Gå til hovedinnhold
Beboer

Husk å skifte batteri i røykvarslerne

1. desember er den offisielle batteribyttedagen, hvor samtlige husstander i Norge oppfordres til å bytte batteriet i røykvarsler og komfyrvakt, samt kontrollere at brannslokningsapparat og annet slokningsutstyr er i orden.

 

Vi går nå inn i den måneden hvor vi skal hygge oss ekstra, fyrer opp i peisen og tenner stearinlys for ekstra kos i mørketiden. Men dette er også en årstid forbundet med noe helt annet enn hygge. Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at det brenner mest i vintermånedene, med en topp i desember. Dagene tett opp til julaften og i romjulen er de mest brannfarlige av alle. Det er også flere som omkommer i brann i desember enn resten av året.

Bruk av åpen flamme i advents- og juletiden er blant de viktigste årsakene til at det brenner mest i desember. Det er derfor ingen tilfeldighet at 1. desember er valgt som offisiell batteribyttedag for røykvarslere.

Det er i tillegg viktig å teste røykvarsleren jevnlig, her kan det være lurt å lage seg en rutine med månedlig sjekk. Sjekk om den blinker, test med røyk eller trykk på knappen på røykvarsleren.

Bytt ut røykvarsleren

Det er heller ikke nok å bare bytte batteriet en gang i året. Selve røykvarsleren har som det meste en viss levetid. Det viser seg nemlig at etter ti år begynner brannvarslere å bli dårlige.

Det kan derfor være en rimelig forsikring av liv og helse – og hus og hjem – å bytte ut gamle røykvarslere.

Loven sier også at alle hjem skal ha minst én godkjent røykvarsler plassert slik at den høres tydelig på soverom når døren er lukket. For å være sikker bør det være flere røykvarslere; helst én i hvert soverom.

Mens du er i gang med brannsikkerheten, er det også lurt å få kontrollert brannslukkingsapparatet. En slik kontroll skal utføres hvert femte år og skal  dokumenteres med kontrolletikett på slokkeren. Denne angir kontrollmåned og år, når neste kontroll skal være, registreringsnummer på den som har utført kontrollen samt signatur.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.