Gå til hovedinnhold
Medlem Forvaltning og styret Nyheter

Hva skjer med renta fremover? – DNB har sett i glasskula

Renta stiger og for mange betyr det en betraktelig økning i felleskostnadene. Men hvor høy vil renta bli og vil noen gang få rentenedgang igjen? Vi tok en prat med sjefsøkonom i DNB, Kjersti Haugland sammen med bedriftsrådgiverne Cato Holmstrøm og Magnus Nøvik fra DNB Markets.

Renta stiger og for mange betyr det en betraktelig økning i felleskostnadene. Men hvor høy vil renta bli og vil noen gang få rentenedgang igjen? Vi tok en prat med sjefsøkonom i DNB, Kjersti Haugland sammen med bedriftsrådgiverne Cato Holmstrøm og Magnus Nøvik fra DNB Markets.

Det er ikke så mye som har gått forbrukernes vei i 2022. Når vi endelig kunne sette en sluttstrek for pandemien, brøt det ut krig i Ukraina. Prisene på strøm og drivstoff spratt til himmels og prisveksten i boligmarkedet fortsatte i full galopp. Så begynner prisene på matvarer og andre forbruksvarer å stige. Og alt dette skjer etter at lønnsoppgjøret er ferdig for 2022 – uten at vi forbrukere fikk mye ekstra å handle for. Så toppes hele situsjoen med at Norges Bank begynner å skru opp renta.

Kraftig inflasjon

For å forstå mer hvorfor renta stiger må vi se litt nærmere på verdensbildet. For det er ikke bare her hjemme at temperaturen i økonomien har vært høy, hvor vi har hatt en inflasjon vi ikke har sett maken til siden 1980-tallet. Hele den vestlige verden har opplevd den samme inflasjonsveksten. Og når inflasjonen stiger så kraftig, må temperaturen kjøles ned, også i norsk økonomi.

– Spesielt den vestlige verden sliter akkurat nå med høy inflasjon og med et arbeidsmarked som er brennhett. Det har aldri vært enklere å få seg jobb enn det er i dag. Det er selvfølgelig veldig bra, men samtidig er prisveksten så høy at noe må gjøres, sier Kjersti Haugland og fortsetter.

– Vi hatt en konsumprisvekst på sju prosent i år. Uten strømstøtten hadde veksten ligget på 10 prosent og det er svært høyt.

I gjeldsverdenstoppen

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder gjeld. Her er det veldig vanlig å eie sin egen bolig og vi har nesten utelukkende flytende rente på boliglånet, også i boligselskapene. Det gir ifølge Haugland Norges Bank enorm makt til å styre økonomien vår. Dersom vi heter økonomien for mye opp, kan sentralbanken sette opp renten for å gi oss mindre penger å rutte med til andre innkjøp. I USA derimot som opplever mye av den samme inflasjonen, er det vanskeligere for bankene å kjøle ned økonomien. Amerikanere flest har nemlig boliglån med fastrente og 30 års bindingstid.

Men alt er ikke bekmørkt skal vi tro sjefsøkonomen i DNB.

– Det kan se ut som om inflasjonen har nådd toppen og at vi er på vei i retning nedover. Det er gode nyheter for å kjøle ned økonomien. I tillegg vil det overraske stort om vi ikke får en solid reallønnsøkning til neste år som vil hjelpe i møte med høye priser.

Renta vil stige

Renta derimot, tror Haugland fortsatt vil stige, men ikke noe mer enn ett prosentpoeng opp fra dagens nivå på 2,5 fra Norges Bank.

Så hva skjer med renta fremover? Vil den gå ned eller vil den bare fortsette å stige?

– Min spådom er at renten vil stige til om lag 3,25 prosent og vil starte å falle noe om ett års tid. Men jeg tror ikke vi skal belage oss på at vi noen gang kommer tilbake til det rentenivået vi hadde i 2021. Min spådom er at vi kan forvente at renten vil stabilisere seg omtrent der den er i dag. Men først skal den videre opp litt til, sier Kjersti Haugland.

Det betyr at vi som lånekunder kan forvente enda høyere boliglånskostnader enn det vi har i dag. Hva kan styrene i boligselskapene og vi som privatkunder gjøre for å imøtekomme en ny hverdag med høyere rente og dyrere priser på forbruksvarer som drivstoff og strøm?

Ta kontakt med din forvaltningsrådgiver

Nobl forhandler rente på vegne av boligselskapene, for at de alltid skal ha et best mulig utgangspunkt. Dersom styret ser at kostnadene blir svært høye er Nobls anbefaling at styret tar kontakt med sin forvaltningsrådgiver for å se på mulighetene for å få ned kostnadene i en utfordrende periode. Det kan være at man kan se på avdragsfrihet for en kortere periode eller eventuelt økt løpetid på lånet.

På privatmarkedet har også Nobl-medlemmene en gunstig renteavtale med DNB som vi anbefaler at du sjekker ut først med din bankrådgiver.

– Nobl-medlemmer bør ta kontakt med banken for å sjekke om muligheten for bedre betingelser. Så tror jeg nok generelt vi alle må se på forbruket vårt, som har vært høyt på grunn av blant annet lav rente. Det rentenivået vi tror vi ender opp på om ett års tid, er nok mer normalen enn det vi har sett de siste årene med svært lav rente, sier Cato Holmstrøm.

 

Aud Elin Jensen

Forvaltningsrådgiver og statsautorisert regnskapsfører

Erlend Svartsund

Forvaltningsrådgiver og avdelingsleder Lofoten og Vesterålen

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.