Gå til hovedinnhold
Boligforvaltning

Slik får du oversikt over vedlikeholdsbehovet i borettslaget

En bolig skal stå i mange tiår og med riktig vedlikehold kan du bevare boligen i enda mange flere tiår. I et borettslag med jevnlig utskiftinger av styret, er det viktig med god oversikt over hva som er gjort og hva som må gjøres av fremtidig vedlikehold. Det får du med en vedlikeholdsplan.

Publisert: 30. mai 2022

Det er ikke til å unngå at det blir en del slitasje i et borettslag eller sameie, og det vil alltid være noe som må repareres eller fikses. Mye av dette arbeidet kan gjøres i forbindelse med dugnad, men fra tid til annen er det også behov for større oppgraderinger.

Få oversikt i egen vedlikeholdsplan

En av de vanligste feilene et borettslag eller sameie kan gjøre, er å sette av for lite penger til store, viktige vedlikeholdsprosjekter i årene som kommer. Problemet oppstår den dagen vinduene må skiftes eller vannrørene må byttes, og man ikke har penger til det. De færreste beboere vil juble for en plutselig markant økning i felleskostnadene, fordi styret ikke har tatt høyde for fremtidige utgifter.

Vedlikeholdsplanen «Bevar vedlikehold», er spesielt tilpasset for bruk av boligbyggelag og gir et dynamisk bilde av vedlikeholdsbehovet og tilstanden til borettslaget eller sameiet. Planen kan også korrigeres fortløpende i samarbeid med Nobl.

– Bevar Vedlikehold er en digital oversikt og programmet er lagt opp slik at det etter noen år vil bli som et bibliotek. Alle nye styremedlemmer kan gå inn i planen og lese seg opp på hva som er blitt gjort og når. Styret kan også legge inn informasjon om blant annet entreprenører, kontrakter, tilbud, priser og arbeidsoppgaver, forklarer prosjektleder i Nobl Prosjekt, Sture Karlsen.

Prosjektleder i Nobl, Sture Karlsen.

Dette får du i Bevar Vedlikehold:

  • Fullstendig oversikt over tilstanden på bygningsmassen til borettslaget eller sameiet.
  • Anbefalte tiltak for kommende år.
  • Oversikt over vedlikeholdsoppgavene i borettslaget eller sameiet 10 år frem i tid.
  • Systematisk oversikt over bygningsmassens vedlikeholdshistorikk.
  • Kontinuitet i vedlikeholdsarbeidet ved utskifting av styret.
  • Økonomisk oversikt og hjelp til budsjettering av vedlikeholdskostnadene.

    Fagkyndig vurdering og tett oppfølging

Når et borettslag bestiller Bevar Vedlikehold får styret en fagkyndig gjennomgang av bygningens tilstand som legges inn i programmet. Her vil du få oversikt over hvilket arbeid som må gjøres i tiden fremover og få hjelp med å prioritere hva som bør gjøres av arbeid. Da blir det enklere å spre kostnadene, slik at ikke mange dyre prosjekter kommer på en gang. Noe som vil gjøre det enklere for styret å disponere midlene.

– Arbeidet som dokumenteres i vedlikeholdsplanen, er dessuten svært nyttig for nye styremedlemmer. Dersom hele eller deler av et styre byttes ut, vil nye styremedlemmer bruke kort tid på å se hva som har vært gjort og hva som skal gjøres de neste årene, samt få et godt bilde av kostnadene ved vedlikeholdet, Hannah Broughton.

Årlig oppfølging fra Nobl

I den digitale løsningen får du også en grafisk oversikt over kostnader og forslag til avsetning for planlagt vedlikehold. Tiltak som går over i hverandre vil bli utarbeidet som ett prosjekt. Som for eksempel bytte av vinduer og bordkledning. Noe som reduserer kostnadene med tanke på prosjektering og utførelse. I Bevar Vedlikehold er det også inkludert et årlig møte mellom borettslaget eller sameiet og en vedlikeholdsrådgiver fra Nobl Prosjekt.

– I dette møtet går vi igjennom planen og vår rådgiver vil gi veiledning og anbefalinger knyttet til tiltak i planen, men også om oppgaver som havner utenfor, avslutter Sture Karlsen.

Ta kontakt for tilbud på Bevar Vedlikehold

Vil du at vi skal ringe deg? Legg igjen ditt telefonnummer her.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.