Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret Boligforvaltning

Renta fortsetter å stige i 2023– hva bør styret gjøre?

Styringsrenten vil fortsette å stige også inn i 2023. Nobl anbefaler styret å vurdere økning i felleskostnadene.

2022 ble ingen rentefest for boligselskapene og det blir det dessverre heller ikke i starten på 2023. Det er ventet at renten vil stige med 0,25 prosentpoeng i januar. Nobl forventer at renten skal ytterligere opp med 0,25 prosentpoeng i løpet av 1. kvartal. Denne økningen vil være av betydning for felleskostnadene i boligselskapet og mange må nok forvente en ny økning.

Nobl anbefaler styrene å ta høyde for de to ventede økningene allerede nå og varsle endring i felleskostnadene fra 1. mars.

Nådd toppen?

Styringsrenten er per 15. desember på 2,75 prosent. Dermed er det grunn til å tro at styringsrenten i løpet av første kvartal 2023 vil ligge på 3,25 prosent dersom de to økningene på til sammen 0,5 prosentpoeng slår til.

Tidligere i vinter spådde sjefsøkonom i DNB, Kjersti Haugland at vi vil måtte forvente at renten skulle opp til 3,25 prosent før, den gradvis ville begynne å gå litt nedover. Dersom den spådommen slår til, vil vi kunne forvente å være ferdig med renteøkningene neste vår.

Hvert kvartal legger Norges Bank ut «Pengepolitisk rapport» hvor de kommer med sin rentespådom («rentebanen») for de nærmeste årene. Også i denne rapporten ligger det an til at renten vil nå sin topp i løpet av første halvår 2023.

Ta kontakt med din forvaltningsrådgiver

Nobl forhandler rente på vegne av boligselskapene, for at de alltid skal ha et best mulig utgangspunkt. Dersom styret ser at kostnadene blir svært høye er Nobls anbefaling at styret tar kontakt med sin forvaltningsrådgiver for å se på mulighetene for å få ned kostnadene i en utfordrende periode. Det kan være at man kan se på avdragsfrihet for en kortere periode eller eventuelt økt løpetid på lånet.

På privatmarkedet har også Nobl-medlemmene en gunstig renteavtale og betingelser med DNB som vi anbefaler at du sjekker ut først med din bankrådgiver.

Aud Elin Jensen

Forvaltningsrådgiver og statsautorisert regnskapsfører

Erlend Svartsund

Forvaltningsrådgiver og avdelingsleder Lofoten og Vesterålen

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.