Gå til hovedinnhold
Boligforvaltning

Få gjennomført lekeplasskontroll av sertifiserte kontrollører fra Nobl

Det er få ting som blir så utsatt for slitasje som lekeplassen og visste du at eier av lekeplassen kan bli stilt ansvarlig ved en ulykke? Derfor er det viktig å gjennomføre jevnlige kontroller av utstyret, slik at man unngår alvorlig skade under lek. Nå tilbyr Nobl lekeplasskontroll i ditt boligselskap.

Anbefaler årlig sjekk. Erik Hansen i teknisk forvaltning i Nobl anbefaler alle boligselskapene å gjennomføre årlig kontroll av lekeplassen for å ivareta sikkerheten til de yngste beboerne. - Dersom en ulykke skulle oppstå, kan eier av lekeplassen bli erstatningsansvarlig hvis det kan dokumenteres at det ikke har vært gjennomført forsvarlig kontroll, påpeker han.

Hvert år skjer det 7500 lekeplassulykker i Norge, hvor barn mellom 0-17 år er involvert. Hele 44 prosent av skadene er relatert til hodeskader, viser tall fra Norsk fagutdanning, som holder kurs i lekeplasskontroll.

Høy slitasje

Mange av Nobls borettslag og sameier har egne lekeplasser til barna. Et yndet sted for småbarnsfamiliene, både i borettslaget, men også nabolaget. Da er det viktig at sikkerheten til lekeapparatene blir godt ivaretatt. Har du tenkt over hvor mye slitasje disse apparatene utsettes for? De står ute i vær og vind hele året. I tillegg skal de tåle røff behandling fra aktive barn som klatrer og svinger seg i apparatene og fra ungdommer som ofte samler seg på lekeplassen kveldstid.

– Det finnes ikke noe krav til hvor ofte lekeplassen skal kontrolleres, men alle eiere av en lekeplass skal gjennomføre jevnlig tilsyn i henhold til Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr. Helt konkret stilles det i forskriftens § 16 krav om at «Den som anskaffer eller eier lekeplassutstyr er ansvarlig for jevnlig ettersyn og nødvendig vedlikehold, slik at utstyrets sikkerhetsegenskaper opprettholdes», påpeker prosjektleder og lekeplasskontrollør i Nobl, Erik Hansen.

Kontrollerer lekeplassene. Erling Horn Kjøren og Erik Hansen fra Nobl Prosjekt kontrollerer blant annet at huskene på lekeplassen har korrekt høyde i henhold til forskriften.

Få på plass gode rutiner

Erik Hansen er kurset i lekeplasskontroll gjennom Norsk fagutdanning, og anbefaler at boligselskapene etablerer rutiner for å gjennomføre lekeplasskontroll som en del av HMS-planen.

– Boligselskapene bør ha rutiner for å se over lekeapparatene jevnlig og ta fortløpende reparasjoner som de selv kan gjøre. I tillegg er det en god rutine at boligselskapet går over lekeplassen hver morgen for å se om det kan ligge farlig utstyr som glasskår, sprøytespisser eller andre skadelige gjenstander. Så anbefaler vi i tillegg at man minst én gang i året har en grundig gjennomgang av lekeområdet. Det er her vi som lekeplasskontrollører kan bistå, sier han.

– Hva konkret gjør dere ved gjennomføring av en lekeplasskontroll?

– Vi går systematisk over alle lekeapparat og fallunderlag med egne maler for å vurdere om åpninger og elementer er i henhold til gjeldende standard og kravene herunder. Eksempler på dette er en fingermal som indikerer om en åpning er lovlig eller ikke. Får barnets finger plass, skal også en voksenfinger passe. Dette for at barnet ikke skal risikere å bli hengende fast. Vi benytter også en snor for å avdekke såkalt snorfeller – fare for at barnet blir hengende fast etter hettesnor eller lignende. En snorfelle i kombinasjon med en «ikke-angrende bevegelse» (barnet sklir ned sklia eller hopper fra klatreveggen) kan få svært alvorlige konsekvenser, forklarer kontrolløren.

Råtesjekk. Lekeplassutstyret utsettes for mye vær og vind og vil etter hvert kunne råtne. Her sjekker lekeplasskontrollørene tilstanden til ett av apparatene laget i tre.

Eier kan bli erstatningsansvarlig

Ettersom det ikke er et krav om at det skal gjennomføres kontroll av lekeapparatene, vil det heller ikke være noen som kontrollerer at borettslaget eller sameiet gjennomfører tiltak i henhold til forskriften. Men vær oppmerksom på at dersom et barn skader seg under lek, kan eier av lekeplassen bli erstatningsansvarlig dersom det kan dokumenteres at det ikke har vært gjennomført forsvarlig kontroll, påpeker lekeplasskontrollørene i Nobl.

Hvorfor bruke Nobl til å gjennomføre lekeplasskontrollen?

· Det finnes mange feil og mangler som er vanskelig å oppdage uten at du vet hva du skal se etter.

· Våre tekniske rådgivere er kurset for å kontrollere lekeplassen og følger forskrift om sikkerhet med lekeplassutstyr.

· De norske reglene er strenge på klemfare, underlag og faren for å sette fast. Dette er forhold som våre kontrollører er ekstra oppmerksomme på.

 

Ta kontakt for tilbud på Lekeplasskontroll

Send inn forespørsel om tilbud på lekeplasskontroll fra Nobl

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.