Gå til hovedinnhold
Medlem Idé og inspirasjon

Polar Kraft svarer deg om strømprisene

Vil strømprisene i nord bli like høye som i sør? Og vil vi noen gang få en slutt på strømkrisen i Europa. Disse og mange andre spørsmål har vi stilt Polar Kraft.

Bedriftsrådgiver Bente Hardy i Polarkraft svarer på en rekke spørsmål om dagens og fremtidens strømpriser.

Det er knapt noe som opptar folk mer enn alle økte kostnader som velter over oss. Matprisene øker. Drivstoffprisene har steget til værs og renta øker i takt med strømprisene, som er spådd nye rekorder denne vinteren. Strømkrisen i Europa rammer også hardt i Norge. Enn så lenge bare i sør, men vil vi i nord skånes i tiden fremover også. Vi har stilt Nobls samarbeidspartner Polar Kraft ved bedriftsrådgiver Bente Hardy spørsmål om strømprisene i dag og hva vi kan forvente oss i tiden fremover.

–  Hvorfor ble strømmen plutselig så dyr i 2021?

– Den gjennomsnittlige strømprisen i 2021 var på rundt 35,7 øre/kWh som egentlig er en normalpris. Året før og året i år har vært preget av vått vær og fulle vannmagasiner, som igjen påvirker prisen. 2020 hadde en gjennomsnittspris på 09,04 øre/kWh. 2022 har til nå en pris på 13,87 øre/kWh (til og med juli). Når det gjelder den store prisdifferansen mellom sør og sord – så handler dette om at gassprisene på kontinentet steg fra sommeren av i 2021. Det påvirker prisbildet på energi og Sør-Øst-Norge er koblet mot prisbildet i Europa.

– Hvorfor har strømmen i nord vært så rimelig i år?

– Fulle vannmagasiner og vått vær. Det er mye våtere klima her nord enn i sør. Vi har dessuten hatt mye snø som har smeltet. Samtidig har vi en smal overføringskapasitet mellom Nord-Norge og Sør-Norge. Det gjør at all overproduksjon av strøm blir værende i nord. I tillegg har vi mye ny vindkraftproduksjon nord i Norden som også er med på å holde prisene nede.

Les også: Derfor stiger strømprisene

– Kan strømmen i Nord-Norge bli like dyr som den er i sør?

– Periodevis ja, når det er kaldt og lite vind. Vi går inn i vinteren med fulle vannmagasin her nord og ettersom vi mangler overføringskapasitet mellom nord og sør, har vi et overskudd av kraft per nå. Det holder prisene i sjakk enda, men får vi en tørr og kald vinter med lite vind, da blir tilsiget i magasinene mindre og innholdet der mer stabilt og forutsigbart. Da vil prisene stige.

– Kan vi forvente at strømmen blir enda dyrere?

– Det er et svært vanskelig spørsmål å svare på. Prognosene kan tegne et bilde av at det kan skje på lang sikt. Det skal etter sigende åpnes mer overføring av kraft mellom nord og sør.  Mye er avhengig av hvordan vi får løst energikrisen som er i Europa. Vi trenger mer kraft enn det vi har i dag. Når en vare etterspørres og der er for lite av denne, så stiger ofte prisene – også i strømverden.

– Når kan vi forvente at strømprisene blir normale igjen?

– Det er helt umulig å svare på konkret. Det som påvirker prisene her i nord er mye været. Vind og vått eller kaldt og tørt virker inn på prisene. Med et strømsystem som er basert på fornybare kilder som sol, vind og vann, vil vi i fremtiden oppleve større prisvariasjoner enn vi har vært vant til.

– Får alle strømstøtte?

– Nei. Alle steder i Norge der strømprisene overstiger 70 øre/kWh får strømstøtte. Støtte gjelder inn til 5000 kWh i måneden. Har forbrukeren mer forbruk enn 5000 kWh i måneden må man selv betale resterende full ut.

– Hva er nettleie?

– Nettleie er leien du betaler til nettleverandøren (Arva i Bodø f.eks) for å benytte deg av strømnettet. Man kan ikke velge et annet nett – i Bodø er det Arva som eier strømnettet og har monopol på dette. Har man hytte i Lofoten så er det Elmea (tidligere Lofotkaft) som er netteieren der.

– Er nettleieprisen den samme over alt?

– Nei, den varierer fra netteier til netteier.

Les også: Derfor stiger strømprisene

– Er det noe jeg kan gjøre for å redusere nettleien?

– Fra 1. juli i år fikk vi en ny måte å beregne nettleien på. Den nye nettleien vil «straffe» deg med dyrere pris dersom du bruker mye strøm samtidig. For at du skal få så lav nettleie som mulig bør du stille deg selv følgende spørsmål: Hvor mye strøm bruker jeg samtidig?

La meg forklare litt nærmere: Dersom du lader elbilen og bruker platene på induksjonstoppen samtidig som vaskemaskin og tørketrommel går, vil du oppleve at nettleien blir dyrere på neste faktura. Dette fordi du brukte mye strøm på en gang den foregående måneden. Klarer du derimot å fordele forbruket jevnere, vil du ha mulighet til å redusere nettleien din.

– Hvordan kan jeg enkelt redusere strømforbruket mitt?

­­– Eksempelvis følgende. Lukke dører i huset, slå av lys i rom som ikke brukes. Senke temperaturen i rommene et par grader. Benytt deg av LED-pærer i lyspunktene. Bruke varmt vann smartere som for eksempel kortere dusjing. Porsjonere ut vaskemaskiner, lading av biler og matlaging, slik at dette ikke skjer samtidig. Tørk klær på tørkestativ og ikke i tørketrommel hvis man kan. Installere varmepumper fra Polar Kraft.

Vurderer du å bytte strømleverandør? Er du medlem i Nobl får du tilgang til Nobl Strøm hos Polar Kraft som ikke bare gir deg svært lav pris på strømmen, men også to prosent bonus!

Les mer om Nobl Strøm

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.