Gå til hovedinnhold
Nyheter Bærekraft

Sådde et frø – fikk en sosial samlingsplass for hele borettslaget

Da barna til Karin Våge ytret ønske om å dyrke spiselige vekster, tenkte hun hvorfor ikke? Og fikk etter hvert med seg 18 leiligheter i Bodøsjøen borettslag på det som har blitt en liten parsellhage – til glede for både små og store beboere.

Hallvard (8), Solrun (11) og Nazia (12) har alle plantekasser i parsellhagen i Bodøsjøen som de nøye passer på og vanner. – Det er spennende å se at det vokser og gror, sier de tre.

Jordbær, rødbeter, reddik, løk, potet, kål og en mengde urter og salater. Det bugner av spiselige godsaker i parsellhagen i Bodøsjøen borettslag, og samtalen om de ulike vekstene går ivrig rundt plantekassene. Her deles tips om alt fra hvilke nye urter som kan dyrkes frem, til hvilken salat som er best på smak. Og gleden over å se at små frø blir til gode grønnsaker, urter og salater er fasinerende for de yngste i parsellhagen.

– Det er morsomt å se at det vi sår på våren etter hvert blir til mat vi kan spise. Godt og sunt er det også, sier Hallvard (8), Solrun (11) og Nazia (12), mens de vanner og ser til at alle grønnsakene vokser og trives i plantekassene.

Stor ryddejobb

Det var de to barna til Karin Våge, Hallvard og Solrun, som først satte henne på ideen om å etablere en kjøkkenhage i borettslaget.

– Ungene hadde lyst å dyrke frem noe spiselig, og ettersom borettslaget her har enorme utearealer som ikke ble benyttet til noe, tok jeg kontakt med styret og spurte om muligheten for å kunne bruke et område til å lage en kjøkkenhage, samt å få plantet bærbusker i borettslaget, forteller Karin Våge.

Styret var positiv og bevilget penger til å kjøpe inn rips-, solbær- og stikkelsbærbusker som kunne plantes rundt og være til glede for alle i borettslaget. I tillegg kunne beboerne som ønsket det, ta i bruk et område ned mot havet til å etablere parsellhage. Det var bare en liten hake – området var overgrodd med ugress og felte trær som lå og råtnet.

– Det ble en stor jobb med å rydde området, men dugnadsinnsatsen var det ikke noe å utsette på hos verken liten og stor, forteller Karin.

Hallvard og Solrun hadde et ønske om å dyrke frem spiselige planter. Det tenkte mamma Karin var en god idé og slik ble parsellhagen i Bodøsjøen til. Nabojenta Nazia er sammen med familien sin også ivrige i den nyetablerte kjøkkenhagen.

Fikk kommunal støtte

Da Bodøsjøen borettslag fikk klarsignal fra styret om å etablere kjøkkenhage søkte de også om oppstartmidler fra Bodø kommune gjennom satsingen Urbant landbruk (Se egen fakta).

– Vi fikk 2000 kroner i startstøtte som ble brukt til å fjerne ugress og legge bark rundt plantekassene, forteller Karin.

Les mer om tilskuddsordningen til Urbant landbruk og hvordan du søker støtte.

I starten var de en ivrig liten gjeng som ryddet skogen og klargjorde for plantekassene, men etter hvert kom det flere og flere beboere til som ønsket å ta del i parsellhagen. Beboerne kjøper selv inn frø og det antall blomsterkasser de ønsker å dyrke i. Noen har bare en kasse, mens andre har opp mot tre kasser med ulike spiselige vekster.

– I dag er det 18 leiligheter som er med, men jeg blir ikke overrasket om enda flere kommer til for det er blitt et populært og ikke minst et sosialt tiltak for beboerne i borettslaget, sier initiativtakeren.

Det er mange fordeler med å dyrke grønnsaker og bær selv. Ikke bare gir det trivsel og er et viktig bidrag for bedre klima og miljø. Du unngår giftige sprøytemidler og barna kan være med på prosessen og lære mye nyttig om plantelivet.

Sosial møteplass

For en ting er at beboerne er selvforsynte med lokalprodusert mat, som både er miljøvennlig og rimeligere enn å handle i butikken. Et annet og viktig aspekt er den sosiale møteplassen de har etablert med den nye hageparsellen i borettslaget. Her møtes beboere i alle aldre og nasjonaliteter.

– Det er så hyggelig å komme ut i hagen og slå av en prat med naboene og diskutere ulike plantevekster. Hageparsellen er blitt en veldig fin sosial arena, sier to av de ivrige hageentusiastene, Reidun Bastholm og Vigdis Henriksen.

Det er mange fordeler med å dyrke grønnsaker og bær selv. Ikke bare gir det trivsel og er et viktig bidrag for bedre klima og miljø, men har gitt hele naboskapet et spsialt løft, mener Hanna Bjørgaas med sønnen Solmund, Karin Våge, Reidun Bastholm og Vigdis Henriksen.

Begge de to beboerne skryter uhemmet av borettslaget i Bodøsjøen, som har vært deres adresse i henholdsvis 2 og 11 år og de kan ikke få fullrost initiativet fra Karin og barna hennes.

– Et kjempetiltak! Jeg flyttet til Bodø fra Mo for et par år siden og kjente egentlig ikke så mange av beboerne i blokka. Gjennom etableringen av parsellhagen har jeg blitt kjent med mange av naboene og det er så hyggelig å ha en felles samlingsplass hvor vi kan dyrke hageinteressen vår, sier Vigdis Henriksen.

– Vi har fått en veldig fin sosial møteplass, istemmer Reidun og forteller at de har fått satt opp en benk rett utenfor hagen, hvor naboene titt og ofte møtes for å slå av en hageprat og ta en kaffe sammen.

Inspirere andre borettslag

I forbindelse med Gjenbruksuka i Bodø 4. til 9. september arrangerer Nobl et eget miniseminar om tematikken bærekraftige borettslag på Quality Hotel Ramsalt tirsdag 6. september.

En av de som skal holde innlegg er Karin Våge som vil fortelle mer om alle fordelene ved å etablere en parsellhage, hvordan de gikk frem og hvilke muligheter som ligger ved blant annet å søke offentlige tilskudd.

Les også: Program After work med Nobl

Meld meg på After work med Nobl

– Vi har så gode erfaringer som jeg mer enn gjerne deler med andre borettslag og sameier og jeg håper vår idé kan inspirere andre borettslag til å gjøre det samme. For det å etablere kjøkkenhage har vært et veldig godt tiltak for å fremme en bærekraftig utvikling, få med alle på tvers av generasjoner og nasjonaliteter og ikke minst skape et godt og hyggelig naboskap, sier Karin Våge.

Les mer om Gjenbruksuka og alle aktivitetene som gjennomføres. 

 

Hanna Bjørgaas sammen med sønnen Solmund på ni måneder høster inn blader med svartrot – en flerårig plante som kan minne om spinat i smak og konsistens.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.