Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret

Anbefaler boligselskapene å øke felleskostnadene

Renteøkning og prisstigning generelt har nå steget mer enn det mange har budsjettert med i 2023. Nobl anbefaler derfor at styret ser på en mulig økning av felleskostnadene for resten av 2023. Har ditt boligselskap kapitalsplitt, blir felleskostnadene automatisk økt i henhold til ny rentesats fra 1. august.

På det siste rentemøtet før fellesferien, vedtok Norges Bank å øke styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. DNB har i etterkant av denne økningen, økt utlånsrenten på boliglån til våre kunder med 0,5 prosentpoeng fra 21. juli. Det betyr at renten nå har økt mer enn det de fleste boligselskapene budsjetterte med for 2023. I tillegg har prisstigningen på en rekke varer og tjenester økt betraktelig. Noe som igjen øker kostnadene for boligselskapene. For å unngå røde tall på slutten av året, bør dere derfor vurdere muligheten for å øke felleskostnadene.

Flere renteøkninger fremover

Da budsjettene ble laget for 2023 ble det i de fleste boligselskapene tatt høyde for flere renteøkninger og at forventet rente ville ende på 4,6 prosent på slutten av året. Noe som da var litt høyere enn forventningene i markedet.

Men renten har økt betraktelig mer enn forventet, og er allerede nå på 4,99 prosent. Med økte kommunale avgifter i tillegg, betyr det at boligselskapene nå er i faresonen for å overskride de budsjetterte kostnadene for 2023. Det forventes også at renten skal øke på årets siste rentemøte i høst. Vår anbefaling er derfor at styrene nå bør vurdere økning av felleskostnadene for å komme i balanse ved årsslutt.

Husk også at en økning av felleskostnadene må varsles andelseierne minst én måned før endringen trer i kraft.

Kapitalsplitt – økte felleskostnader fra august

For de boligselskapene som har kapitalsplitt – det vil si de som har skilt ut lånekostnadene fra øvrige felleskostnader – vil det bli foretatt en endring i felleskostnadene fra 1. august. Det er de økte rentene som er årsaken til denne økningen.

Har du spørsmål knyttet til renteøkningene og felleskostnadene? Ta kontakt med din forvaltningsrådgiver.

Aud Elin Jensen

Forvaltningsrådgiver og statsautorisert regnskapsfører

Erlend Svartsund

Forvaltningsrådgiver og avdelingsleder Lofoten og Vesterålen

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.