Gå til hovedinnhold
Nobl grønn Nyheter Beboer Forvaltning og styret Boligforvaltning

Underjordisk plastanlegg i Hellran borettslag

Avfallshåndtering i boligselskap er et samarbeidsprosjekt på godt og vondt. Her må alle beboerne delta. Så er det opp til styret å best mulig legge til rette for at samarbeidet skal gå så knirkefritt som mulig. Men, i mange borettslag og sameier har håndtering av husholdningsplast vist seg å være et utfordrende tema. I Hellran borettslag i Bodø har de kanskje funnet løsningen.

I gjennomsnitt kaster hver nordmann, og kvinne, om lag 101 kg plast i året. Vi leser og hører ofte om hvor viktig det er å redusere forbruk og at plastavfall på avveie er blitt et globalt problem.

Styreleder foran terrasseblokk i hellran borettslag

Terrasseblokka i Hellran borettslag med styreleder Hilde Marit Sneve foran

Ett av tiltakene for å begrense omfanget av problemene vi har med plastavfall, er den kildesorteringen du og jeg gjør av husholdningsavfallet. Pr. i dag er det den mest bærekraftige løsningen vi har for avfallhåndtering. Men, kildesortering krever litt innsats, og spesielt i boligselskap der mange benytter samme avfallsanlegg, skaper håndteringen av husholdningsplast utfordringer. For husholdningsplasten tar mye plass når den lagres, den lukter om det ikke er rengjort skikkelig før den pakkes ned, og ofte har en sekk med husholdningsplast lav egenvekt slik at den lett kan bli tatt av vinden. Mange har nok forsøkt å komme opp med kreative løsninger for å få bukt på problemet, og i Hellran Borettslag har de tatt det ett skritt videre.

foto av hesteskoblokka i hellran borettslag

Hellran borettslag ligger i Rønvik i Bodø, og er et relativt stort borettslag med 114 andeler. Borettslaget er nok best kjent blant de innfødte for de to karakteristiske blokkene «Hesteskoblokka» og «terrasseblokka». I tillegg til de to lokale landemerkene, består borettslaget også av rekkehusbebyggelse som ligger et godt steinkast unna blokkene.

Styreleder i borettslaget, Hilde Marit Sneve, kan fortelle at avfallshåndteringen, og spesielt husholdningsplasten, har skapt hodebry for styret i laget. Med mange andeler, mange beboere og spredt bebyggelse, er det mye avfall som skal sorteres og håndteres, og det er mange hensyn som må tas.

Hilde Marit Sneve, Styreleder Hellran Borettslag

Borettslaget fikk for noen år siden installert 2 underjordiske avfallsanlegg, for henholdsvis restavfall, matavfall og papp og papir. Plasten ble derimot plassert inne i en egen bod. Det viste seg å være en dårlig løsning:

– Tidligere hadde vi en bod for plast. Den bruker vi nå som vi holder på med rehabilitering av borettslaget som et lager. Boden er godt stroppet fast, for den hold på å blåse bort under en storm for en tid tilbake.  Inne i plast-boden er det kroker på veggene der beboerne kunne henge plastsekkene. Problemet med boden var for det første at ikke alle hengte opp sekkene, det var nok veldig lett å bare hive sekken inn. En annen ting var at det havnet en del restavfall der inne, og vi ble plaget med rotter. I tillegg var det noen som ikke ville gå inn i boden fordi de syntes det var ekkelt. Det ble til slutt mye dårlig stemning med denne løsningen som ikke fungerte.

Bod for plastavfall var en god tanke, som dessverre ikke ble en god løsning for Hellran Borettslag Styreleder Hilde Marit viser frem boden som nå brukes som lager under rehabilitering av borettslaget.

Styret så seg nødt til å finne en annen ordning som alle kunne leve med, og etter mange timer og mye hodebry kom svaret:

– Vi i styret tenkte at her må vi finne på noe lurt. Vi har behov for en annen måte å håndtere plastavfallet på. Da var det en som sa «kan vi ikke ta en restavfallsdunk på det ene anlegget å bruke den til plast?».

Og slik ble det. Iris tømte en underjordisk restavfallsdunk på det nederste anlegget, satt på ny klistrelapp og vips så hadde borettslaget fått ny underjordisk lagring av husholdningsplast. Hilde Marit mener løsningen til nå har fungert svært bra:

-Vi har hatt denne ordningen i godt og vel ett år nå, og det har fungert veldig bra. Så har vi i tillegg videreført en ordning på det andre anlegget på øvre plan, der du kan henge de store sekkene fra IRIS på kroker. Vi har dermed to tilbud, og det fungerer. Beboerne har med det muligheten til å levere de store plastartiklene også, som ikke passer i det underjordiske anlegget.

Anlegget på øvre plan har en annen løsning for husholdningsplast. Her henges sekkene på kroker.

For, et aber med slusene i det underjordiske plastanlegget er at det ikke kan ta imot større artikler enn et handlenett fylt med plast.

En annen utfordring for etableringen av de underjordiske søppelanleggene, var avstanden mellom bygningene i borettslaget. For noen blir det nemlig et stykke å gå for å kvitte seg med avfallet.

-Ja, det er et stykke å gå, for anlegget nede er plassert i avstand til bebyggelsen, men også egentlig midt i borettslaget. Her er det nok beboerne i rekkehusene som har lengst vei å gå til anlegget. Det gir derimot noen fordeler også, for alle søppelanlegg lukter når det blir varmt, og det her er ikke noe unntak. Vi har også forsøkt å legge til rette med gangstier og veier slik at anleggene skal bli godt tilgjengelig for beboerne.

Rekkehusbebyggelsen i Hellran ligger idyllisk til, og med god avstand til avfallsanlegget

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.