Det er mange grunner til at strømprisene har steget kraftig det siste året, men hovedårsaken er mangel på tilgang til kraftressurser. Og det er ifølge bedriftsrådgiver Bente Hardy i Polar Kraft, mange forhold som påvirker tilgangen på kraftressursene.
Mangel på gass i Europa
Krigen Russland nå fører mot Ukraina bidrar til å gjøre markedet svært usikkert. Europa har til nå vært svært avhengig av gass fra Russland og forsøker nå å gjøre seg uavhengige av gassleveranse fra stormakten i øst. Deriblant takket være bidrag fra Norge, som er verdens tredje største gasseksportør.
– Til tross for Norges eksport av gass, er det langt fra nok for å demme opp for den eksporten Russland sto for før krigen brøt ut. Dermed må man ty til andre energiløsninger som strøm, og da blir det flere om beinet enn normalt. Noe som gjør at prisene stiger, forklarer Bente Hardy.
Les også: Polar Kraft svarer deg om strømprisene
Eksport og import av strøm
Overføringskabler mellom Norge og Europa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden ettersom Norge eksporterer strøm ut i Europa, samtidig som prisene i sørlige deler av landet har steget kraftig. Hovedgrunnen til at Norge bygde kraftkabler for import og eksport av strøm, var først og fremst for å sikre seg forsyninger i dårlige tider og mulighet til å selge overskuddskraft i gode tider. I ekstreme situasjoner, uten kabler, ville Norge måtte rasjonere kraftbruken til norsk industri. Mange oppfatter at det er feil å eksportere strøm, når vi har en strømkrise i eget land.
Problemet er ikke at Norge har mangel på kraft, men mangel på kraft i Europa gjør at prisene stiger. Det påvirker også de norske prisene. Hardy påpeker at vi har eksportert vesentlig mye mindre strøm i år enn normalt, nettopp for å forsyne egne innbyggere.
– I 2022 har det til nå blitt eksportert 1,2 TWh fra Norge til Europa. Til sammenligning ble det i 2020 eksportert 20 TWh. Selv om eksporten går ned, så presses prisene opp på grunn av høy etterspørsel, forklarer hun og utelukker ikke at Norge blir avhengige av å importere strøm til vinteren.
Været en viktig faktor
Vær, vind og vann er en viktig faktor for strømprisene, og er en av grunnene til at vi i Nord-Norge har hatt svært lave strømpriser i sommer, mens økte priser på blant annet gass og kull er medvirkende årsaker til at tilgangen på kraftressurser blir mindre. Og med mindre tilgang på varer, stiger også prisene.
– Norge har om lag 90 prosent vannkraft. Vi er fornybare i så måte, men når det blir vinter og vannet fryser, har vi ofte behov for å importere kraft fra andre land for å ha lys i pærene våre. Da blir prisene også høyere enn hvis vi kan forsyne oss med egen vannkraft, sier Hardy.
Hvorfor de store prisforskjellene mellom nord og sør?
Det er markedskreftene som råder nå med etterspørsel og tilgang. Ettersom overføringskapasiteten mellom nord og sør er svært liten, har Nord-Norge kraft nok til å forsyne seg selv. Sørlige deler av Norge er koblet på Europa sine priser via overføringskablene og får derfor en helt annen pris.
– Vi har liten overføringskapasitet mellom nord og sør. Det vil si at vi i perioder har fulle vannmagasin i nord, som ikke kan selges ut av Nord-Norge. Det er også bygd ut mer vindkraft i Norden, som nå hjelper til med å holde prisnivået nede i Nord-Norge. Vi er derfor avhengig av vindkraften fra Nord-Sverige når vi har tørrvær for å holde prisene nede. Vi lever med andre ord litt «i vår egen boble» i perioder her nord, selv om vi den siste tiden også har sett at vi kan få høyere priser, forklarer rådgiveren i Polar Kraft.
Les også: Polar Kraft svarer deg om strømprisene
Strømforbruket må ned
Det som nå står på tapetet for oss forbrukere er å lære oss å forbruke mindre strøm i hverdagen for å avhjelpe. Hva kan vi enkelt gjøre?
- Bruk mindre varmt vann.
- Fordele vasking av kopper og klær utover dagen.
- Lade bil på natten. Her er det kommet en del smarte ladere som snakker med huset ditt om når det lønner seg på natten å lade.
- Senke temperaturen hjemme med én grad eller to.
Fremtidens strømpriser
Mye kan tyde på at tilgangen på kraftressurser kan bli mer utfordrende og at vi i fremtiden må være mer bevisst på hvordan vi forbruker strøm.
– Vi tror at det i fremtiden vil bli mer vanlig med solceller og smarte strømstyringsløsninger i våre hus, også i Nord-Norge. Mye tyder på at det også vil bli laget flere gunstige støtteordninger for den vanlige forbruker, for at flere skal kunne investere i fremtidige bærekraftige energiløsninger, spår Bente Hardy med en klar oppfordring til alle strømkunder.
– Det er vanskelig å snu en holdning man har innarbeidet seg gjennom generasjoner – det kjenner vi alle på, men det er også nødvendig å ta disse grepene for alles ve og vel i fremtiden. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, avslutter hun.