Gå til hovedinnhold
Nyheter Forvaltning og styret

Julebelysning til glede eller stor irritasjon

Julepyntede fasader er for mange et kjærkomment lyspunkt i mørketiden. Men hva hvis julestemningen til naboen i boligselskapet tar overhånd? Er det lov til å sette ned foten?

 

Har du en beboer i boligselskapet som har tatt litt av med julebelysningen?

Vi går inn i den mørkeste tiden på året og med det har mange av oss et behov for å lyse opp tilværelsen. Balkonger blir dekorert med blinkende lys i alle regnbuens farger, det settes ut lysende nisser og reinsdyr i inngangspartiet og treet i hagen blinker som et diskotek døgnet rundt. Like sikkert som at det blir jul til slutt, er det at debatten om hvor mye lys som er innenfor å dekorere med, blusser opp.

Vi har mange ulike meninger om blinkende, fargerik julebelysning. For noen blir det aldri nok, andre vil ha det mest mulig dempet. Så hva gjør du dersom naboen i boligselskapet har «tatt helt av» med julebelysningen og at den faktisk er til sjenanse i nabolaget?

– Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokatfullmektig i Nobl, Karen Fagervik Omnes.

Lov å klage

Dersom julebelysningen er til urimelig sjenanse, er det ifølge Omnes lov til å klage. Men hennes råd er å først ta en prat med den aktuelle naboen dersom du plages av lys eller støy.

– Dersom lysene for eksempel trenger inn i soveromsvinduet og derfor er til sjenanse for nattesøvnen, er det helt innenfor å be om at lysene slukkes til et fast tidspunkt om kvelden, råder advokatfullmektigen.

Styret avgjør

Om det ikke fører frem, er det styret man må kontakte og klage til. Styret må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen.

En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt om kvelden. Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.

– Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember, påpeker Omnes.

Vanskeligere med eneboliger

Bor du i en privat enebolig er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen. Det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen. Med god plass mellom husene, så skal det mye til for at dette skal oppleves som en urimelig plage for naboen.

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.