Gå til hovedinnhold
Nyheter

Rustet opp hele borettslaget – vant 50.000 fra Nobl

De bor i Bodøs nest eldste borettslag, men etter en storstilt oppgradering er de nå tipp topp moderne og klare for å møte fremtiden med bærekraftige og miljøvennlige løsninger. Det ble premiert med Nobls miljøpris på 50.000 kroner.

I fjor var det Borettslag II i Vestbyen ved styreleder Britt Hafsmo og nestleder Ivar Rosland som vant Nobls miljøpris. Hvem vinner prisen i år?

Nobls miljøpris for 2022 gikk til Borettslag II Vestbyen i Bodø, og er som navnet tilsier byens nest eldste borettslag, bygd i 1952. Mens selv om boligmassen er av god gammel årgang, har styret siden 2018 gjort en rekke vedlikeholdsgrep for å gi beboerne gode og moderne hjem med blant annet følgende tiltak.

  • Etablert underjordisk søppelanlegg for bedre avfallhåndtering
  • Tilrettelagt for bruk av elbil med ladepunkt til hver boenhet
  • Skiftet ut bordkledning og etterisolert – noe som har gitt lavere strømforbruk
  • Skiftet drenering som har gitt bedre innemiljø
  • Gjennomført rørfornying på en miljøvennlig måte, uten store inngrep i bygningsmassen

– Totalt har vi investert 10 millioner kroner i disse oppgraderingene, men det har absolutt vært verdt det. Selv om det koster litt å gjøre oppgraderingene, sparer vi også mye penger på blant annet redusert strømforbruk, påpeker styreleder i Borettslag II Vestbyen, Britt Hafsmo.

Glade vinnere

Borettslag II Vestbyen består av totalt 24 enheter fordelt på seks boliger som omkranser et hyggelig tun i midten. Her har noen av beboerne skapt en grønn oase av blomster og planter. Rundt tunet ligger de fargerike bolighusene som har fått omfattende fasaderenovering.

Britt Hafsmo ble både overrasket og glad over å motta Nobls miljøpris på 50.000 kroner som ble delt ut under Nobls generalforsmaling tidligere i juni. Hun mener prisen er en inspirasjon til å fortsette arbeidet styret har startet på.

Hafsmo og nestleder i styret, Ivar Rosland, har planene klare for hva prispengene skal brukes til.

– Vi skal plante rundt om i borettslaget og har allerede bestilt flere blomsterkasser fra Bodø fengsel. I tillegg skal vi plante prydbusker for et hyggeligere bomiljø og nabolag, forteller de to.

Hyggelig hage for alle. Enkelte av beboerne i Borettslag II Vestbyen er glade i hagearbeid og har sørget for hyggelig fellesarealer for alle med beplantning og hagedekorasjoner som dette vannspeilet.

Bistand fra Nobl prosjekt

Styret er i mål med det meste av renovasjonsarbeidet i borettslaget. Og selv om de, som mange andre styrer i borettslag, ikke besitter stor kompetanse for å lede store renoveringsprosjekter, så er de fornøyde med prosessen og det arbeidet som er gjort.

– Vi benyttet Nobl prosjekt til å hjelpe oss med å innhente blant annet anbud og ha det juridiske på plass. For oss var det helt avgjørende for å kunne sette i gang såpass store prosjekter.

– Var det vanskelig å få beboerne med på å ta opp såpass stort lån for å oppgradere?

Det er klart at ingen synes det er gøy å få økte felleskostnader, men de fleste så nok behovet for å gjøre noe med byggene etter så mange år. Og vi fikk også flere positive tilbakemeldinger på at det var veldig bra at vi tok grepene. Og nå tror jeg alle er veldig glade for at vi gjennomførte tiltakene, for det er blitt veldig mye bedre her, sier Hafsmo og Rosland.

Underjordisk søppelanlegg. Ivar Rosland og Britt Hafsmo er veldig fornøyde med å ha fått etablert underjordisk søppelanlegg. Nå er det slutt på søppeldunker spredt rundt i borettslaget og søppel som flyter fra overfylte dunker. Og det beste av alt er at ingen trenger å tenke på når søppelet må tømmes. Egne sensorer sørger for å varsle Iris når det er fullt.

Fargerikt fellesskap. Mens mange boliger i dag enten er malt i hvitt eller grått fremstår Borettslag II Vestbyen som et fargerikt felleskap. Her med styreleder Britt Hafsmo og nestleder Ivar Rosland.

 

El-ladepunkt til alle. Britt Hafsmo er svært fornøyd med at alle 24 boenhetene i Borettslag II Vestbyen har fått el-ladepunkt på veggen slik at beboerne enkelt kan koble seg på med elbillader. Et viktig grep for å møte fremtiden, fastslår styrelederen.

Viktig inspirasjon for andre

Nobls miljøpris på 50.000 kroner er en årlig pris som deles ut til et borettslag eller sameie i forbindelse med Nobls generalforsamling. Prisen skal gå til et borettslag som har gjort noe ekstra for miljøet, enten det er sosiale tiltak for å skape et enda bedre nabolag, eller det kan være gode bærekraftige løsninger for et grønnere bomiljø.

Forvaltningssjef i Nobl, Jan Braastad, påpeker at de mange bærekraftige løsningene som Borettslag II Vestbyen har tatt, var viktige for juryen da prisen skulle deles ut.

– For juryen har det vært viktig å løfte frem boligselskaper som har gjennomført tiltak med bærekraftige løsninger, både for å sikre gode boliger til de som bor der i dag og for fremtidige generasjoner – og som ikke minst imøtekommer fremtidens krav til bærekraftige løsninger. Borettslag II Vestbyen utmerker seg som svært gode ambassadører for å finne bærekraftige løsninger – både som bidrar til mindre utslipp og forbruk, men som også ivaretar det sosiale aspektet for et hyggeligere nabolag for menneskene som bor der og omgivelsene rundt, sier forvaltningssjef i Nobl, Jan Braastad.

Verdig vinner. Borettslag II Vestbyen  med styreleder Britt Hafsmo fikk overrakt prisen av forvaltningssjef Jan Braastad og forvaltningsrådgiver Simen Nilsen Benonisen fra Nobl. De var begge imponerte over alt borettslaget har utført de siste årene for å få modernisert bygningsmassen basert på gode bærekraftig løsninger.

Han påpeker videre at borettslaget i vestbyen har tatt miljøutfordringene vi står overfor på alvor, og over mange år gjort en betydelig innsats for å redusere klimaavtrykket.

– Med denne prisen håper vi også andre borettslag kan la seg inspirere til å tenke bærekraft og miljø ved fremtidige oppgraderinger, sier Braastad.

Det blir nye muligheter for å nominere kandidater til Nobl miljøpris til neste år og Braastad håper mange borettslag lar seg inspirere av hva de har fått til i Vestbyen og at det vil komme mange gode forslag fra hele Nordland.

 

 

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.