Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret Boligforvaltning

Renoverte borettslaget for 51 millioner – nå er vi rustet for de neste 30 årene

De skulle bare isolere grunnmuren, men etter hvert ballet det seg. Nå har Aspmyra 1 borettslag like godt renovert alle byggene og uteområdet og 61-åringen fremstår som et tipp topp moderne borettslag i Bodø sentrum.

– Nå trenger vi nesten ikke tenke vedlikehold de neste 30 årene, sier styreleder Kenneth Johansen i Aspmyra borettslag.

Han er glad for at borettslaget over 3,5 år har sørget for å ta alt vedlikehold og ikke bare reparert feil og mangler etter hvert som de har oppstått. For borettslaget med seks blokker og 66 leiligheter som sto ferdig i 1961, hadde behov for en større renovering.

– Det begynte med at vi skulle isolere grunnmurene for om lag åtte år siden da var veldig kaldt i kjellerne. Etter dette, begynte planene om en større renovering og det ble det tatt en avgjørelse om at det var så mye som begynte å hangle med bygget, at det var like greit å ta alt i en smell, forteller Johansen.

Prosjektleder fra Nobl

De hentet inn prosjektleder Roger Tverbakk fra Nobl som hjalp til med kartleggingen av hva som måtte gjøres og hvordan de skulle gjennomføre arbeidet. Arkitekt ble også hentet inn, da fasaden skulle endres med blant annet helt nye balkonger. Selv om en pandemi førte til at prosjektet strakk ut noe lengre i tid, er det en lettet og fornøyd styreleder med resten av styret i ryggen som nå kan erklære borettslaget for tipp topp moderne og ferdig renovert.

– Det er noe jeg vil anbefale alle boligselskaper å gjøre. For å få inn en fagkompetanse fra Nobl som kan lede prosjektet og se alle behovene, har vært veldig nyttig for oss.

Lang liste

Totalt har borettslaget investert 51 millioner kroner i renoveringen som omfatter 6 bygg og 66 leiligheter, og det er ikke så rent lite Aspmyra borettslag 1 har gjennomført av vedlikeholdsprosjekter de siste årene:

 • Revet balkongene og byttet ut disse med helt nye
 • Byttet ut all utvendig kledning og isolert ekstra
 • Skiftet alle vinduer
 • Alle ytterdører inn til boligblokkene og alle leilighetene er byttet ut
 • Installert nye låser med kodebrikker til samtlige ytterdører i blokkene og leilighetene
 • Freshet opp uteområder og etablert ny lekeplass
 • Installert elbillader
 • Etablert 17 nye parkeringsplasser
 • Asfaltert uteområdet
 • Bygd ekstra sykkelskur

  Alle leilighetene har fått ny og større balkong med rekkverk i frostet glass og skyvedører inn til leiligheten, forteller Kenneth Johansen.

– Hvordan stilte beboerne seg til en så omfattende renovering på hele 51 millioner kroner? Dette må jo ha resultert i en kraftig økning i felleskostnadene?

– Det var ingen av beboere som var uenige i at vi måtte gjøre denne jobben etter så mange år, så det gikk overraskende bra og helt uten diskusjon. Vi hadde noen få millioner på bok, men måtte ta opp lån på det meste av arbeidet. Noe som har resultert i en økning i felleskostnadene på om lag 3500 kroner i måneden. Selv om det er et stort innhugg, så hadde vi svært lave kostnader fra før og nå trenger vi ikke tenke på vedlikehold de neste tretti årene. Et annet poeng er at nye vinduer og mer isolasjon har resultert i et bedre inneklima i blokkene. Nå er det ingen trekk og vi holder bedre på varmen. Det betyr også lavere strømutgifter for oss som bor her, påpeker styrelederen.

Uteområde og ny lekeplass

Spesielt fornøyd er Johansen med det nye uteområdet som sto ferdig i høst, og som for fullt kan nytes fra neste sommer. Uteområdet har Kenneth Johansen planlagt i tett samarbeid med prosjektlederen i Nobl, Roger Tverbakk og en beboer i borettslaget som også tegnet den nye lekeplassen.

Her er det blant annet etablert en helt ny lekeplass i samarbeid med en av beboerne i borettslaget som har kompetanse på barn, lek og samspill. Det er også etablert to grillplasser og borettslaget har fått installert belysning av hele uteområde som virkelig er et skue når vi nå går inn i mørketiden.

– Ideen var å utforme en lekeplass som inviterte til felles lek. Her er det ingen apparater hvor bare ett og ett barn kan leke, men et sted som innbyr til at barn leker sammen og har blitt en del av et flott nytt uteområdet. I tillegg har vi også satt opp lysinstallasjoner som både er kunstverk som er flotte å se på, men som også barna kan leke på. Disse skal tåle en støyt, forklarer Johansen.

Lysinstallasjonene er et vakkert skue i borettslaget når vi nå går mørketiden i møte.

Denne hinderløpya laget av stein er et flott skue på lekeplassen.

Godt å ha en prosjektleder på laget

Å være styreleder i et borettslag som gjennomgår så omfattende endringer, kan være en krevende oppgave ved siden av full jobb. Kenneth Johansen kan ikke få fullrost samarbeidet han har hatt med Nobl prosjektavdeling og prosjektleder Roger Tverbakk.

– Jeg er bare en helt vanlig selger av yrket og har begrenset med kompetanse på dette området. Roger har derfor vært som en byggeleder for oss og bidratt under hele prosessen.  Han har kontroll på alt av lover og regler og har vært min kontrollør ut mot entreprenørene. For oss som sitter i et styre uten fagkompetanse, er det en betryggelse å ha en prosjektleder å sparre med. Jeg vil gå så langt som å si at det er mye av årsaken til at hele denne prosessen har gått veldig bra og smertefri for seg, skryter Kenneth Johansen.

Når man bor i et borettslag med gangavstand til flyplassen, er det kjekt med et skilt i hagen som viser veien ut i verden.

Har gjort mye riktig

– Veldig hyggelig tilbakemelding å få fra Aspmyra 1, men når det er sagt må jeg få skryte tilbake til dem og styrelederen for måten de har tatt tak i hele vedlikeholdsarbeidet i stedet for å klatte på når behovet melder seg akutt, sier Roger Tverbakk og utdyper.

Roger Tverbakk, prosjektleder i Nobl.

– Byggene i Aspmyra borettslag er over 60 år, og selv om det har vært gjort vedlikehold og renoveringer tidligere, var det et stort behov for en oppgradering for å komme opp til dagens standard. Og selv om en slik renovering blir kostbar, med høye utgifter over kort tid, er det mye mer effektivt og lønnsomt å ta alt i en smell, enn å skyve arbeidet ut over mange år, forklarer Tverbakk.

Han er en av flere prosjektledere i Nobl som jobber med vedlikehold og renovering av eksisterende bygg og som bistår boligselskapene med sin kompetanse. Tverbakks råd til boligselskapene er klar.

– Søk hjelp hos en prosjektleder som kan lede hele prosessen for styret. Selv om det koster noe å hente inn en uavhengig fagekspertise vil det i det lange løp ofte lønne seg, både i innhenting og forhandlinger av anbudsprosesser og arbeidet knyttet til administrative oppgaver, sier Tverbakk.

I Aspmyra borettslag har de også tenkt gjenbruk i renoveringen. De gamle ytterdørene ble malt i samme farge som fasaden og fikk nytt liv i ytterbodene. Litt blomster og pynt skaper dessuten hygge og god atmosfære.

Når man bor nært flyplassen er et lekefly kanskje helt naturlig å finne på lekeplassen.

 

Skal ditt boligselskap renovere eller gjennomføre vedlikehold? Ta kontakt med Nobl prosjekt så kan vi veilede deg på veien.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.