Gå til hovedinnhold
Beboer

Huskeliste til generalforsamling

Vi kaller det vårens vakreste eventyr, generalforsamling og årsmøte i borettslag og sameie. Men, hvorfor bør du som er eier engasjere deg, og er det noe du bør være obs på?

Visste du at generalforsamlingen for eksempel kan vedta endringer i fellesutgiftene, utbedring av boligmassen og opptak av nye lån? Generalforsamling i borettslag og årsmøte i boligsameie, er boligselskapets øverste myndighet. Her fatter flertallet vedtak som kan få stor betydning for beboere og eiere i laget. Er du ikke til stede på generalforsamlingen eller årsmøtet, og heller ikke er representert ved fullmakt, mister du også muligheten til å være med og bestemme over dine egne verdier.

Derfor har vi laget en liten huskeliste til deg, slik at du kan møte opp godt forberedt.

Eierens huskeliste:

  • Skriftlig varsel for innmelding av saker til generalforsamlingen eller årsmøte er det første du vil motta, og er et tegn på at styret planlegger å avholde møtet i nær fremtid. Varselet kan komme som brev, e-post eller SMS, og gir deg som er eier frist til å melde inn saker som kan tas opp.
  • ALLE saker som skal tas opp i generalforsamling og årsmøte må være meldt inn og være oppført på sakslisten. INGEN saker som ikke står på sakslisten, skal tas opp på møtet.
  • Sakslisten får du sammen med innkalling til generalforsamling eller årsmøte, senest 8 dager før møtet avholdes. Innkallingen inneholder i tillegg til sakslisten, regnskap og annen praktisk informasjon.
  • Les igjennom regnskapet og gjør deg kjent med sakene. Er det noe som er vanskelig å forstå i regnskapet, frykt ikke, regnskapet gjennomgås på generalforsamlingen. Det er lov å stille spørsmål!
  • Ønsker du å sitte i styret selv, eller har noen du ønsker å stemme inn i styret? Ikke alle boligselskap har en valgkomite, men det er uansett lov å komme med benkeforslag. Og husk, alle nye og gamle styremedlemmer får grundig oppfølging av Nobl.
  • Engasjement skaper temperatur. Ofte skal det fattes vedtak om viktige saker hvor møtedeltakerne har motstridende syn. Ha i tankene at dere mest sannsynlig skal bo i samme boligselskap også etter møtet. Hold deg til sak og møt ikke opp på generalforsamlingen på tom mage.
  • Om du er forhindret i å selv kunne møte på generalforsamlingen, kan du sende en person med fullmakt. Du velger selv hvem du ønsker skal møte og stemme på dine vegne. En person kan ha maksimalt 2 stemmer på generalforsamling, en stemme i hver hånd. På årsmøtet i boligsameie er det ingen begrensning for antall fullmakter pr. person. Det er ikke møteplikt på generalforsamling og årsmøte.
  • Beboermøte avholdes ofte i sammenheng med generalforsamling eller årsmøte. Her kan du ta opp saker som ikke står på sakslisten.

Vi arbeider for at styrets medlemmer skal være godt forberedt til å håndtere styrets oppgaver. Det gjøres blant annet igjennom kursing og jevnlig oppfølging av boligselskapene vi har til forvaltning. Nobl stiller ofte og gjerne opp på generalforsamlingen for å bistå både styrene og andelseierne slik at du som er eier kan være trygg på at møtet blir gjennomført på en ordentlig måte.

Oppfordringen fra oss er som alltid: Møt opp og vær med på å bestemme hvordan livet i ditt borettslag eller sameie skal være.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.