø kommune, og vet godt at det blir satt pris på når ungdommer kommer innom.

– Vi spiller kort og andre spill, og mange av beboerne er også opptatt av fotball, så det blir en del fotballprat, forteller han.

­En av de som gjerne slår av en fotballprat med 16-åringene er Bjørn Nilsen-Nygaard. Han synes det er et godt og viktig tiltak at fotballungdommene gir tilbake til samfunnet når de mottar sponsormidler.

–  Ja! Hvorfor ikke? Det er bra at de kan gi noe tilbake når de får sponsorstøtte. Vi har mye felles å prate om og jeg er som dem glad i fotball, sier han og smiler mot de tre 16-åringene.

– Det er ikke så mange ungdommer innom her, så dette er et flott tiltak, sier 82-åringen.

Traff midt i hjertet

Da Nobl i fjor høst utlyste sponsormidler som lag og foreninger kunne søke på, ble det stilt krav om at de som mottok pengene skulle gi noe tilbake til samfunnet i form av et bærekraftig tiltak.

Søknadene var mange og kreativiteten stor. Ett av de lagene som utmerket seg i søkerbunken var FC Hulløy sitt nyoppstartede juniorlag. De søkte om 20.000 kroner til innkjøp av nytt utstyr mot at alle spillerne skulle bidra som besøksverter på Sølvsuper.

­– For Nobl er bærekraftig utvikling sentralt i strategien for alt boligbyggelaget gjør, og selv om mange tenker miljø og klima når vi snakker om bærekraft, er sosial bærekraft en viktig forutsetning for trivsel og boglede for alle. Derfor var Hulløy sitt engasjement en søknad som traff oss midt i hjertet. At ungdommer kan gi et bidrag til de eldre i form av å være aktivitetsverter, spille Yatzy, snakke fotball eller ta de med på tur, er ikke bare viktig for de eldre. Det er også et møte ungdommene kan lære mye av, sier administrerende direktør i Nobl, Mona Liss Paulsen.

Mona Liss Paulsen, administrerende direktør i Nobl, vil heller at ungdommene skal gi noe tilbake til samfunnet slik spillerne på Hulløy gjør, enn at Nobl skal få draktalogo for å være sponsor.

Utfordrer byens næringsliv

I alt kom det inn over 20 søknader om spons hvor søkerne hadde ideer om bærekraftige tiltak, og dessverre kunne ikke alle få midler denne gangen.

Jeg håper likevel at søkerne gjør som de har tenkt og at ikke det bare er pengene som motiverer. Så utfordrer jeg andre i næringslivet til å gjøre som Nobl. For det er ikke slik at idrettslag og foreninger bare trenger å få penger ­– vi kan stille krav om at de skal gjøre en innsats for felleskapet på lik linje med at de teller varer på dugnad, påpeker Paulsen som mener det er viktigere at de unge kan gi tilbake i form av sosial bærekraft som besøksverter for eldre, enn at Nobl skal få logoen på draktene til spillerne.

En utfordring Trond Skårn håper mange fra næringslivet tar.

– Ja, absolutt. Vi trenger alltid flere frivillige og ungdommene har så mye positivt å bidra med. Så det støtter vi veldig opp under, sier Trond Skårn.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.