Gå til hovedinnhold
Medlem Bærekraft

Slik kan du redusere strømregningen

Når temperaturen ute synker og strømforbruket går oppover, er det forventet at også strømprisene vil stige. Men det finnes enkle grep du kan gjøre for å redusere strømforbruket.

Selv om vi i Nord-Norge har vært forskånet fra skyhøye strømpriser i sommerhalvåret, er det grunn til å forvente at prisene også i vårt område vil stige når vinteren banker på døra. For å unngå de store overraskelsene når strømregningen sendes ut, kan det være lurt å vurdere tiltak som enkelt kan redusere forbruket – selv når temperaturen ute synker. Vår strømleverandør Polar Kraft har satt sammen en liste med 13 tips som kan bidra til å redusere strømforbruket ditt – uten at du skal sitte å fryse eller ikke får dusjet etter trening.

1. Kjøp tidsstyrte varmeovner og senk innetemperaturen

Det er viktig at du har det varmt og hyggelig når du trenger det, men for mye varme i oppholdsrommene er verken godt for innemiljøet eller lommeboken. Det holder i massevis med en innetemperatur på mellom 19-22 °C. Og husk at for hver grad du senker innetemperaturen, sparer du om lag fem prosent av kostnadene til oppvarming, samtidig som du får et bedre innemiljø. En god investering kan være tidsstyrte varmeovner, der du kan styre strømforbruket sånn at du bare varmer opp rommene når du er hjemme og våken.

2. Hold dørene lukket

Når det er som kaldest, kan det være lurt å bare varme opp de rommene man oppholder seg i og ha døren lukket til de kalde rommene. Å fyre for kråka er dyrt, og ikke spesielt nyttig for kråka heller.

3. Trekk laderen helt ut

Visste du at ladere forbruker strøm selv når de ikke er koblet til telefoner og annet utstyr? Trekk laderen helt ut av kontakten når den ikke er i bruk. Sørg også for å skru av laptop og tv i stedet for å la alt elektrisk utstyr stå i hvilemodus kontinuerlig. Kjøp en effektiv støvsuger med god energiklassifisering.

4. Hold kjøleskapsdøra lukket

Kjøleskapet bruker energi på å holde temperaturen lav. Når døren står lenge åpen, må kjøleskapet bruke ekstra mye strøm for å kjøle ned. Har du storhandlet og skal tømme bæreposene, er det lurt å tømme posene på kjøkkenbenken og sette alt av kjølevarer for seg, slik at du raskt og effektivt setter inn varene og lukker døren etter bruk.

5. Hell kaffen over på kanne

Kaffetrakter, vannkoker og andre småelektriske apparater bruker mye strøm. Ikke la dem stå på mer enn nødvendig. Dessuten smaker kaffen bedre om du heller den over på en god termoskanne, enn at den står på varmen i kaffetrakteren.

6. Slå av lyset når du går ut av rommet

Du tenker kanskje at lyspæren ikke koster all verdens å ha på, men mange bekker små gjør en stor å. Ved å slå av lyset i de rommene du sjelden bruker, så sparer du både lyspære og strøm. Og på sikt utgjør det også noen kroner på strømregningen.

7. Ikke tøm varmtvannstanken når du dusjer

Omtrent tjue prosent av strømforbruket i en husholdning går til å varme opp vann. Installerer du sparedusj samt sparedyser på alle servanter, kan du tjene inn en del kroner på ett år. Ja, vi vet at det kan være godt å stå lenge i dusjen, men for hvert minutt du dusjer ekstra, koster det deg på strømregningen. Skru av vannet mens du såper deg inn og prøv å gjøre dusjingen litt raskere unna neste gang. Det kan fort bli en ny god vane.

8. Sensor på utelysene og kjøp LED-pærer

Å montere sensor på utelysene vil være en smart investering over tid. Sensoren slår på lysene automatisk når det blir mørkt og slår dem av når det blir lyst. Du kan også kjøpe lyspære med innebygd sensor. Om du bytter til sparepærer, eller enda bedre – LED-pærer, kan du spare inn en god bit på strømregningen gjennom året.

9. Ikke la vaskemaskinen gå halvfull

Om du venter med å starte vaskemaskinen til du har full maskin sparer du ikke bare strøm, du sparer miljøet også.

10. Unngå tørketrommel når du kan

Ingenting lukter så godt som tøy som har hengt ute på snora. Tørketrommelen bruker mye strøm og sliter på klærne, så velg det naturlige alternativet når du kan.

11. Fryser du på beina anbefaler vi tøfler

Visste du at når du er varm på beina, så fryser du ikke. Det er godt å gå barfot på et varmt gulv, men det er enda bedre å gå barfot på en sydenstrand fordi du har spart nok penger til en ferie, med gode strømsparetips.

12. Porsjoner ut strømforbruker ditt

Dersom du lader elbilen og bruker platene på induksjonstoppen samtidig som vaskemaskin og tørketrommel går, vil du oppleve at nettleien blir dyrere på neste faktura. Dette fordi du brukte mye strøm på en gang den foregående måneden. Klarer du derimot å fordele forbruket jevnere, vil du ha mulighet til å redusere nettleien din. Så tenk over hva du har på av strøm samtidig og planlegg gjerne strømforbruket slik at du ikke lager middag og vasker klær på samme tid.

13. Bruk timesavlesning i Polar Kraft

I appen «Min Strøm» og på «Min Side» får du full kontroll over forbruk og kostnader. Her kan du enkelt se hvor mye strøm du bruker, både i kilowatt og kroner. Med automatisk strømmåler kan du på «Min Side» se forbruket ditt helt ned på timenivå. Dette betyr at du kan planlegge husarbeid og annet som krever strøm, men husk ikke sett på vaskemaskin og lignende når du sover.

Visste du at alle Nobl-medlemmer har tilgang til Nobl strøm – en meget prisgunstig strømavtale hos Polar Kraft, hvor du også opptjener 2 prosent bonus på strømregningen. Les mer om Nobl strøm. 

Les også: Derfor stiger strømprisene

Les også: Polar Kraft svarer deg om strømprisene

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.