Gå til hovedinnhold
Nyheter Beboer

Færre venter boligprisfall

34 prosent tror på boligprisfall de neste tolv månedene. Det er en nedgang sammenlignet med forventningene for bare noen måneder siden.

 

Publisert: 15. februar 2023

Det viser ferske tall fra boligmarkedsbarometeret til NBBL (Norske Boligbyggelags Landsforbund) om forventningene til boligprisene i 2023. Til sammenligning trodde 40 prosent av de spurte på lavere boligpriser i november i fjor.

Samtidig som færre tror på et prisfall i 2023, har andelen som tror på høyere boligpriser de neste 12 månedene økt. Det samme har andelen som tror på uendrede priser.

– Høyere renter og svak utvikling i husholdningenes realinntekter peker i retning av at boligprisene skal videre ned. Derfor gir det mening at så mange som 34 prosent tror på boligprisnedgang. At andelen har falt siden november er kanskje mer overraskende. Dette bør nok ses i sammenheng med at færre også tror på høyere rente. Kanskje er dette et uttrykk for at folk oppfatter at inflasjons- og rentetoppen er i sikte, og at vi nærmer oss et vendepunkt til det bedre. Boligprisene har falt 2,6 prosent på landsbasis siden september i fjor, korrigert for sesongvariasjoner. Mye av prisfallet kan være tilbakelagt allerede, sier Hilde Karoline Midsem, sjeføkonom i NBBL.

Færre venter høyere boliglånsrente

Det siste halve året har andelen som venter høyere boliglånsrenter ett år frem i tid falt gradvis. I sommer ventet 95 prosent av respondentene at utlånsrenten skulle videre opp, i januar var andelen gått ned til 78 prosent. 9 prosent tror at boliglånsrenten holder dagens nivå om ett år.

Jobbtryggheten holder seg stabil

5 prosent av respondentene oppgir at de i stor eller ganske stor grad er bekymret for å miste jobben de neste 12 månedene. Dette er litt færre enn i desember, men nedgangen er innenfor feilmarginen. Siden september i fjor har andelen som oppgir å være bekymret for å miste jobben holdt seg mellom fem og seks prosent. Dette er en litt høyere enn i vårmånedene samme år.

 

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.