Gå til hovedinnhold
Beboer Forvaltning og styret

Den viktige øvelsen

Brann i en boligblokk kan i verste fall få katastrofale følger. Derfor er det så viktig å øve på det verst tenkelige. Likevel er det bare om lag 30 prosent av boligselskapene som årlig gjennomfører brannøvelse.

– Årlige brannøvelser er viktig for å være best mulig forberedt i tilfelle det skulle oppstå brann. Vi må etablere trygge og gode rømningsforhold for beboerne og øve på å evakuere, spesielt beboere som kanskje sliter med å forlate bygget på egen hånd, sier Sigsten Hansen.

Klokken er passert 12.30 en fin vakker høstdag i Bodø. Det første løvet har falt i bakken og minner om den kalde tiden vi har i vente. Tiden på året da vi søker mer innendørs, fyrer opp i peisen og tenner stearinlys for ekstra kos i mørketiden. Men dette er også en årstid forbundet med noe helt annet enn hygge.

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at det brenner mest i vintermånedene, med en topp i desember. Dagene tett opp til julaften og i romjulen er de mest brannfarlige av alle. Det er også flere som omkommer i brann i desember enn resten av året. En brann i en boligblokk med mange beboere kan få katastrofale følger, og derfor er det så viktig å øve på det verst tenkelige.

Slukke og evakuere

Inne i hobbyrommet i Fagerenga borettslag 1 sitter ti beboere og lytter til styreleder Sigsten Harald Hansen, som med stor entusiasme og innlevelse forklarer hvor raskt en brann kan spre seg i en boligblokk som Fagerenga.

– Brann nedover i en bygning kan ta timer. Brann bortover i en bygning kan ta minutter, men brenner det oppover i høyden tar det sekunder, formaner Sigsten mens han tegner på et ark hvor raskt en brann kan føre til en katastrofe.

Og det er derfor han har samlet innsatsgruppen i borettslaget til et møte i hobbyrommet. Om bare noen minutter skal brannalarmen gå i Fagerenga. De skal øve både på å slukke brann og evakuere beboerne. En øvelse som alle boligselskap burde gjennomføre minst én gang i året, men som dessverre mange styrer ikke har noe forhold til.

– Vi etablerte innsatsgruppen i forkant av brannøvelsen vi hadde i 2021, og så vidt meg bekjent er dette det eneste borettslaget i Norge som har en slik gruppe. Dette er en frivillig gruppe som er opptrent redningspersonell i tiden frem til nødetatene er på plass. Å ha en innsatsgruppe i et borettslag er en uhyre stor fordel i tilfelle noe skulle skje. De kjenner godt til oppgavene sine og vet hva de skal gjøre om alarmen går, forklarer Sigsten.

Styreleder Sigsten Hansen brenner for brannsikkerhet i borettslaget sitt og hvor viktig det er å øve på det verst tenkelige

Øver ikke

En kartlegging Gjensidige har gjennomført blant 400 boligselskaper i Norge viste at hele 52 prosent av boligblokkene ikke gjennomfører brannøvelser. Kun 30 prosent gjennomfører en årlig brannøvelse, mens 18 prosent svarer at de har brannøvelser – bare sjeldnere, viser kartleggingen.

Dette til tross for at det stilles tydelige krav til at borettslag og sameier skal ha rutiner for evakuering og redning dersom det oppstår brann i bygget. Ved å gjennomføre brannøvelser med alle beboerne ivaretar styret deler av sitt ansvar for brannvern i borettslaget.

Sigsten er tidligere brannbefal fra Sivilforsvaret og tilbyr i dag kurs og opplæring i brannsikkerhet gjennom firmaet Hansen sikkerhetsopplæring, hvor blant annet borettslag står på kundelisten. Som styreleder i Fagerenga er derfor brannsikkerhet høyest prioritet og Sigsten vet godt hvor viktig det er å øve på slike situasjoner. Både for å trene på brannslukking, vite hvor man finner redningsutstyret og ikke minst gjennomføre årlig kontroll av alt utstyr.

– Årlige brannøvelser er viktig for å være best mulig forberedt i tilfelle det skulle oppstå brann. Vi må etablere trygge og gode rømningsforhold for beboerne og øve på å evakuere, spesielt beboere som kanskje sliter med å forlate bygget på egen hånd, sier Sigsten Hansen.

En viktig del av brannøvelsen i Fagerenga er å øve på å slukke brann med brannslukningsapparat. En av beboerne som fikk øve på dette var Odd Storslett. – Vi er mange eldre beboere i blokka og dette var en nyttig øvelse for oss.

Vanskelig evakuering

Fagerenga borettslag 1 består av i alt 66 leiligheter, og blokken huser mange eldre beboere som kan by på utfordringer ved en evakuering hvor heis ikke kan benyttes. Det trener de på denne dagen, hvor beboer Milly Dankertsen, som til vanlig er lett til beins, trenger bistand for å komme seg ut av blokka når alarmen går.

Sverre Danielsen og Nils Nordskog er en del av innsatsteamet som står parat når alarmen går. De hører ropene om hjelp fra Milly i fjerde etasje og løper opp etasjene for å bistå. Raskt får de ned evakueringsstolen som henger på veggen og forsikrer seg om at den bevegelseshemmede beboeren trygt blir fraktet ned etasjene.

– Det er viktig at vi trener på denne typen evakueringer, for skulle det oppstå brann i blokka vår, er det slett ikke sikkert alle beboerne kommer seg ut på egen hånd. Vi vet hvor vi finner evakueringsstolen og hvilken teknikk vi bør bruke for å få beboeren raskt og trygt ned etasjene, sier de to redningsmennene.

Milly Dankertsen blir trygt fraktet ned fire etasjer i en evakueringsstol av Sverre Danielsen og Nils Nordskog fra innsatsteamet.

Flere burde gjort som Fagerenga

I forbindelse med den planlagte brannøvelsen er også kontrollør Tord Larsen fra Caverion på plass for å ta den årlige sjekken av brannvarslingsanlegget.

– Brannvarslingsanlegget skal sjekkes av oss årlig og vi fikk henvendelse fra styret om vi kunne ta kontrollen i forbindelse med brannøvelsen. Dette er en utmerket måte å kombinere kontroll av utstyr med øvelse og noe jeg vil anbefale andre boligselskaper å gjøre, sier Tord Larsen.

– Dette er en utmerket måte å kombinere kontroll av utstyr med øvelse og noe jeg vil anbefale andre boligselskaper å gjøre, sier kontrollør Tord Larsen i Caverion.

Ute i bakgården står tellekorpset og registrerer samtlige beboere som evakueres ut av blokken.

I løpet av kort tid er bygget evakuert og alle beboerne gjort rede for. Heldigvis var dette bare en øvelse. Neste gang, kan det være ramme alvor og da er det greit å ha øvd seg på det verst tenkelige.

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.