Gå til hovedinnhold
Nyheter

Bodø blant de dyreste i landet for førstegangskjøperen

Bodø er en av landets dyreste kommuner å kjøpe bolig i, og få byer kan vise til samme prisveksten som fylkeshovedstaden i Nordland de siste årene. Nå har førstegangskjøperne kun råd til å kjøpe åtte prosent av boligene som selges i Bodø.

 

Bodø er en av landets dyreste kommuner å kjøpe bolig i, og få byer kan vise til samme prisveksten som fylkeshovedstaden i Nordland de siste årene. Nå har førstegangskjøperne kun råd til å kjøpe åtte prosent av boligene som selges i Bodø.

Det viser ferske tall fra Norske Boligbyggelag (NBBL) som har analysert 1639 boligsalg i 2021 og første halvår av 2022. En typisk singel førstegangskjøper i Bodø hadde et boligbudsjett på 2.786.546 kroner første halvår i 2022, mens medianpris for solgte boliger i samme periode var 3.888.458 kroner. Med et boligbudsjett på om lag 2,8 millioner kroner ga det tilgang på kun åtte prosent av boligene som ble lagt ut for salg i 2022. Det er en vesentlig nedgang siden 2016, hvor førstegangskjøperen hadde råd til å kjøpe 29 prosent av boligene, mens førstegangskjøperen i 2010 hadde tilgang på hele 38 prosent av boligene.

– Dette er veldig alvorlige tall for Bodø by og ikke minst for de unge som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet, sier administrerende direktør i Boligbyggelaget Nobl, Mona Liss Paulsen.

Mister de unge

Hun frykter de høye boligprisen vil føre til at ungdommer velger å etablere seg i andre byer, hvor prisene er mer overkommelig for en førstegangsetablerer.

– Slik utviklingen er i dag er det vesentlig enklere for en førstegangskjøper å etablere seg i Trondheim eller Bergen enn i Bodø. Det er klart at høye boligpriser kan skremme spesielt de nyutdannede fra å flytte hjem igjen til Bodø etter endt studie i andre byer, hvor kanskje inngangsbilletten til boligmarkedet er lavere, påpeker Paulsen.

Har et felles ansvar

Hun mener utbyggerne i Bodø må ta sin del av ansvaret for den uheldige prisutviklingen og at man sammen med kommunen må sørge for å snu trenden.

– Den siste tiden har det vært vedtatt mange boligprosjekter i Bodø sentrum, som alle har til felles at det i all hovedsak bygges små leiligheter. Begrunnelsen har ofte vært at førstegangsetablerere ikke har råd til noe annet. Men, det vi ser er at en stor andel av de små enhetene blir kjøpt opp av investorer og deretter solgt videre til førstegangskjøperen med en gevinst. Og hvor godt tjent er vi med et sentrum bestående av kun små leiligheter som knapt kan romme to mennesker? Gode bomiljø kjennetegnes med et mangfold i befolkningssammensetningen, sier Nobl-direktøren og fortsetter:

– Kommunen må stille krav til oss utbyggere. For eksempel ved å stille krav om at tomter solgt av kommunen til oss eiendomsutviklere, også skal ha en viss andel boliger tilrettelagt for førstegangskjøpere, mener Nobl-direktøren.

Må se på andre modeller

Mona Liss Paulsen vil på ingen måte forsøke å frikjenne boligutbyggeren Nobl for den prisveksten som har vært, men påpeker at boligbyggelaget er opptatt av å utvikle modeller som kan hjelpe førstegangskjøpere inn på boligmarkedet.

– For hvert prosjekt vi bygger blir det dyrere og dyrere. Tomtene koster mer, materialprisene stiger og det er dyrere å leie inn entreprenører. I tillegg har lav renta presset prisene til værs. Men for oss i Nobl er det viktig at flest mulig skal få muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet – selv om prisene er høye. Ved å bygge differensierte prosjekter kan attraktive og dyre leiligheter subsidiere noe for de små. For noen år tilbake lanserte vi også konseptet leie før eie, som har gitt flere unge førstegangskjøpere en billett inn i eiendomsmarkedet de ellers ikke ville hatt. Nå ser vi også på muligheten for deleie – hvor førstegangskjøpere kan kjøpe halve boligen og leie den resterende delen til markedspris av Nobl mens de sparer for å få nok til å kjøpe ut leiedelen. Men, skal vi lykkes med en slik modell, er vi avhengig av at boligene ikke er så kostbare.

Relatert innhold

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.