Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret Nyheter

Håper på lavere strømpriser i tiden fremover

De siste ukene har også nordlendingene fått kjenne på de høye strømprisene som er blitt hverdagskost lenger sør i landet. Været fremover avgjør mye hvordan strømprisene vil utvikle seg.

Bedriftsrådgiver Bente Hardy i Polarkraft svarer på en rekke spørsmål om dagens og fremtidens strømpriser.

Det er knapt noe som opptar oss mer enn rente og strømpriser om dagen. Og spesielt sistnevnte har vi i nord fått kjenne på de siste ukene, med et kraftig hopp i strømprisene. Men hvordan vil dette se ut fremover? Vi har tatt en prat med bedriftsrådgiver Bente Hardy i Polar Kraft om strømsituasjonen i nord.

– Hvorfor er strømprisene så høye nå?

– Det har vært lite vind og vinterkulden har festet grepet. Da stiger prisene brått også i nord. I Sverige er der 2 atomkraftverk ute av produksjon – så her er det ubalanse. Lite vind gjør at vi heller ikke drar fordel av vindkraften i Nordre Norden.

– Kan vi forvente at prisene skal stige enda mer?

– Dersom det kommer lavtrykk med en betydelig omlegging til mer vær enn normalt vil prisene gå ned. Med mer vær menes: mer vind, mer nedbør og høyere temperaturer enn normalt. Noen værprognoser som kommer inn nå peker på omlegging til vått, varmt og vindfullt vær, det vil i så fall være et brudd på værtrenden den siste tiden.

– Hvor mye kan strømprisene øke?

– Det er umulig å svare på, men vi ser at den billigste strømmen er den vi ikke bruker – så man må lære seg å spare på forbruket. Kjedelig – for vi er ikke vant til dette i nord, men en nødvendighet. I sør har husholdningene redusert forbruket med hele 17 prosent i september og 14 prosent i oktober. Det samme har ikke skjedd her nord.

– Det er iskaldt ute, hvordan kan jeg redusere forbruket uten å fryse?

Svar: Har man vedovn – så ta den i bruk! Ellers så er varmepumpe en grei løsning for å ta ned regningen over tid. Polar Kraft har også utarbeidet gode strømsparetips til Nobl-medlemmene som kan være verdt å kikke nærmere på.

Hvor mye får vi i strømstøtte?

Dersom gjennomsnittlig spotpris i løpet av en måned overstiger 70 øre/kWh vil vi få dekket 90 prosent av alt over 70 øre/kWh inntil forbruk på 5000 kWh i måneden. Gjelder kun husholdninger og ikke fritidsboliger.

– Får vi strømstøtte automatisk?

– Ja, dette trekkes automatisk på nettleien. Du kan også se dette i Polar Kraft-appen hvor du vil finne en stipulert beregning av strømstøtten.

– Hva gjør jeg om jeg ikke klarer å betale strømregningen?

– Har man problemer med å betale strømregningen. oppfordrer vi som alltid å ta kontakt for å finne løsning og se på en nedbetalingsplan.

– Hva gjør at Nobl strøm er den beste avtalen?

– Nobl strøm er månedlig prissatt – etterskuddsvis. Man slipper å være med på de store prissvingningene gjennom døgnet da man har én og samme pris pr/kWh igjennom hele måneden. Med Nobl strøm i kontakten trenger du egentlig ikke hensynta når på døgnet strømmen er dyr eller billig, men fordi nettleien er effektstyrt må man passe på å fordele forbruket over døgnet.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.