Gå til hovedinnhold
Boligforvaltning Jus

Hvilke regler gjelder for grilling på balkongen i borettslaget?

Nordmenn elsker å grille, og så snart sola titter fram sprer duften av grill seg i de fleste nabolag. Mange lurer på om de fritt kan grille på balkongen i borettslag eller sameier. Vi gir deg en oversikt over reglene som gjelder.

 

Det enkle svaret er at det ikke finnes noen egne regler om grilling i boliglovene, men det finnes regler om at du ikke skal bruke boligen eller fellesarealene på en måte som er unødvendig til ulempe eller skade for de andre beboerne. Brannfarlig grilling, for eksempel med mye flammer og varme nær vegg, eller stekeos og røyk som forsvinner rett inn i naboens soverom, må vi alle unngå.

Sjekk vedtektene eller ordensregler

Om du er usikker på hva som er tillatt i ditt boligselskap – altså sameie eller borettslag – burde du lese boligselskapets husordensregler eller vedtekter.

– Skulle det ikke være regulert kan det være lurt av styret å ta initiativ å få noen regler knyttet til dette. Da vil beboerne enkelt se hva som er tillatt i deres boligskap og forhåpentligvis forholde seg til dette, sier advokat i Nobl, Benedicte Björkfors.

Om det er slik at borettslaget eller sameiet skal forby all grilling eller regulere dette til enkelte typer griller, for eksempel gass eller elektrisk grill, kommer an på forholdene i boligselskapet.

– I enkelte boligselskap kan det være lurt å forby all grilling, som følge av for eksempel verneverdig bebyggelse, eller andre områder som er særskilt utsatt for ulempe eller skade av grilling. Å bruke kullgrill på en balkong er brannfarlig og bør ikke være lov. De fleste tillater imidlertid bruk av elektrisk grill eller gassgrill, tilføyer advokaten.

Vis hensyn og kos dere

For å imøtekomme beboernes behov for grilling kan det være hensiktsmessig å etablere grillplasser på fellesarealer utendørs.

Noen boligselskaper legger ut informasjon om regler for grilling på sine nettsider, på en intern Facebook-gruppe, eller henger oppslag i gangen. Der kan man blant annet oppfordre beboerne til å tenke over hvor de plasserer grillen i forhold til vindretning med tanke på naboer, og hvilken type grill som er tillatt å bruke.

– Så lenge man følger reglene i boligselskapet og viser hensyn til dine naboer, så vil både du kunne få grillkos og dine naboer trolig slippe så mye grillos, avslutter Benedicte Björkfors.

 

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.