Gå til hovedinnhold
Medlem Beboer Idé og inspirasjon

Slik får du sommerfin terrasse

Barbeinte føtter på et mykt og godt terrassegulv. Lange, lyse kvelder med utekos. Nå er den her igjen, sommersesongen, og det er tid for å vedlikeholde og klargjøre terrassen. Eller kanskje du skal bygge ny terrasse?

Annonseinnhold

Terrassen er det viktigste «rommet» i hjemmet vårt når dagene endelig blir lange og lyse igjen. Men vet du hvordan du bør vedlikeholde terrassen din? Og hva slags terrassebord du bør velge hvis du skal bygge ny terrasse?

Emil Heder, som er produktsjef Trelast hos Optimera, gir deg tipsene du trenger!

Vask terrassen hver vår

­– Terrassen bør vaskes godt minst én gang i året, helst om våren. Det er viktig å fjerne alger, smuss og svertesopp som har satt seg gjennom vinteren. Svertesopp gjør at treverket får en blå eller sort misfarging, og dette kan vaskes bort, sier Emil Heder.

­– Kan jeg bruke høytrykksspyler på terrassebordene?

– Nei, vær forsiktig med det. I så fall må du ha en egen terrassevask-innstilling på spyleren. Det er viktig at du ikke bruker for høyt trykk, det kan skade treverket. Bruk gjerne hageslangen. Så trenger du en mild husvask, for eksempel Opus Husvask fra Montér. Sprut på vann og såpe, og skrubb gulvet med en kost. Til slutt skyller du med vann.

Vask av terrassen er en viktig del av vedlikeholdet – det gjør at du holder soppdannelsen i sjakk.

Beskytt treverket med olje eller beis

Hvis du har et terrassegulv av vanlig CU-impregnert treverk, altså det grønne treverket, bør det vedlikeholdes med noen års mellomrom med olje eller beis.

– Både olje og beis beskytter treverket, hva du velger avhenger blant annet av om du ønsker farge på treverket og hvor lenge det skal stå før neste behandling. Fremgangsmåten er ganske lik enten du skal olje eller beise, sier Heder.

­– Unngår jeg at treverket blir grått hvis jeg bruker beis eller olje?

–  Alt treverk vil uansett gråne hvis det blir stående lenge uten at du behandler det på nytt – men du kan bruke beis med farge hvis du ikke ønsker et grått uttrykk. Ut over det har beis og olje samme funksjon, det vedlikeholder og beskytter terrassen din.

Når du skal olje eller beise, er det viktig å rengjøre godt først. Og underlaget må være helt tørt før du starter.

– Påfør oljen eller beisen med en rulle eller Easypad, og gå over i kantene med en kost. Ikke glem endeflatene på bordene, de er ekstra utsatt for sopp og råteskader. Påfør et ganske fyldig lag, og trekk av overskytende beis/olje slik at det ikke blir liggende en film over treverket. Rull langs bordretningen – hele bordet på en gang for å unngå skjolder. Det holder som oftest med ett strøk. La terrassen tørke i minst et døgn før du bruker den – dette er selvfølgelig avhengig av været.

­– Kan jeg male to strøk hvis jeg ønsker en dypere nyanse av beisfargen?

– Nei, det anbefaler jeg ikke. Da kan det fort bli skjolder i beisen, spesielt hvis du bruker vanntynnet terrassebeis. Men med Opus Ultrabeis kan du male to strøk på en trykkimpregnert terrasse som er tre år eller eldre, sier Heder.

Bygge ny terrasse

Planlegger du å bygge ny terrasse? Ønsker du at den skal være mest mulig vedlikeholdsfri, eller synes du det er greit å olje eller beise annet hvert år? Dette er viktig å tenke gjennom før du velger materiale på terrassebordene.

Hos Montér får du kjøpt fire hovedtyper terrassebord:

CU-impregnert: De mest vanlige, grønne bordene som er i kobberimpregnert furu. De skal vedlikeholdes annet hvert år med beis eller olje.

Royalimpregnert: Bordene er impregnert og kokt under vakuum i Royalolje. De er motstandsdyktige mot krymping, svelling og sprekker. Trenger ikke olje/beis de første 6-10 årene.

Varmebehandlet: Varmebehandlet på ca. 1215 grader under vakuum. Trekker lite fuktighet og er lite utsatt for sprekker. Trenger ikke olje/beis.

Kompositt: Laget av resirkulert materiale. Gir mye av den samme opplevelsen som treverk. Trenger ikke olje/beis.

­– Alle typene bord må vaskes hver vår, men de har ulike egenskaper og ikke minst utseende. Royalimpregnerte og varmebehandlede terrassebord er dyrere i innkjøp, men du sparer kostnader til vedlikehold på sikt. Du kan også velge ulike fargenyanser og bredder av disse, opplyser Emil Heder og legger til:

Montér har terrasseeksperter i alle butikkene sine, så der får du all hjelp du trenger!

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.