Gå til hovedinnhold
Bærekraft Idé og inspirasjon Nyheter

Bli med på Gjenbruksuka i september og vinn flott premie til bofelleskapet!

I forbindelse med Gjenbruksuka i Bodø 4. til 9. september, inviterer Nobl alle styrene til miniseminaret After work med Nobl. I tillegg oppfordrer vi alle boligselskapene til å gjennomføre egne tiltak under Gjenbruksuka. Borettslaget med det beste bærekraftige tiltaket vinner flott premie til bofellesskapet.

Transparent glass globe on green field. 3D rendering.

Hvorfor skal boligselskapet bry seg om gjenbruk og bærekraft?

Vi lever i et samfunn med overforbruk. Når noe blir overflødig eller unødvendig, kaster vi det og kjøper noe nytt i stedet. Men har du tenkt over at naboen kanskje ser verdien av lysestaken du er blitt lei av? Eller at sofaen du akkurat kastet ut, kunne blitt et nytt møbel hos noen som ikke har råd til å kjøpe seg ny?

Gjenbruk har flere miljømessige fordeler. Blant annet hjelper det oss å redusere energiforbruket, forurensingen og drivhuseffekten. Det krever enorme mengder energi å produsere produktene vi omgir oss med. Dersom vi gjenbruker en sofa i stedet for å kaste den, sparer vi miljøet for denne energien.

Mange tips til tiltak

Moteindustrien må også ta mye av skylden for overforbruket i samfunnet. Trendene skiftes ut så raskt at bransjen produserer mer og mer og vi forbrukere kvitter oss med klærne lenge før de er utslitte. Selv om du har gått lei av sommerkjolen fra i fjor eller at jakken har feil farge, så kan det være at andre i nabolaget ser potensial i klærne du vil kaste.

– Borettslagene og sameiene har en unik mulighet for å kunne gjennomføre ulike tiltak for gjenbruk blant beboerne. Her bor det mange mennesker samlet og mulighetene for å dele på for eksempel verktøy, sykler eller bil er gode. I tillegg kan boligselskapene arrangere garasjesalg, klesbyttedag eller bytte av leker og andre ting. Ikke bare er et det en miljømessig gevinst av å gjennomføre slike tiltak. Det er også sosialt å kunne møtes for slike arrangementer, sier administrerende direktør i Nobl, Mona Liss Paulsen.

Hun oppfordrer derfor alle boligselskapene i Nobl til å se på muligheten for å gjennomføre aktiviteter i forbindelse med Gjenbruksuka i Bodø 4. til 9. september, og lover premie til det boligselskapet som kommer opp med den beste aktiviteten. En premie som hele boligselskapet vil dra nytte av.

Tips til tiltak dere kan arrangere i borettslaget eller sameiet

  • Garasjesalg – hyggelig treffpunkt for alle beboerne. Kanskje kan dere også gjøre noe sosialt sammen som felles grilling?
  • Opprette felles verktøybod slik at ikke alle trenger å kjøpe det samme verktøyet
  • Bytte av klær
  • Bytte av leker
  • Etablere kjøkkenhage og plante bærbusker
  • Energisparing
  • Bedre kildesortering

Gjenbruksuka arrangeres i regi av Bodø kommune, Egna, Bodø Sentrumsforening, Nord Universitet og IRIS. Målet er at arrangementet skal bidra til at bodøværinger får mer kunnskap om gjenbruk og hvilken betydning det vil ha for fellesskapet at vi alle sammen utnytter de ressursene vi har tilgjengelig flere ganger.

Inviterer til miniseminar

Nå har også Nobl et ønske om å bidra inn i Gjenbruksuka og administrerende direktør Mona Liss Paulsen påpeker at vi alle har et ansvar for miljøet. I tillegg til at vi oppfordrer alle boligselskapene til å gjennomføre aktiviteter under Gjenbruksuka, vil også vi i Nobl sette søkelys på bærekraft denne uken.

– Vi inviterer alle styrene til «After work med Nobl» på Quality Hotel Ramsalt tirsdag 6. september med en rekke spennende inspirasjonsforedrag på agendaen.

En av de som kommer til miniseminaret er Karin Våge fra Bodøsjøen borettslag. Hun tok initiativet til å få etablert en kjøkkenhage som er blitt en populær samlingsplass for mange av beboerne. Bli inspirert til å etablere kjøkkenhage i ditt boligselskap.

Les mer om kjøkkenhagen i Bodøsjøen. 

Les mer om programmet og meld deg på After work med Nobl.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.