Gå til hovedinnhold
Forvaltning og styret Boligforvaltning

Gebyrer for vann og avløp øker kraftig til neste år

Bodø kommune vil øke gebyrene for vann og avløp med 31 prosent fra 1. januar. Dette vil medføre betydelig økte kostnader for boligselskapene.

Kommunen begrunner prisøkningen med økte rentekostnader og har altså vedtatt å øke avgiftene for vann og avløp med hele 31 prosent. Beregninger SSB har gjort for Huseierne viser at prisene for vann- og avløpsgebyrene i Bodø kommune i 2022 var på 8028 kroner for en bolig på 120 kvadratmeter. Det vil si at prisen, med 31 prosent økning, vil stige med nærmere 2500 kroner i året og vil ende med en årskostnad på 10517 kroner til neste år.

Ikke budsjettert økning

Dette er en kostnadsøkning som ikke alle boligselskapene har tatt høyde for i sine budsjetter.

– Denne prisøkningen fikk vi i Nobl varsel om to dager før de fleste tar juleferie og i budsjettene til boligselskapene var det tatt høyde for en prisvekst på seks prosent – som er omtrent på linje med økningen fra 2021 til 2022. En så kraftig økning vil påvirke kostnadene til boligselskapene, selv om mange også har rom for uventede utgifter i budsjettet, sier forvaltningssjef i Nobl, Jan Braastad.

Mange kommuner øker prisene

Nobl har forsøkt å få en kommentar fra Bodø kommune på hvorfor prisene øker så kraftig til neste år, men vi har ikke fått svar på vår henvendelse annet enn at prisstigningen skyldes renteøkningen. Kommunens hovedplan for vann og avløp fra perioden 2018 til 2023 viser imidlertid at det er gjort store investeringer i vann- og avløpsnettet, med blant annet nye tekniske anlegg som har ført til økte investeringskostnader- og driftsutgifter.

Bodø kommune er heller ikke den eneste i landet som nå kommer med en betydelig økning i gebyrene for vann og avløp. Kommuneorganisasjonen KS har i forbindelse med regjeringens forslag til statsbudsjett gjennomført en undersøkelse blant norske kommuner. Av 79 kommuner som har svart, oppgir samtlige at gebyrene til vann og avløp planlegges økt neste år.

  • 40 prosent av kommunene som har svart, varsler økte avgifter på mer enn 20 prosent neste år.
  • 60 prosent planlegger for en økning i vann- og avløpsgebyrer på mellom 10 og 20 prosent.
    – Rentene øker, og prisveksten er høy. I tillegg har det vært gjennomført mange store investeringer i vann og avløp, sier Helge Eide i KS til NRK.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.