Gå til hovedinnhold
Nyheter Idé og inspirasjon Bærekraft

Derfor bør du ikke hugge ned trærne, men heller plante mer!

Går du med planer om å hugge ned et tre fordi det kaster skygge over solplassen din eller forhindrer utsikten? Ikke gjør det før du har hørt hva treet faktisk betyr for deg og omgivelsene dine.

Publisert: 29. juli 2022

– Bytrær spiller en sentral rolle i bymiljøet og bidrar med en rekke økosystemtjenester som er viktige for oss, sier treekspert Anne Bjørklund Eide som har kartlagt over 5000 trør i Bodø. Alle foto: Sigrid Rask Sørensen, Bodø kommune

– Et tre har mange viktige funksjoner og du bør tenke deg om flere ganger dersom du vurderer å hugge det ned, sier Anna Bjørklund Eide.

Hun har nylig fullført en bachelorgrad i Naturforvaltning ved Nord universitet i Steinkjer og bacheloroppgaven som Anna leverte i vår, omhandler en kartlegging av bytrær i Bodø sentrum.

Og den ferske skog- og viltforvalteren er ikke i tvil, bytrærne er det viktig å ta vare på, ettersom fortetting fører til at stadig flere trær blir hugget for å gi plass til nye boliger.

– Bytrær spiller en sentral rolle i bymiljøet og bidrar med en rekke økosystemtjenester som er viktige for oss. Trærne regulerer lokalklimaet (gir skygge) og de håndterer overvann. Det vil si at trærne tar unna regnvannet, slik at vi ikke får overbelastning på vann- og avløpsnettet og forhindrer erosjon og flom. Det vil ikke minst bli viktig i årene fremover, hvor det forventes mer nedbør og ekstremvær, påpeker Anna.

Bra for lufta

Trær har også en stor evne til å redusere luftforurensninger og særlig mengden støv i lufta. Noe vi har mye av i tettbebygde og trafikkerte strøk.

– Trærne fjerner ikke støvet, men binder det til bladene, og dette vaskes ned i jorden ved regnskyll. Jo større blader det er på trærne, desto bedre effekt får du av treet som støvsamler, forklarer Anna.

Et annet viktig miljøaspekt er at trær forbruker CO2 som ikke er like bra for dyr og mennesker og samtidig produserer oksygen, som mennesker og dyr trenger for å puste.

Mindre vind med trær

I et boligselskap med mange mennesker som bor sammen, er det mange fordeler med å plante trær. I tillegg til alle fordelene trær vil ha miljømessig, så vil trærne også kunne skjerme for innsyn og skape lune omgivelser i uterommet.

– All vegetasjon, og spesielt trær, er viktige for bomiljøet vårt. Trærne er også viktige for dyrelivet, både som leveområder for fugler og som skjulested for dyr.

Ifølge Anna skal vi heller ikke kimse av treets betydning for vår psykiske og fysiske helse.

– Å omgi oss med mye grøntarealer kan være en viktig pådriver for bedre livskvalitet.

Bodø er godt kjent for vinden sin og er alene en god grunn til at du bør ha en god vegetasjon med trær. For trær kan redusere vindhastigheten med opptil 50 prosent. Lav vindhastighet langs bakken, gir også redusert varmetap fra boligene, og dermed kan du få lavere fyringsutgifter.

I forbindelse med Gjenbruksuka i Bodø fra 4. til 10. september skal Nobl arrangere et miniseminar på Quality Hotel Ramsalt, hvor blant annet treets betydning står på agendaen. Hit kommer Marit Elveos og Camilla Helgesen fra Bodø kommune for å snakke mer om betydningen av å plante flere trær i nabolagene. Seminaret er gratis for alle med styreverv i et boligselskap.

Meld deg på After work med Nobl her.

I tillegg til seminaret oppfordrer Nobl alle boligselskapene til å gjennomføre bærekraftige aktiviteter for å sette søkelys på gjenbruk og bærekraft for beboerne.

Les mer om hvordan ditt boligselskap kan iverksette aktiviteter under Gjenbruksuka

50 ulike tresorter

Når Anna skal kartlegge trærne og dets betydning for omgivelsene stadfester hun først koordinatene og identifiserer hvilket treslag det er snakk om.

– Deretter vurderer jeg tilstanden til treet, om det er friskt eller sykt, i tillegg til alder. Jeg registrerer også høyde og stammeomkrets.

Når Anna skal kartlegge et tre stadfester hun først koordinatene og identifiserer hvilket treslag det er snakk om. Deretter vurderer hun tilstanden og alder til treet og måler høyde og stammeomkrets.

Totalt har Anna kartlagt 5000 trær i samarbeid med Bodø kommune i forbindelse med Ny by – Ny flyplass. Resultatet har gitt kommunen viktig kunnskap om eksisterende treforekomster og behovet for å plante nye trær i fremtiden.

– Hvorfor er det viktig å gjøre en slik kartlegging?

– Det er viktig for å bevare de eksisterende trærne, sånn at de ikke blir hugd ned. Samtidig er det viktig å skape god grønnstruktur i byen. Bodø har en rik og variert sammensetning av ulike bytrær – hele 50 forskjellige tresorter, viser kartleggingen jeg har gjort.

– Hvilken tresort har vi mest av i Bodø sentrum?

– Det er desidert mest av tresorten som heter svensk asal, som man blant annet finner i Solparken i sentrum. Det er noe de færreste har hørt om. Den er veldig vindtolerant og det er nettopp derfor vi har mye av den her i Bodø.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.