Gå til hovedinnhold
Medlem

Fargerike Malerstuas guide for forbehandling og maling av kledning

Er det på tide å friske opp malingen, eller kanskje du ønsker ny farge på huset? For å oppnå et pent sluttresultat er det viktig at malejobben gjøres riktig. Trond Christensen hos Fargerike Malerstua  viser deg hvordan du får gjort jobben enkelt og korrekt.

 

For å oppnå et godt og varig resultat er det viktig at du gjør et grundig forarbeid.

Vask husveggen grundig før maling, bruk kraftvask og en vaskekost for best resultat. Ny maling sitter bedre på rene overflater og får god heft.
Skrap bort løs maling som flasser.
Sparkle hull og sprekker, for å få en jevn overflate.
Grunn ubehandlet vegg eller flekkvis hvis det er malt fra før.
Mal husveggen. Ha stige tilgjengelig, pensler i ulike størrelser – smal og bred, og en rulle for utvendig bruk. Mal to toppstrøk for optimal holdbarhet.

Dette trenger du:

Male ubehandlet treverk

Umalt treverk må børstes for løse trefibre og deretter vaskes grundig. Merk deg at nytt treverk har behov for rengjøring. Trebord og planker oppbevares horisontalt liggende hos trelasthandleren og blir fort støvete. Trematerialet blir også utsatt for forurensing ved transport. Det er derfor viktig å gi nye husvegger en god vask før malejobben kan starte.

– Til å vaske og rengjøre huset utvending, anbefaler vi kraftvask. Deretter anbefaler vi å grunne med Baron tregrunn før du kan male. Dette er en vanntynnbar grunning til bruk under dekkende behandling utendørs, forklarer Trond Christensen.

– Dette er en hvitpigmentert oljegrunning, hvor fargen gir en trygg og sikker indikasjon på at alt treverket er dekket til på riktig måte. Når du har grunnet huset bør du ikke la det gå mer enn tre måneder før du maler huset med dekkende maling, fortsetter han.

Trond Christensen anbefaler maleproduktene fra Baron, som har ekstra lang levetid. Disse får du med medlemsrabatt hos Fargerike Malerstua.   

Tidligere malt treverk

Skal du male et allerede malte hus på nytt, er det like viktig med god rengjøring før du setter i gang med malerjobben. Det er veldig viktig at tidligere malte vegger er fast, tørr og ren før du begynner å male på nytt.

For ekstra beskyttelse anbefaler vi sopp og algedreper etter vask av flatene med kraftvask. Ved å vaske husveggene korrekt vil du få god heft til den nye malingen. Sjekk alltid vedheft på tidligere malte flater.

Steg 1 – Forarbeid
Fjern løs maling med en børste
Hvis malingen har begynt å flasse, må veggen din børstes og skrapes. All løs maling må bort før du kan påføre grunning og maling. På de stedene det børstes helt ned til bart treverk må det påføres grunning først. Men kun der det er bart treverk. Bruk forlengerskaft, så jobben går raskt og enkelt.

Sparkle hull i husveggen
Hvis det er ujevnheter eller andre skader i treverket ditt, bør disse fylles med Casco Husfix. Dette vil gjøre at sluttresultatet blir fint og jevnt.

Steg 2 – Grunning:

Når forarbeidet er gjort må husveggen grunnes. Dette anbefaler vi for å sikre at toppstrøket trekker jevnt og godt inn i treverket. Alt treverk trekker til seg ulike mengder fuktighet, vi grunner derfor for å sikre et godt oppsug.

På denne måten kan vi garantere at to toppstrøk er nok og sikrer holdbarhetsgarantien man ønsker. Det finnes ulike typer grunning til treverk for utebruk, noen er gjennomsiktige og andre har farge tilsatt. Vi anbefaler at du bruker en med farge tilsatt, slik at du ser hvor du har påført grunningen. Ett strøk grunning er nok.

Påføring av grunning

En overskyet dag er perfekt for jobben. Baron Tregrunn kan påføres med rulle for utendørs bruk, pensel eller sprøyte. Rør godt om i spannet før og under arbeidet. Og husk å mette endeveden godt!

Baron Tregrunn er overmalbar etter 16 timer. Mal aldri på fuktig underlag, bruk gjerne fuktmåler for å sjekke om det er tørt nok til å male. Det bør ikke være mer enn 16 prosent fuktighet i treverket.

Steg 3 – Påføring av maling:

Unngå å male i direkte sollys eller på soloppvarmet vegg. Sjekk alltid værmeldingen når du skal male utendørs og velg deg en overskyet dag uten meldt regn de neste dagene. Eventuelt kan du bruke en malertarp for å skyggelegge for sola.

Mal huset med rulle eller pensel
Rør godt om i malespannet før og under arbeid. For best resultat påføres produktet med pensel av god kvalitet som er beregnet for vanntynnede produkter.

Et godt tips til å få malejobben gjort raskere, er å bruke en rulle. Til utebruk anbefaler vi en tykk rulle, fordi utendørsmaling ofte er litt tykkere i konsistensen. Ved bruk av rull på hele huset bør du fordrive med en pensel rett etterpå for å unngå nuppete overflate.

Vær oppmerksom på at matte skjolder kan oppstå ved påføring og tørk under høy luftfuktighet.

Påfør to toppstrøk med maling på husveggen, i treverkets lengderetning for best resultat. Husk å mette endeveden godt med maling, gjerne med ett ekstra strøk. Vår populære maling Baron Brilliant er overmalbar allerede etter om lag fire timer.

 

Husk at du som Nobl-medlem får gode rabatter hos Fargerike Malerstua og en rekke andre butikker. Ikke medlem? Meld deg inn i dag og nyt godt av vårt populære fordelsprogram.

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.